26 Αυγ 2012

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Καγκελαρίας - Μέρκελ προς Σαμαρά: «Πείσε με για να σε στηρίξω» - Το παρασκήνιο και οι διάλογοι του 40λεπτου τετ α τετ

- «Βλέπω ότι προσπαθείτε, προχωρήστε, σας στηρίζουμε» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στον Έλληνα πρωθυπουργό
- Γιατί άλλαξε η στάση της Άνγκελα Μέρκελ προς τον Αντώνη Σαμαρά
- Ο Σόιμπλε έδωσε το κινητό του στον Στουρνάρα
- «Να τηλεφωνείς όποτε θέλεις» του είπε
.....

Δεν είναι μυστικό πως με την πολιτική του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την περίοδο της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με την Άνγκελα Μέρκελ. Αλλά, φαίνεται, πως αυτό αποτελεί πια ένα μακρινό παρελθόν.

Η επίσκεψη του κ. Σαμαρά (ως πρωθυπουργού της Ελλάδας πια) «έσπασε τον πάγο» που τον χώριζε από την Γερμανίδα καγκελάριο έγραψαν τα γερμανικά ΜΜΕ. Φάνηκε και από την 40λεπτη συνάντηση που είχαν οι δυο ηγέτες, στο γραφείο της Άνγκελα Μέρκελ, χωρίς την παρουσία των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

«Έλα από ‘δω. Πάμε μέσα» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στον Έλληνα πρωθυπουργό, προσκαλώντας τον στο γραφείο της για το 40λεπτο τετ α τετ τους, γράφει το Βήμα της Κυριακής.

«Κάντε ό,τι πρέπει και τα λέμε» ήταν το μήνυμα της Μέρκελ, που επανέλαβε (με μεγαλύτερη πειθώ ίσως) πως θέλει την Ελλάδα εντός ευρωζώνης.

«Πρέπει να μας πείσετε» είπε η Άγκελα Μέρκελ στον Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα πάντα με το Βήμα. Και η απάντηση από πλευράς του πρωθυπουργού ήταν αυτή που ήθελε κι εκείνη να ακούσει: «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να γίνει η Ελλάδα αξιόπιστη. Θέλουμε ανάκαμψη. Είμαστε αποφασισμένοι».

Στόχος του ταξιδιού Σαμαρά στο Βερολίνο ήταν να βελτιωθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και κυρίως να πείσει την καγκελάριο ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και δε θα ξεφύγει από το οικονομικό πρόγραμμα.

«Παρατηρώ αλλαγή στάσης και βλέπω κάποιες κινήσεις, Εκτιμώ ότι η Ελλάδα προσπαθεί. Προχωρήστε, μην υποκύπτετε και θα σας στηρίξουμε» φέρεται να είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Ανάλογα θερμή ήταν και η αντιμετώπιση που είχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας από τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Να τηλεφωνείς όποτε θέλεις» φέρεται να είπε ο Γερμανός υπουργός στον Έλληνα, δίνοντάς του τον αριθμό του κινητού του ώστε να υπάρχει μεταξύ τους ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.


Πηγή :newsit.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...