Στον δημοσιογράφο Άγγελο Αθανασόπουλο απονεμήθηκε το φετινό Ελληνογερμανικό δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένης Βλάχου», σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Την απονομή του βραβείου, που δίδεται ανά διετία για την καλύτερη δημοσιογραφική εργασία σε ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, έκανε ....
ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.«Το ζητούμενο σήμερα για όλους και ιδιαίτερα για όσους ασχολούνται με την ενημέρωση, πρέπει να είναι η έγκυρη, ποιοτική και αντικειμενική πληροφόρηση των πολιτών. Όλα αυτά αποτελούν θεμελιώδη συστατικά της δημοκρατίας» επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής.
Απευθυνόμενος προς τον πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Ρόναλντ Βέγκενερ, ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στα πρόσφατα αρνητικά και «υπερβολικά» δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Γερμανίας, επισημαίνοντας την ευθύνη των δημοσιογράφων σε περιόδους κρίσης.
«Τα τελευταία δύο χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στη Γερμανία βλέπουμε τον ρόλο που πραγματικά παίζουν τα μέσα ενημέρωσης σε ό, τι αφορά τη διαμόρφωση της στάσης των πολιτών και της κοινής γνώμης απέναντι σε μια άλλη χώρα και τον τρόπο που οι σχέσεις ανάμεσα στους λαούς εξαρτώνται από το πώς παρουσιάζονται τα γεγονότα με τις υπερβολές που παρατηρούνται και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες όπως στην Γερμανία», σημείωσε.
Αναφερόμενος σε παλαιότερα, αλλά και στα πρόσφατα δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία, με το νέο εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού «Focus», ο κος Πετσάλνικος, επισήμανε προς τον Γερμανό πρέσβη τη διαφορά μεταξύ της κριτικής, της διαστρέβλωσης, αλλά και της έλλειψης καλαισθησίας. «Τέτοια διαστρεβλωτικά δημοσιεύματα, μαζί με εκατοντάδες άλλα δημοσιεύματα στην Γερμανία αυξάνουν τον κίνδυνο να διαταραχτούν οι σχέσεις των πολιτών των δύο λαών. Ας μην ξεχνάμε πως σύμφωνα με υπολογισμούς, 1.000.000 Έλληνες έχουν συμβάλει σε αυτό που αποκαλούμε γερμανικό θαύμα ανοικοδόμησης. Όλοι είμαστε πολίτες της Ευρώπης», δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως «θα ήταν κρίμα τέτοιες υπερβολές και διαστρεβλώσεις της εικόνας της Ελλάδας στην Γερμανία να δημιουργούν τέτοιους κινδύνους».
Με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος των Φιλελευθέρων κ. Ρέσλερ, ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε το μεγάλο μερίδιο ευθύνης των πολιτικών που φέρουν με τις δηλώσεις τους. «Και οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν ένα κοινό στόχο: να συμβάλλουν στην ενίσχυση αλληλοκατανόησης ανάμεσα στους λαούς και της οικοδόμησης μιας ενωμένης Ευρώπης», πρόσθεσε.
Την ιδιαίτερη αξία του βραβείου ειδικά σε μια περίοδο κρίσης επισήμανε στον χαιρετισμό του ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κάλυψης τέτοιων θεμάτων. «Ο κος Αθανασιάδης έχει ήδη δημιουργήσει ένα όνομα από τα ρεπορτάζ του και από τις συνεντεύξεις του σε θέματα διεθνούς πολιτικής. Η κριτική επιτροπή ήταν πολύ εντυπωσιασμένη από τον τρόπο που κάλυψε σύνθετα ζητήματα» δήλωσε ο κος Βέγκενερ.
Για την μεγάλη κυρία του Τύπου Ελένη Βλάχου μίλησε ο γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ και μέλος της κριτικής επιτροπής Ηλίας Μάτσικας, τονίζοντας το ήθος, την ευπρέπεια, τον σεβασμό στη δεοντολογία και την ποιότητα με την οποία πορεύτηκε στην πολύχρονη δημοσιογραφική της πορεία. Αναφερόμενος στην επιλογή του Άγγελου Αθανασόπουλου για το φετινό βραβείο, σημείωσε ότι «η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε προ πάντων από την άριστη δημοσιογραφική επεξεργασία δύσκολων και περίπλοκων θεμάτων από τον κ. Άγγελο Αθανασόπουλο», ενώ εξήρε «την ενδελεχή έρευνα που προηγείται των άρθρων του».
Ο διευθυντής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την ιδιαίτερη τιμή να λάβει χώρα η απονομή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Από την πλευρά του ο βραβευθείς δημοσιογράφος Άγγελος Αθανασόπουλος ευχαρίστησε την Γερμανική Πρεσβεία, την κριτική επιτροπή, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη καθώς και τον διευθυντή της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Χρήστο Μεμή, επισημαίνοντας στην ομιλία του τη σημασία να μάθουμε πόσο σημαντική είναι η Ευρώπη για τη χώρα μας. «Εμείς ως δημοσιογράφοι πρέπει να συμβάλλουμε την σημασία για να παλέψουμε να μείνουμε σε ένα κλειστό πυρήνα μιας ζώνης του Ευρώ που μόνο καλά έχει να μας φέρει».
Το ελληνογερμανικό δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου» καθιερώθηκε το 2003 από τη γερμανική πρεσβεία και απονέμεται ανά διετία για εξαιρετικές επιδόσεις στους τομείς της ειδησεογραφικής κάλυψης και του σχολιασμού ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων για λογαριασμό ελληνικών ΜΜΕ. Με τη συνεργασία του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, του κόμματος της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης, των επαγγελματικών ενώσεων του κλάδου και του ΑΠΕ-ΜΠΕ η γερμανική Πρεσβεία βραβεύει, ανά διετία, την καλύτερη δημοσιογραφική εργασία σε θέματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Το βραβείο συνοδεύεται από ένα ταξίδι στη Γερμανία με πρόσκληση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Στο νικητή παρέχεται επιπλέον δύο χρόνια δωρεάν πρόσβαση στις διάφορες υπηρεσίες του Αθηναϊκού και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Χορηγοί είναι εφέτος οι εταιρίες «Bosch Ελλάς» και «Bayer Ελλάς».
Μέχρι σήμερα µε το βραβείο «Ελένη Βλάχου» έχουν τιμηθεί οι δημοσιογράφοι Γιάννης Ε. Διακογιάννης (2003), Κώστας Ιορδανίδης (2005), Κώστας Αργυρός (2007) και Μαρία Νικολάου (2009).
www.kathimerini.gr