Η Ελλάδα, υπό την πίεση και της τρόικας, έχει ήδη προχωρήσει σε κινήσεις για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης μιας επιχείρησης αλλά και τη δραστική μείωση του κόστους, με την εισαγωγή του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) από τον περασμένο Απρίλιο.
Αρκετά «δυσκίνητη» αλλά και κοστοβόρα παρέμεινε και το 2010 η διαδικασία σύστασης επιχείρησης στην Ελλάδα, ωστόσο οι κινήσεις στις οποίες ..
προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη άνοιξη εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στο να κλείσουμε την «ψαλίδα» από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς απαιτούνταν 15 ημέρες για την έναρξη λειτουργίας μιας εταιρείας, ενώ το κόστος της διαδικασίας ανερχόταν σε 1.101 ευρώ. Αντίστοιχα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο μέσος χρόνος για την ίδρυση μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης ήταν 7 ημέρες και το μέσο κόστος 399 ευρώ, ενώ το 2009 ο αντίστοιχος χρόνος ήταν 8 ημέρες και το κόστος ανερχόταν στα 417 ευρώ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως στην Ιταλία από τον Απρίλιο του 2010 χρειάζεται μόνο μία ημέρα και μόνον ένα έντυπο για τη σύσταση εταιρείας, ενώ στην Ισπανία ο απαιτούμενος χρόνος μειώθηκε από τις 28-29 ημέρες στις 17,5 και το κόστος από 617 ευρώ σε 115 ευρώ.
Πάντως, η Ελλάδα, υπό την πίεση και της τρόικας, έχει ήδη προχωρήσει σε κινήσεις για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης μιας επιχείρησης αλλά και τη δραστική μείωση του κόστους, με την εισαγωγή του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) από τον περασμένο Απρίλιο. Μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, η ίδρυση μιας επιχείρησης μπορεί να γίνει μέσα σε μία ημέρα, ενώ και το κόστος εμφανίζεται μειωμένο κατά 30% περίπου.
Ειδικότερα, από τις 4 Απριλίου που ξεκίνησε να λειτουργεί το Γ.Ε.ΜΗ. μέχρι τις 29 Μαΐου ιδρύθηκαν 777 επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας την «Υπηρεσία Μιας Στάσης». Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από το ΥΠ.Α.Α., σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο ΕΒΕΑ και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η διαδικασία ήταν τόσο γρήγορη και αυτοματοποιημένη ώστε χρειάστηκαν μόλις 35 λεπτά της ώρας για την ίδρυση των επιχειρήσεών τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε πως επαλήθευση των στοιχείων θα γίνει πάλι το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και θα δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο του 2012, ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι βελτίωσης με βάση την εφαρμογή του Γενικού Εμπορικού Μητρώου σε όλη τη χώρα από τον Απρίλιο του 2011.
Ο Αντόνιο Ταγιάνι, αρμόδιος επίτροπος για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, επισήμανε πως οι νέοι στόχοι της Επιτροπής είναι κατ' ανώτατο όριο 3 ημέρες και 100 ευρώ για τη σύσταση μιας εταιρείας. Επιπλέον, το πεδίο εφαρμογής διευρύνεται ώστε να συμπεριληφθεί ανώτατο χρονικό όριο και για την έκδοση της άδειας λειτουργίας ή της άδειας άσκησης επιτηδεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία μιας επιχείρησης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Πηγη imerisia