22 Αυγ 2012

«Ανεβαίνουν» τα ελληνικά ΑΕΙ

ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
64 ιδρύματα έχουν ανέβει στην παγκόσμια κατάταξη. Πέντε ΑΕΙ συγκαταλέγονται στην ομάδα πρώτης γραμμής,με το ΑΠΘ να βρίσκεται ανάμεσα στα πανεπιστήμια κορυφής
Ψηλά στις διεθνείς λίστες ταξινόμησης ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων βρίσκονται αρκετά πανεπιστήμια της χώρας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης .......
Σύμφωνα με τη μελέτη που βασίζεται στην παγκόσμια λίστα ταξινόμησης (world ranking universities), που χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια εξειδικευμένοι Ισπανοί ερευνητές, τα ελληνικά πανεπιστήμια φέρονται να έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους.

Οπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων από τους Ελληνες ερευνητές (προέρχονται από τα Πανεπιστήμια Πάτρας, Αιγαίου και Πελοποννήσου), στην ταξινόμηση που περιλαμβάνει πάνω από 20.000 ιδρύματα παγκοσμίως, εμφανίζονται 64 ελληνικά ιδρύματα ή δομές (13 περισσότερα από το 2011), εκ των οποίων 23 πανεπιστήμια, 16 ΤΕΙ, 20 ιδιωτικές δομές κ.λπ.


Ειδικότερα, πέντε πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Πατρών, Αθήνας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Κρήτης) συγκαταλέγονται στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης, με το ΑΠΘ να βρίσκεται στο καλύτερο 1%.

Αλλα τρία πανεπιστήμια (Ιωαννίνων, Αιγαίου και Δημοκριτείο) φιγουράρουν στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ ακόμη 6 ΑΕΙ (Θεσσαλίας, Οικονομικό, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μακεδονίας, Πειραιώς και Γεωπονικό) είναι στο 10% της σχετικής λίστας.

Σύμφωνα με την ομάδα των Ελλήνων ερευνητών, 18 από 23 ΑΕΙ βελτίωσαν τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη. Για παράδειγμα, το Αριστοτέλειο βρίσκεται στην 158η θέση το 2012 από την 407η θέση στην οποία είχε τοποθετηθεί πέρυσι. Σχεδόν 360 θέσεις ανέβηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο αναρριχήθηκε στην 327η θέση της λίστας. Στα καλύτερα 400 ΑΕΙ παγκοσμίως κατατάσσονται το Πανεπιστήμιο Αθηνών (351η θέση) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (369η θέση).

Αναφορικά με τα τεχνολογικά ιδρύματα, στην υψηλότερη θέση είναι το ΤΕΙ Κρήτης και ακολουθούν αυτά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας. Στα συμπεράσματά τους, πάντως, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μια σειρά από ιδρύματα στην Ελλάδα, κυρίως ΤΕΙ, επηρεάζονται από τις οικονομικές δυσκολίες και φαίνεται να ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ των πιο δυναμικών και ισχυρών ιδρυμάτων και των πλέον αδυνάτων.

Σχετικά με τα κριτήρια στα οποία βασίστηκε η λίστα, είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιούνται για τη λίστα της Σανγκάης.

Ειδικότερα, προσμετρώνται:
το μέγεθος της ηλεκτρονικής ανάπτυξης του ιδρύματος (10%)
η ηλεκτρονική επισκεψιμότητα του πανεπιστημίου (50%)
η «εναπόθεση» παραγόμενου ακαδημαϊκού και εκδοτικού υλικού στο Διαδίκτυο (10%)
η ποσότητα των δημοσιευμένων εργασιών (30%).
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ


Πηγή :ethnos.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...