12 Αυγ 2012

Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο - Η Ιστορία του Ολυμπιακού Ύμνου

Πότε καθιερώθηκε ο Ολυμπιακός Ύμνος, που, ποιοί τον έχουν γράψει;
Το συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κατά τη συνεδρία του το 1958 στο Τόκιο αποφάσισε να γυρίσει πίσω στις «ρίζες» και καθιέρωσε τον ύμνο των Σαμάρα – Παλαμά ως τον επίσημο ύμνο που θα εκτελείται κατά την τελετή έπαρσης και υποστολής της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων....

Ο Ύμνος της Ολυμπιάδας
Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού
Κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού


Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι
Στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή
Και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί
και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί


Κάμποι, βουνά και θάλασσες φέγγουνε μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός
Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός, κάθε λαός
Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός


Ο Ολυμπιακός Ύμνος είναι έργο 100% ελληνικό. Γράφτηκε το 1889 από τον Κωστή Παλαμά και μελοποιήθηκε λίγο αργότερα από τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη της εποχής, τον Κερκυραίο Σπύρο Σαμάρα.

Κωστής Παλαμάς
Ακούστηκε για πρώτη φορά στην Ολυμπιάδα του 1896, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Αξίζει όμως τον κόπο να μείνουμε λίγο στο συνθέτη του, μια και ο Κωστής Παλαμάς δεν χρήζει ιδιαίτερων συστάσεων. 
 Σπύρος Σαμάρας
Ο Σπύρος Σαμάρας, που γεννήθηκε το 1863 , το 1882 μετά από σπουδές στο Ωδείο Αθηνών πήρε υποτροφία για το Παρίσι. Το 1886 στο Μιλάνο γνώρισε την αποθέωση με το μελόδραμα «Φλόρα Μιράμπελις». 

Το 1886 ήρθε στην Αθήνα μόνο και μόνο για να διευθύνει τον Ολυμπιακό Ύμνο που εκτέλεσε ορχήστρα 150 μουσικών, αποτελούμενη από άνδρες της Φιλαρμονικής Φρουράς Αθηνών, της Φρουράς Πατρών, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Λευκάδας και Λαυρίου. Μια μεγάλη, επίσης, χορωδία {έστειλε} τους στίχους του Παλαμά σ΄ όλο το στάδιο. 

Ας δούμε, όμως, πως περιγράφει ο Τύπος της εποχής τη στιγμή της ανάκρουσης του ύμνου, μόλις ο Βασιλιάς Γεώργιος κήρυξε την έναρξη των αγώνων:
« Της στιγμής αποκατασταθείσης, αι μουσικαί πάσαι συγκεντρούνται εις το μέσον της κονίστρας, ενούται δε μετ΄ αυτών και πολυμελής θίασος εξ εγχόρδων οργάνων και όμιλος πολυάριθμος αοιδών.
Τη διεύθυνσιν πάσας ταύτης της μουσικής συναθροίσεως αναλαμβάνει ο διακεκρμένος Έλλην μουσουργός κ. Σπυρίδων Σαμάρας, εις ον το Συμβούλιον των Ολυμπιακών Αγώνων ανέθηκε την μελοποίησιν του Ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων, ον τη παραγγελία αυτού ανέθηκεν ο εμπνευσμένος ποιητής κ. Κωστής Παλαμάς.
Από τα τόσα στόματα των αοιδών και από τας εκατοστύας εκείνας των οργάνων διαχέεται κύμα βαρύηχον αρμονίας και δονείται ο αήρ. Ο ύμνος εκείνος ο ψαλλόμενος εν υπαίθρω υπό το αγλαόν φέγγος του ηλίου και επί παρουσία μυριάδων θεατών κατεχομένων υπό ευλαβούς συγκινήσεως έχει το εξόχως αρχαιοπρεπές. 
Η μουσική σύνθεσις του κ. Σαμάρα κρίνεται γενικώς ως ευτυχέστατη.
Το μέλος ήπιον και ήρεμον εν αρχή εμψυχούται βαθμηδόν και ανέρχεται εις τόνους ζωηροτέρους, απολήγει δε εις ηχηρότατην έντασιν, εις συναυλίαν φωνών και ήχων θριαμβευτικήν και μεγαλοπρεπή, εμποιούσαν ζωηροτάτην αίσθησιν. Οι αναρίθμητοι ακροαταί ενθουσιώντας καλύποτουσι δια παταγοδών χειροκροτημάτων το τέλος του ύμνου, πάντες δε, πρωτοστατούντος του Βασιλέως, ζητούσι την επανάληψιν αυτού, ήτις και εκτελείται υπό τας αυτάς ενθουσιώδεις ενδείξεις επιδοκιμασίας».

Δύο φορές, λοιπόν, παίχτηκε ο Ολυμπιακός Ύμνος που ακούγεται σε κάθε Ολυμπιάδα και μαζί με τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων (οι πέντε κύκλοι) που σχεδίασε ο Pier de Koumpernten αποτελούν το "σήμα κατατεθέν" της κάθε διοργάνωσης.
Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...