11 Αυγ 2012

Καρπούζι: Δροσερό, Νόστιμο και θρεπτικό!!

Είναι γεγονός ότι το καρπούζι είναι από τα πλέον απολαυστικά, δροσερά, υγιεινά κι ελκυστικά φρούτα του καλοκαιριού! Καταναλώνεται φυσικά από μόνο του ως φρούτο, αλλά χρησιμοποιείται επίσης σε γρανίτες, φρουτοσαλάτες, μαζί με τυριά και παξιμάδι, ....
σε άλλες περιοχές μαγειρεύεται ή χρησιμοποιείται σε πίτες, σαν γλυκό του κουταλιού, αλλά σε αλκοολούχα ποτά και χυμούς!
Πολλοί νομίζουν ότι το καρπούζι δεν έχει θρεπτικές ουσίες ή βιταμίνες όπως τα άλλα φρούτα και λαχανικά ή θεωρούν ότι το καρπούζι προσφέρει βασικά μόνο νερό και ζάχαρη, κάτι που δεν ισχύει!
Ναι μεν το 80-90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό, πέραν τούτου όμως είναι αρκετά πλούσιο σε πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. 

Συγκεκριμένα σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, ενώ η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή. Φυσικά δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερόλη και γενικά καθίσταται ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία.
Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, για τη νυκτερινή όραση και παράλληλα ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού μας που καταπολεμούν τις μολύνσεις.

Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο όπως η σεροτονίνη, η μελατονίνη και η ντοπαμίνη, ουσίες που έχουν καθοριστικό ρόλο σε πολλές νευρικές λειτουργίες, βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους ή του πανικού και γενικά συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε καλά.

Η βιταμίνη C βοηθά το αμυντικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμά καλύτερα τις μολύνσεις και προστατεύει από τις αντιοξειδωτικές ουσίες, που επιταχύνουν τους μηχανισμούς γήρανσης.

Το λυκοπένιο είναι η ουσία που δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στις ντομάτες, το καρπούζι και σε άλλα λαχανικά και φρούτα κόκκινου χρώματος και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις.

Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων και θεωρείται ότι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και έχει ευεργετικές δράσεις στο καρδιακό και αγγειακό σύστημα.

Το κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης και το μαγνήσιο, είναι ένα ακόμη σημαντικό μέταλλο, που συνίσταται ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της κράμπας.

Οι φυτικές ίνες όπως είναι γνωστό συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, δρουν εναντίον της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και ιδιαίτερα του ορθού.

Τέλος, οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν την ουσία cucurbocitrin η οποία βοηθά στη μείωση της πίεσης και βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία.

Επιπλέον πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρο, ανέρχεται στο 5%, ποσότητα μικρότερη από αυτή που έχει ένα μήλο! Ο λόγος για τον οποίο το καρπούζι έχει πιο γλυκιά γεύση, οφείλεται στο γεγονός ότι το ζάχαρο είναι η κυριότερη ουσία που του δίνει τη γεύση του. 
Θερμιδικά, 2 τριγωνάκια ή 2 φλιτζάνια καρπούζι, έχουν μόνο 80 θερμίδες, όποτε γενικά μια λεπτή φέτα, που είναι η πιο συνηθισμένη κατανάλωση για ένα ενήλικα τη φορά, περίπου δηλαδή 4 τρίγωνα, αποδίδει τις διπλάσιες θερμίδες που είναι σχετικά λίγες για ένα ενδιάμεσο γεύμα!
Δικαίως λοιπόν μπορούμε να απονείμουμε το στέμμα στο βασιλιά των φρούτων του καλοκαιριού, το καρπουζάκι που όλοι το λαχταρούμε, είναι το πιο αγαπητό, είναι δροσερό, νόστιμο κι όπως είδατε πολύ υγιεινό και θρεπτικό, με σημαντικές ευεργετικές δράσεις στην υγεία μας!
Προσοχή βεβαίως και στις υπερβολές, μην αντικαθιστάτε ένα φρούτο της ημέρας με ένα ολόκληρο καρπούζι! 
Ορφανουδακη Αναστασία , Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Πηγή : lachef 
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...