22 Οκτ 2015

Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τον Δήμο Μυκόνου

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα ο διαγωνισμός και υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων του νησιού μας........
Η περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς γίνεται με τη συμβολή του Δήμου Μυκόνου, των Φιλοζωικών Σωματείων, καθώς και των ίδιων των δημοτών. Στη συνέχεια, τα ζώα οδηγούνται στο ιδιωτικό κτηνιατρείο του αναδόχου, το οποίο διαθέτει την κατάλληλη υποδομή, και μπορεί να φιλοξενεί προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους. 

Οι ενέργειες που ακολουθούν θα είναι οι εξής:
  • Στείρωση, που θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμά του, με τη χρήση αναισθητικών και με τη χειρουργική μέθοδο που θα επιλέξει ο υπεύθυνος κτηνίατρος. Στη συνέχεια τα στειρωμένα ζώα θα παρακολουθούνται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας τους, ώστε να καταστεί δυνατή η επανένταξή τους στο περιβάλλον.
  • Έλεγχος, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, παρακολούθηση, σήμανση με ηλεκτρονική ταυτότητα, νοσηλεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων που έχουν περισυλλεχθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις του νόμου.
  • Τοποθέτηση περιλαίμιου με έντονο φωσφορίζον χρώμα πάνω στο οποίο θα αναγράφεται Δήμος Μυκόνου, ώστε να γνωρίζει ο πολίτης αν το αδέσποτο είναι ελεγμένο και εμβολιασμένο.
  • Δήλωση της Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης των ζώων στο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο.
Οι παραπάνω ενέργειες είναι εξαιρετικής σημασίας για το ζώο αλλά και για τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα:
  • Εξασφαλίζεται η υγεία του αδέσποτου ζώου προλαμβάνοντας καρκίνους και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται με την πράξη της αναπαραγωγής. Με αυτή την τακτική τα στειρωμένα ζώα, δίνουν την εικόνα ενός υγιούς, ήρεμου αδέσποτου πληθυσμού.
  • Εξαλείφονται τα επιθετικά φαινόμενα μεταξύ αρσενικών ζώων ενώ εκμηδενίζεται σταδιακά το τρομακτικό φαινόμενο της αγέλης σκύλων που προκαλεί επικίνδυνες επιθέσεις σε κατοίκους αλλά και περαστικούς, καθώς η στείρωση μειώνει την επιθετικότητα των ζώων.
  • Επιτυγχάνεται ένας αριθμητικά διαχειρίσιμος αδέσποτος πληθυσμός, ο οποίος συνεπάγεται: Λιγότερα ατυχήματα με αδέσποτα, λιγότερα υγειονομικά προβλήματα και καθαρότερο οικιστικό περιβάλλον από την ελαχιστοποίηση επιδρομών αδέσποτων σε κάδους απορριμμάτων, καθώς και λιγότερα περιττώματα στους δρόμους.
Ένας υγιής, μικρός σε αριθμό και φροντισμένος αδέσποτος πληθυσμός σκύλων και γατών είναι ένα ευχάριστο θέαμα για τους ίδιους τους κατοίκους μιας περιοχής αλλά και για τον οποιονδήποτε ξένο επισκέπτη της χώρας μας που περιμένει μια ευρωπαϊκή εικόνα αντιμετώπισης των ζώων - μακριά από την εξαθλίωση. Τέλος, ο υπερπληθυσμός σκύλων και γάτων και η μη εφαρμογή επιστημονικής αντιμετώπισής του μέσω της στείρωσης, προκαλεί συχνά την εγκληματική πράξη της μαζικής δηλητηρίασης (φόλα).

Ο Δήμαρχος Μυκόνου δήλωσε: « Για το 2015 υπερδιπλασιάσαμε τη δημοτική δαπάνη για τα αδέσποτα και τη φιλοζωική πολιτική μας, ενώ ταυτόχρονα διενεργήσαμε διαφημιστική καμπάνια για την προστασία και την υιοθεσία τους, με άριστα αποτελέσματα. Πρόσφατα ενεργούμε και για την προστασία των αδέσποτων γατών της Δήλου. Οι δράσεις θα συνεχιστούν, γιατί αφορούν όχι μόνο στην προστασία και διαχείριση των αδέσποτων ζώων και κατ΄ επέκταση του κοινωνικού συνόλου, αλλά και γιατί είναι και αυτό ένα δείγμα του πολιτισμού μας».

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Sharon Graham πρόεδρο της Φιλοζωικής Μυκόνου, τηλ.: 6944777674
Newsroom mykonosticker.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...