21 Αυγ 2012

Οι βάσεις για ΑΕΙ ίσως να δοθούν αυτή την Πέμπτη - Ποιές σχολές ανέβηκαν - Ποιές πέφτουνΤην Πέμπτη ή την Παρασκευή θα γνωρίζουν 110.000 υποψήφιοι αν θα περάσουν το κατώφλι κάποιου ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε λίγες ημέρες.
Του Αποστολου Λακασα
Σύμφωνα με την Καθημερινή,η αντίστροφη μέτρηση για τους 110.000 φετινούς υποψηφίους, που θα διεκδικήσουν τις 76.094 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ άρχισε. Η Τρίτη 28 Αυγούστου προσδιορίζεται από το υπουργείο Παιδείας ως η καταληκτική ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ........

Επίσης, πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει η προσεχής Δευτέρα 27 Αυγούστου. Ομως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να γίνει προσπάθεια οι βάσεις να ανακοινωθούν περί το τέλος της εβδομάδας (Πέμπτη ή Παρασκευή), ώστε να μην παραταθεί κατά ένα διήμερο η αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο (νομικές, φιλολογίες), την πτωτική τάση σε 2ο και 4ο (θετικές επιστήμες και πολυτεχνεία) και τη σταθεροποιητική τάση σε 3ο (ιατρικές) και 5ο (οικονομικά) επιστημονικό πεδίο. 

Ταυτόχρονα, εντονότερη από ποτέ ήταν η ζήτηση για σχολή δίπλα στο σπίτι (ώστε να αποφευχθούν τα έξοδα της φοιτητικής μετανάστευσης), με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι υποψήφιοι οι οποίοι στο μηχανογραφικό τους δελτίο δεν εξήντλησαν τον ανώτατο αριθμό σχολών που θα μπορούσαν να δηλώσουν.

Παράλληλα, χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και επισήμως ότι για την επόμενη σχολική χρονιά θα προσληφθούν 225 εκπαιδευτικοί σε θέσεις μονίμων. Εξ αυτών οι 40 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (35 νηπιαγωγοί και 5 δάσκαλοι), ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα προσληφθούν συνολικά 185 εκπαιδευτικοί. 

Εξ αυτών οι 90 είναι φιλόλογοι, οι 45 μαθηματικοί, οι 27 φυσικοί, 5 χημικοί και 5 βιολόγοι, 4 ηλεκτρολόγοι μηχανικοί (ΠΕ12.05), 3 από την ειδικότητα των ηλεκτρονικών μηχανικών, φυσ. ραδιοηλεκτρονικών (ΠΕ12.06), 2 γεωλόγοι και 2 από την ειδικότητα ΠΕ12.04 (μηχανολόγοι, μηχανικοί παραγωγής, ναυπηγοί), ένας κοινωνιολόγος και επίσης ένας από την ειδικότητα ΠΕ12.08 (χημικοί μηχανικοί, μεταλλειολόγοι).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...