10 Ιουλ 2011

e-υπηρεσίες για επιχειρήσεις


Νέες τεχνολογίες από τη Microsoft, που εξοικονομούν χρόνο και μειώνουν τα έξοδα έως και 50%
Μείωση εξόδων έως και 50%, πρόσβαση σε καινοτόμες υπηρεσίες, βελτιωμένη ευελιξία και εξοικονόμηση χρόνου προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην ελληνική αγορά.
Το λεγόμενο cloud computing επιτρέπει στην επιχείρηση να .....
μεταφέρει στο Internet μια σειρά από λειτουργίες με ασφάλεια, ευκολία και χαμηλό μηνιαίο κόστος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων προγραμμάτων είναι το Office 365 της Microsoft, ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών που ενισχύει την παραγωγικότητα, τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά και μεταξύ της επιχείρησης των πελατών και συνεργατών της. Οι χρήστες αποκτούν πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές μέσα από τις γνώριμες εφαρμογές του Office (όπως το Word, το Excel, το outlook για e-mail κ.λπ.) οπουδήποτε και αν βρίσκεται ο χρήστης και μέσα από οποιαδήποτε συσκευή (τον υπολογιστή γραφείου, το κινητό ή τον brower). Παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών περιλαμβάνουν: αλληλογραφία, κοινά ημερολόγια, διαχείριση επαφών, παροχή κεντρικού αποθηκευτικού χώρου για τα εταιρικά έγγραφα, πολύ απλή δημιουργία εξωτερικού εταιρικού site, δυνατότητα εικονικών συνδιασκέψεων με ήχο, εικόνα, video.
Οπως αναφέρει η Μαρία Τσιλίρα, Information Worker Business Group Lead της Microsoft, πρόκειται για ένα σύνολο υπηρεσιών που είναι άμεσα διαθέσιμες σε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Μάλιστα, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν τις υπηρεσίες αυτές μπορούσαν να αξιοποιήσουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις - οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στο κόστος και την απαιτούμενη υποδομή -, τώρα η τεχνολογία του cloud computing επιτρέπει και σε μικρότερες εταιρείες να έχουν στα χέρια τους τα ίδια εργαλεία.

Εικονικές συναντήσεις. Για παράδειγμα, αντί να κάνουν ταξίδια και μετακινήσεις με υψηλό κόστος, μπορούν να πραγματοποιήσουν εικονικές συναντήσεις με προβολή παρουσιάσεων και ομαδική επεξεργασία αρχείων (π.χ. κείμενα και λογιστικά φύλλα). Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνει η κ. Τσιλίρα, κερδίζουν χρόνο και κόστος, ειδικά σε επιχειρήσεις που έχουν παρουσία σε πολλά σημεία ανά την Ελλάδα και τον κόσμο. Μάλιστα, πέρα από τους εργαζομένους της εταιρείας, με την ίδια τεχνολογία και χωρίς επιπλέον κόστος, πρόσβαση στην υπηρεσία μπορούν να αποκτήσουν οι πελάτες και οι συνεργάτες της επιχείρησης, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτόν την παραγωγικότητα και βελτιώνοντας την επικοινωνία.

Πρόσβαση από παντού. Ενα ακόμη πλεονέκτημα των υπηρεσιών που βρίσκονται στο cloud είναι η άμεση πρόσβαση στην πληροφορία από οπουδήποτε. Ετσι, ενώ μέχρι πρότινος κάθε υπάλληλος είχε τα αρχεία μόνο στον υπολογιστή του, τώρα όλα τα έγγραφα μπορούν να μεταφερθούν στο cloud και να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή σε όποιον έχει δοθεί δικαίωμα πρόσβασης, εντός ή εκτός της εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξασφαλιστεί ένας ενιαίος και επίκαιρος τρόπος επικοινωνίας, ενώ παράλληλα η εταιρεία γλιτώνει το κόστος αποθήκευσης, διαδικασιών αντιγράφων ασφαλείας κ.λπ.
«Το βασικό μήνυμα είναι "το γραφείο σου βρίσκεται παντού" και μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε αυτό από οποιαδήποτε συσκευή, είτε είναι υπολογιστής - φορητός ή επιτραπέζιος - είτε κινητό τηλέφωνο. Ακόμα και από ένα Internet Cafe μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες σαν να ήταν στο γραφείο του, για να δει και να επεξεργαστεί τα δεδομένα» εξηγεί η κ. Τσιλίρα.

Απόλυτη ασφάλεια. Μάλιστα, ως προς το ζήτημα της ασφάλειας το οποίο εγείρουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, ο Νικόλας Μολφέτας, Server Business Group Lead της Microsoft, εξηγεί ότι η απομακρυσμένη πρόσβαση γίνεται με κρυπτογραφημένη επικοινωνία, ώστε να είναι σίγουρο πως κανένας δεν μπορεί να μπει στα αρχεία της επιχείρησης εκτός από εμάς και από τους συγκεκριμένους ανθρώπους που έχουν πρόσβαση - και μάλιστα σε συγκεκριμένα αρχεία. Παράλληλα, η Microsoft εγγυάται τη διαθεσιμότητα των εγγράφων για το 99,9% του χρόνου. Επιπλέον, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη λύση, η εταιρεία έχει πάντα στη διάθεσή της την τελευταία έκδοση των προγραμμάτων, ενώ για τους χρήστες δεν αλλάζει τίποτε, καθώς χρησιμοποιούν ακριβώς τις ίδιες εφαρμογές όπως και σήμερα, απλώς χωρίς να είναι εγκατεστημένες στον υπολογιστή τους. Για τις υφιστάμενες εταιρείες η μετάβαση μπορεί να γίνει τμηματικά, με την επιχείρηση να πληρώνει γι' αυτό που χρησιμοποιεί.

Σε μερικές ώρες. Οσο για τον χρόνο, η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, καθώς για μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση είναι πραγματικά ζήτημα κάποιων ωρών προκειμένου να στηθεί και να λειτουργήσει η υποδομή που απαιτείται.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Πεφάνης
ΠΗΓΗ   tanea
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...