Βάλτε τα Windows στο flash drive σας, για µεγαλύτερη ευκολία
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να εγκαθιστούσατε τα Windows [ΧP, Vista αλλά και Windows 7] από ένα USB stick και όχι από το CD/DVD εγκατάστασής τους; Και πού µπορεί να φανεί χρήσιµο αυτό; ...
Κυρίως σε netbooks και notebooks που δε διαθέτουν κάποιο οπτικό drive στον εξοπλισµό τους. Βέβαια, θα µπορούσε κανείς να αγοράσει ένα εξωτερικό CD/DVD-drive και να παρακάµψει τέτοιους περιορισµούς, αλλά ποιος ο λόγος, εφόσον υπάρχει λύση και µάλιστα χωρίς να ξοδευτεί; Ένα "ταπεινό" USB stick αρκεί για να κάνετε τη δουλειά, δηλαδή να εγκαταστήσετε τα Windows στο netbook σας.Ένα πολύ χρήσιµο εργαλείο που θα σας βοηθήσει σε αυτό είναι το WinToFlash [wintoflash.com] της ρωσικής εταιρείας Novicorp. Το WinToFlash µεταφέρει τα αρχεία εγκατάστασης των Windows σε ένα bootable USB drive. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο free utility μεταφέρει τα αρχεία εγκατάστασης των Windows στο drive ώστε να είναι δυνατή από αυτό η εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Το µόνο που έχετε να κάνετε έπειτα εσείς είναι να ορίσετε µέσω του BIOS του συστήματος σας να γίνεται boot από το USB [αν αυτή η επιλογή δεν είναι ήδη ενεργή].
Το όλο εγχείρημα πετυχαίνει ακόµα και αν τα αρχεία εγκατάστασης του λειτουργικού δε βρίσκονται σε οπτικό µέσο αποθήκευσης αλλά σε φάκελο στο σκληρό δίσκο. Ας τα δούμε όλα αυτά αναλυτικότερα.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
![]() |
εικ.1 |
Αρχικά θα χρειαστεί να κατεβάσετε το WinToFlash από το site του κατασκευαστή [wintoflash.com/overview/en] ή να το τρέξετε από το DVD του περιοδικού µας. Αποσυμπιέστε το σε ένα φάκελο, εισάγετε το DVD/CD της έκδοσης των Windows που σας ενδιαφέρει στο drive και συνδέστε το USB stick στον υπολογιστή σας [μεταφέρετε σε άλλο Σητεία τα αρχεία που έχετε σ' αυτό διότι θα σβηστούν κατά τη διαδικασία]. Τρέξτε το WinToFlash και αποδεχτείτε τους όρους χρήσης του προγράµµατος [µη δώσετε σηµασία στα "κινέζικα" που θα εµφανιστούν, αυτά σχετίζονται µε τη γραµµατοσειρά που χρησιµοποιεί το πρόγραµµα] κάνοντας κλικ στο Accept. Στη συνέχεια πατήστε στο µεγάλο πράσινο σύµβολο του check [Windows setup transfer wizard] για να εµφανιστεί ο σχετικός οδηγός εγκατάστασης [εικ.1].
![]() |
εικ.2 |
Κάντε κλικ στο Next και επιλέξτε τα γράµµατα που αντιστοιχούν στο CD/DVD drive και στο flash drive του συστήµατός σας [για την περίπτωσή µας "D:" και "Ε:"]. Πατήστε πάλι στο Νext και αποδεχτείτε τους νέους όρους χρήσης [αυτή τη φορά διαβάζονται κανονικά και είναι το σχετικό EULA της Microsoft] επιλέγοντας "I Accepted the terms of the licensee agreement". Mε ένα ακόµα κλικ στο Next "κηρύσσετε" την έναρξη της διαδικασίας δηµιουργίας ενός bootable USB stick µε την έκδοση των Windows που σας ενδιαφέρει [πριν προχωρήσετε σε αυτήν, θα εµφανιστεί ένα προειδοποιητικό µήνυµα που θα αναφέρει ότι θα σβηστούν όλα τα αρχεία του USB stick]
[εικ. 2]. Στη συνέχεια αφήνετε στο πρόγραµµα να κάνει την υπόλοιπη δουλειά [ο χρόνος ολοκλήρωσής της εξαρτάται από την ταχύτητα του συστήµατός σας, την ταχύτητα του USB stick και την έκδοση των Windows που µεταφέρετε].
[εικ. 2]. Στη συνέχεια αφήνετε στο πρόγραµµα να κάνει την υπόλοιπη δουλειά [ο χρόνος ολοκλήρωσής της εξαρτάται από την ταχύτητα του συστήµατός σας, την ταχύτητα του USB stick και την έκδοση των Windows που µεταφέρετε].
![]() |
εικ.3 |
Αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εµφανιστεί ένα µήνυµα λάθους "Νοvicorp WinToFlash cannot lock the drive", αυτό σηµαίνει ότι κάποια άλλη εφαρµογή αποκτά πρόσβαση στο drive, οπότε θα πρέπει να την κλείσετε για να µπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία. Σε µια τέτοια περίπτωση κάντε κλικ στο retry και δοκιµάστε πάλι.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία µεταφοράς στο USB stick, κάνετε κλικ στο Next και είστε έτοιµοι [εικ.3].
Boot time!
Σε αυτό το σηµείο να κάνουµε κάποιες παρατηρήσεις. Δεν υποστηρίζουν όλοι οι υπολογιστές το boot από το USB stick, οπότε επιβεβαιώστε το από το εγχειρίδιο χρήσης τους. Επιπλέον, για να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία boot από το USB stick, θα πρέπει να µπείτε στο BIOS setup [πατώντας το πλήκτρο που σας προτείνει το ίδιο το σύστηµα] και να ενεργοποιήσετε τη σχετική παράµετρο.
Γ. Φετοκάκης
ΠΗΓΗ e-pcmag
Επιμέλεια για το mykonosticker : Βαγγέλης Κάστας - Τεχνικός Δικτύων Η/Υ