11 Ιαν 2012

Δώδεκα ποιήματα του Γιάννη Σκαρίμπα μελοποιημένα από τον Διονύση Τσακνή

"ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ επίθεσης δόξης» είχε χαρακτηρίσει ο Χαλκιδαίος ποιητής και λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίμπας (1893-1984) μπροστά στις ασπρόμαυρες κάμερες την τιμητική του βράβευση λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή. Ο λογοτέχνης, που δεν άφησε ποτέ την πατρίδα του, σήμερα δέχεται μία καλώς νοούμενη επίθεση. Πρόκειται για το αφιέρωμα στην ποίησή του που πραγματοποιείται στις...
16 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με δύο προεκτάσεις. Στην πρώτη περίπτωση η ποίηση του Γιάννη Σκαρίμπα μπαίνει σε μελωδική τροχιά από τον Διονύση Τσακνή. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο για το ποιητικό έργο αυτής της «μοναδικής, εκκεντρικής και ανατρεπτικής προσωπικότητας των νεοελληνικών γραμμάτων» σε συντονισμό Νάσου Βαγενά.

Τον γρίφο να μελοποιήσει τα ποιήματα του Γιάννη Σκαρίμπα συνέκρινε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Διονύσης Τσακνής με την αποκωδικοποίηση των ξορκιών που είναι γραμμένα στα αιγυπτιακά ιερογλυφικά. «Γύρω από την ιδέα της μελοποίησης ποιημάτων του Γιάννη Σκαρίμπα τσακωνόμουν με τον εαυτό μου πολλά χρόνια. Ομως ο Σκαρίμπας έβαζε πράγματα για να δυσκολέψει τους μουσικούς. Επρεπε να ξεδιπλώσω τη μετρική τού περίεργου δασκάλου μου και να ανακαλύψω μέσα στην έτσι κι αλλιώς άριστη μετρική του τον τρόπο που δεν θα πρόδιδε τα υπερρεαλιστικά του νοήματα», είπε ο Διονύσης Τσακνής. Ενώ πρόσθεσε πως αν ζούσε σήμερα ο Γιάννης Σκαρίμπας «θα μας έκανε μήνυση, όπως συνήθιζε άλλωστε. Και μετά θα πηγαίναμε να πιούμε ένα ουζάκι για να τα βρούμε».

Το έργο του ποιητή σημαδεύτηκε από την έντονη αντιδικία του με τις καθιερωμένες αξίες της ζωής και του αστικού πολιτισμού. Ο συνθέτης μπήκε σ'Α αυτή τη διαδικασία να αφουγκραστεί και να αποδώσει τη μουσική που κρύβει το κάθε ποίημα ξεχωριστά αντιλαμβανόμενος τις δυσκολίες μελοποίησης των στίχων του – με τους συχνούς παρατονισμούς, τους νοηματικούς και συντακτικούς διασκελισμούς και την ιδιωματική γλώσσα, με μίξη δημοτικής και καθαρεύουσας. Στις συνθέσεις αυτές, σε ενορχήστρωση των Διονύση Τσακνή, Δημήτρη Μπαρμπαγάλα, η γλώσσα του Σκαρίμπα ακούγεται αβίαστα, χωρίς αλλαγές ή εκμοντερνισμούς. Η χρήση οργάνων όπως το λαγούτο, ο τζουράς και το τσουμπούς προσδίδουν έναν ήχο που σε κάποια σημεία φλερτάρει με την παράδοση.

Ο Τσακνής μελοποίησε δώδεκα ποιήματά του, προερχόμενα από τη μία εκ των τριών συλλογών του με τίτλο «Εαυτούληδες» (1950). Το υλικό πρωτοπαρουσιάστηκε σε έναν δίσκο που συνόδευε την επανέκδοση Απάντων των στίχων (1936-1970) του από τις εκδόσεις «Νεφέλη». Τα τραγούδια ερμηνεύει με τη γεμάτη ένταση και συναίσθημα φωνή του ο Γιώργος Μεράντζας, ο οποίος και είπε ότι «δεν έχω τραγουδήσει πιο δύσκολα κείμενα». Οσο για το χρώμα του κάθε τραγουδιού τόνισε ότι το «προσδιορίζει το περιεχόμενο του ποιήματος».

Στο «θεατρικό» μέρος της παράστασης ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης αποδίδει τον αυτοσαρκασμό και την ειρωνεία, το χιούμορ αλλά και τη μελαγχολία που χαρακτηρίζουν τους στίχους του ποιητή, ενώ η χορωδία (συμμετέχουν οι Αποστόλης Γιώργου, Ειρήνη Ψυχράμη, Ελένη Καρακάση, Ελένη Ουζουνίδου και Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου) προσδίδει την απαιτούμενη θεατρικότητα. Συμμετέχουν οι μουσικοί Δημήτρης Μπαρμπαγάλας (κιθάρες) και Θωμάς Κωνσταντίνου (τσουμπούς, τζουράς, λαγούτο) όπως και μέλη της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού).

Η παράσταση «Εαυτούληδες» εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς «Ελληνικό Τραγούδ»ι. Ωρα: 8.30 μ.μ.
Το συμπόσιο για τον ποιητή με τίτλο «Η ποίηση του Σκαρίμπα σήμερα» θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες προτού η μελοποιημένη ποίηση του Σκαρίμπα ακουστεί στη σκηνή (6 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος). Συμμετέχουν η Κατερίνα Κωστίου (επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών), Σάββας Παύλου (συγγραφέας), Δημήτρης Κοσμόπουλος (ποιητής, δοκιμιογράφος), Γιώργος Παγανός (δοκιμιογράφος, κριτικός) και Συμεών Σταμπουλός (φιλόλογος, νεοελληνιστής).
Οπως είπε ο Νάσος Βαγενάς οι εισηγήσεις θα έχουν ουσιώδη συμβολή στη μελέτη του έργου του Σκαρίμπα ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι «το έργο του Γιάννη Σκαρίμπα χρειάζεται να μελετηθεί περισσότερο, είναι ιδιότυπο». Επίσης θεωρεί τύχη ότι ο ποιητής δεν εισχώρησε στο μοντερνιστικό στρατόπεδο, και επειδή δεν «ακολούθησε τεχνοτροπίες, το έργο του εξακολουθεί να έχει δροσιά, δεν έχει παλαιωθεί τεχνοτροπικά».

Πηγή : express.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...