2 Δεκ 2012

Επανέρχεται το «πόθεν έσχες»

 
Την επαναφορά του «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «τύπος της Κυριακής» τα νέα σχέδια του υπουργείου για την αγορά ακινήτων προβλέπουν:........

1. Από το επόμενο έτος η κάθε δαπάνη που θα πραγματοποιεί φορολογούμενος για την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου κτίσματος, για την αγορά οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή οποιασδήποτε άλλης εδαφικής έκτασης, καθώς επίσης και για την κατασκευή πισίνας θα θεωρείται πλέον τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του. Δηλαδή, όπως σημειώνει η εφημερίδα, θα επανέλθει το «πόθεν έσχες» της εφορίας και θα ισχύσει για όλα τα ακίνητα, ακόμη και για την πρώτη κατοικία.

2. Θα πάψουν να θεωρούνται εισοδήματα από ακίνητα και δεν θα φορολογούνται τα λεγόμενα «τεκμαρτά μισθώματα» από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κάθε μορφής ακινήτου, ενώ θα πάψει να θεωρείται εισόδημα από ακίνητα και το λεγόμενο «τεκμαρτό μίσθωμα από ιδιοκατοίκηση». Όπως αναφέρει ο «τύπος της Κυριακής» σε φόρο εισοδήματος θα υπόκειται μόνο το καθαρό εισόδημα που εισπράττει κάθε φορολογούμενος από εκμισθώσεις κατοικιών, οικοπέδων, κτιρίων επαγγελματικής στέγης, αγρών, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων.

3. Ως καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ακίνητα θα θεωρείται πλέον το ποσό που προκύπτει μετά την έκπτωση αποσβέσεων 5% από το συνολικό ποσό μισθωμάτων που θα έχει εισπράξει μέσα στο προηγούμενο έτος κάθε ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων.

4. Τα ενοίκια που εισπράττει μέσα σε ένα χρόνο κάθε ιδιοκτήτης δεν θα φορολογούνται πλέον μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του, στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά αυτοτελώς, από το πρώτο ευρώ. Για κάθε εκμισθωτή ακινήτων, η φορολόγηση του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια θα γίνεται αυτοτελώς, με δύο συντελεστές: 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια και 33% για το άνω των 12.000 ευρώ τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια.

5. Από το 2013 θα καθιερωθεί ένας νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού προσώπου και με κλιμακούμενους συντελεστές που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 0,1%-0,25% και θα υπερβαίνουν το 2% για πολύ υψηλά ποσά φορολογητέας αξίας. Στην κλίμακα του φόρου αυτού εξετάζεται να υπάρχει ένα χαμηλό αφορολόγητο 50.000 ευρώ και άλλα 7-8 κλιμάκια με ισάριθμους φορολογικούς συντελεστές.
Πηγή: Τύπος της Κυριακής
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...