25 Οκτ 2011

Έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές στον τουρισμό

 
"Ο μόνος τρόπος να αναπτυχθείς σήμερα είναι να κάνεις μία οικονομία τύπου Άμπου Ντάμπι, όπου τα πάντα θυσιάζονται για οποιονδήποτε φέρει λεφτά στη χώρα ή θα κρατήσεις τις βασικές σου σταθερές ως ευρωπαϊκή χώρα ;" αναρωτιέται ο Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξή του.
Συνέντευξη του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού :
“Αυτή τη στιγμή οι εν δυνάμει επενδυτές, είτε είναι Έλληνες είτε είναι ξένοι, ειδικά οι ξένοι επενδυτές, κοιτούν στην Ελλάδα και κοιτούν τι θα τους ενδιέφερε. Τι θα είχε ένα ενδιαφέρον για αυτούς. Είτε αυτό είναι μία μαρίνα, είτε ένα γκολφ, είτε ένα ξενοδοχείο, μπορεί να είναι ...
επένδυση που να αφορά το δημόσιο τομέα, μπορεί να είναι επένδυση που αφορά τον ιδιωτικό τομέα”, αναφέρει σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος. “Το να αγοραστεί ας πούμε ένα τετράστερο ξενοδοχείο και να επενδύσει κάποιος να το κάνει πεντάστερο, είναι ένα πολύ θετικό πράγμα για τον ελληνικό τουρισμό. Ακόμη και αυτές οι επενδύσεις είναι πολύ σημαντικές, δημιουργούν θέσεις εργασίας και στην προετοιμασία της επένδυσης αλλά και μετά μόνιμες θέσεις εργασίας.

Λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι τι κοιτούν τώρα; Κοιτούν τι τους ενδιαφέρει, τι αισθάνονται ότι μπορεί να αποφέρει κάποια χρήματα στις επενδύσεις τους κ.ο.κ. Δε μιλάμε για πωλήσεις, σε κανέναν από αυτούς που έχω μιλήσει, δε μου λένε ‘εγώ θέλω να αγοράσω ένα νησί’. Αυτά είναι φήμες, οι οποίες βγαίνουν στον δημοσιογραφικό χώρο των μέσων ενημέρωσης. Κανένας δεν ζητά να αγοράσει ένα νησί. Αυτό που όλοι λένε είναι μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάποιο χώρο, ο οποίος να φέρει επενδύσεις, όπως αξιοποιεί οποιοσδήποτε επενδυτής. Εν πάσει περιπτώσει, η ουσία του πράγματος όμως εδώ, είναι ότι αυτοί κοιτούν. Αυτήν τη στιγμή κοιτούν και υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον από τη δική τους μεριά. Το αν θα επενδύσουν ή όχι θα εξαρτηθεί, θα είναι ένας συσχετισμός του πόσο γρήγορα θα αποφασίσουν τι θέλουν και πόσο γρήγορα θα αισθανθούν ότι το περιβάλλον, είναι επαρκώς σταθερό για να αποφέρει η επένδυσή τους”.

Φέρνοντας ως παράδειγμα το Ελληνικό, ο υπουργός επεσήμανε ότι “το Ελληνικό για λόγους καθαρά για μένα λανθασμένους, είχε οριοθετηθεί γύρω από το να γίνει πάρκο. Μα να γίνει πάρκο σε ένα παραλιακό μέτωπο τέτοιο, να γίνει ένα τόσο μεγάλο πάρκο το οποίο κανείς δεν μπορεί να συντηρήσει; Πόσο καιρό συζητούσαμε αυτά και εμείς σαν ΠΑΣΟΚ έχουμε κάνει εκεί λάθη. Το πως θα αξιοποιηθεί για να αλλάξει εντελώς όμως την ζωή στην πόλη της Αθήνας, είναι αυτό που θα έπρεπε να συζητάμε. Θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει ένας άπλετος χώρος πράσινου, αλλά και αναπτυξιακός χώρος και την ίδια ώρα να δημιουργήσεις χώρους πράσινου, πνεύμονες σε μέρη της Αθήνας στα οποία ζει πάρα πολύς κόσμος. Αυτές οι συζητήσεις είναι πολύ πιο δύσκολες, αλλά για μένα και πάρα πολύ πιο ουσιαστικές. Αλλάζουν την καθημερινή ζωή μας και δε θα έπρεπε να τις φοβηθούμε. Αν τώρα μέσα στον όλο πανικό, μέσα σε αυτό το οποίο συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο, εμείς αντί να συζητάμε αυτά τα πράγματα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας, μπούμε σε μία φιλοσοφική συζήτηση για θέματα τα οποία δεν προκαλούν ουσιαστική αλλαγή στη ζωή μας, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και δε θα βγούμε από αυτή την κρίση, δε θα έχουμε πάρει τις αποφάσεις που θέλουμε για την κοινωνία μας”.

Ο κ. Γερουλάνος τόνισε χαρακτηριστικά: “Μέχρι που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε θυσίες για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα; Τι είδους επενδύσεις θέλουμε; Αν έρθει κάποιος και πει, εγώ θέλω να κάνω ένα καζίνο με 50 ορόφους στο Ελληνικό, το δεχόμαστε ή δεν το δεχόμαστε; Βεβαίως υπάρχουν και τέτοιες προτάσεις, το ερώτημα είναι, είσαι διατεθειμένος να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο έβλεπες τα πράγματα μέχρι τώρα για να φέρεις αυτές τις επενδύσεις; Προσωπικά εγώ, δεν πιστεύω ότι εκεί είναι κάτι στο οποίο πρέπει να κάνουμε μία θυσία, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο θα έπαιρνα σαν απόφαση, αν δεν το άνοιγα πρώτα σε μία συζήτηση. Λοιπόν, είναι πολύ ουσιαστικά τα θέματα. Εκεί είναι που θα αλλάξει η ποιότητα ζωής μας. Θα πούμε ότι ο μόνος τρόπος να αναπτυχθείς σήμερα, είναι να κάνεις μία οικονομία τύπου Άμπου Ντάμπι, όπου τα πάντα θυσιάζονται για οποιονδήποτε φέρει λεφτά στη χώρα, ή θα κρατήσεις τις βασικές σου σταθερές ως ευρωπαϊκή χώρα, γνωρίζοντας τους πολιτιστικούς περιορισμούς που βάζεις, περιβαλλοντικούς περιορισμούς που βάζεις και θα κοιτάξεις να φέρεις επενδύσεις μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Πάρα-πάρα πολύ ουσιαστικές κουβέντες, συνήθως τις ξεπερνάμε χωρίς να τις κάνουμε σε βάθος, και είναι τραγικό γιατί τελικά οι αποφάσεις που παίρνουμε δεν έχουν λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους. Πιστεύω ότι στην εποχή που ανοίγεται τώρα, μετά από όλη αυτή τη συζήτηση του χρέους, αυτά πρέπει να είναι βασικές συζητήσεις στην πολιτική μας κουβέντα”.

Αναφερόμενος στην κατάασταση που επικρατεί στο κέντρο της πρωτεύουσας, ο υπουργός δήλωσε ότι τον τελευταίο καιρό, δεν είχαν γίνει καθόλου επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες είναι απαραίτητες για να “γυρίσει” η κατάσταση στη κέντρο. “Υποδομές ας πούμε για τους ναρκομανείς που είναι στο κέντρο, προβλέψεις για το πως μπορεί να ενταχθεί στον αστικό ιστό της πόλης η μετανάστευση είτε η νόμιμη είτε η παράνομη. Δεν είχε γίνει κανένας σχεδιασμός γύρω από αυτά τα πράγματα, λειτουργούσαν όλα στον αυτόματο. Αυτή τη στιγμή , η Αθήνα πλήττεται τουριστικά πάντως από πολλές απόψεις. Δεν είναι μόνο οι εικόνες που βγαίνουν στο εξωτερικό, αν και σας διαβεβαιώ αυτές είναι καταστροφικές, είναι το τεράστιο κόστος το οποίο έχει σήμερα το αεροδρόμιο της Αθήνας, είναι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει κανείς καθημερινά στο κέντρο. Η Αθήνα χρειάζεται συνολικές λύσεις και εκεί αυτό που είναι σημαντικό, είναι ο καθένας να συμβάλλει με το δικό του τρόπο, όπως προσπαθούμε να κάνουμε εμείς στο Υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού, με τους φορείς μας να λαμβάνουν πρωτοβουλίες, αλλά όλα αυτά πρέπει να μπαίνουν σε μία ‘ομπρέλα’ για να λειτουργήσουν εποικοδομητικά. Εμείς παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα για την Αθήνα, αλλά το κάνουμε σε συνεργασία με το δήμο, για να μπορέσουμε ακριβώς να τα βάλουμε κάτω από ένα πλαίσιο στο οποίο θα έχουμε μεγαλύτερα αποτελέσματα”.
Τατιάνα Ρόκου
Πηγή :  traveldailynews
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...