20 Αυγ 2012

Τι κρύβει η μανία με την καθαριότητα

Ο γιος μας είναι 22 ετών και τον τελευταίο καιρό πλένει τα χέρια του διαρκώς, δεν αγγίζει τα χερούλια στις πόρτες γιατί φοβάται τα μικρόβια, καθαρίζει πολλές φορές την ημέρα τα μπάνια με χλωρίνη και έχει κλειστεί στο σπίτι. Ανησυχούμε πολύ και θα θέλαμε να μας κατευθύνετε θεραπευτικά.......

Η διάγνωση θα πρέπει να γίνει μόνο από ψυχίατρο τον οποίο θα πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε. Τα συμπτώματα είναι πιθανόν να περιγράφουν την ύπαρξη ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, μιας αγχώδους διαταραχής που εμφανίζεται με ιδεοληψίες και ψυχαναγκασμούς.

Οι ιδεοληψίες είναι επαναλαμβανόμενες σκέψεις που κάνει το άτομο παρά τη θέλησή του και που σχετίζονται με τον φόβο μόλυνσης του εαυτού ή των άλλων, την αμφιβολία ότι έχει κάνει κάτι κακό (π.χ. χτύπησε ένα σκύλο όσο οδηγούσε, ξέχασε το θερμοσίφωνα ανοικτό), με βλάσφημες ιδέες θρησκευτικού περιεχομένου που το κάνουν να νιώθει ένοχο, με υπερβολική ανάγκη για τάξη, οργάνωση, συμμετρία ή με την επανάληψη φράσεων, εικόνων, λέξεων, ήχων δίχως νόημα.

Προκαλούν υπερβολικό άγχος και οδηγούν σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, δηλ. σε επαναληπτικές, στερεότυπες και τελετουργικές συμπεριφορές ή νοητικές πράξεις (π.χ. υπερβολική καθαριότητα, πλύσιμο χεριών, έλεγχος συνθηκών ασφαλείας, ταξινόμηση, συμμετρία, μέτρημα, προσευχές).

Η ηλικία του γιου σας είναι η πιο ευάλωτη περίοδος στην εκδήλωση της συγκεκριμένης διαταραχής. Εάν οριστικοποιηθεί η διάγνωση, η φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά και η εντατική θεραπεία συμπεριφοράς θα αποτελέσουν το αποτελεσματικότερα θεραπευτικό σχήμα.
Μυρσίνη Κωστοπούλου Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια
email: myrsi@hol.gr
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...