4 Ιουν 2015

Συνάντηση Στέλιου Μπρίγγου με τον Μυκονιάτη συγγραφέα Ιωάννη Ζουγανέλη

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Μυκονιάτη συγγραφέα Ιωάννη Ζουγανέλη είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου Στέλιος Μπρίγγος με αφορμή το νέο του......
βιβλίο «Ιστορία του Ελληνισμού τον Μεσσαίωνα».

Το βιβλίο αυτό είναι μια ιστορική αναδρομή που καλύπτει την περίοδο των 1.250 χρόνων, από την ίδρυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας και της Κωνσταντινουπόλεως το 330 μ.Χ. έως το 1580, οπότε ολοκληρώθηκε από τους Τούρκους η ολική κατάληψη της χερσαίας και νησιωτικής Ελλάδας, εκτός της Κρήτης και των Επτανήσων που τα κατείχε νόμιμα με Συνθήκη η Δημοκρατία της Βενετίας.

Την ιστορική περίοδο της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως από τους σταυροφόρους και μετά από τους Τούρκους μελέτησα διαβάζοντας πολλά ιστορικά βιβλία διαφόρων συγγραφέων, με μαρτυρίες εκατοντάδων χρονογράφων διαφόρων εθνικοτήτων.

Οι ιστορικές πηγές μου μέχρι τα χρόνια της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως ήταν ελληνικές, μετά την Άλωση, σχεδόν όλες είναι ξένων συγγραφέων και χρονογράφων. Οι περισσότερες προέρχονται από τα αρχεία της Βενετίας, της Γένοβας, της Νάπολης, του Παλέρμο, της Βαρκελώνης, των Γάλλων, από τον Αγγλοσάξονα ιστορικό William Miller και από τη μεγάλη ιστορικό Αλεξάνδρα Κραντονέλλη.

Για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως οι χρονογράφοι έγραψαν ο καθένας τα γεγονότα βλέποντας τα από τη δική του οπτική γωνία. Διαφορετικά έγραψαν οι Έλληνες Ενωτικοί, διαφορετικά οι Ανθενωτικοί, ο Κριτόβουλος που ήταν κοντά στον Μωάμεθ, οι ξένοι χρονογράφοι που παρακολουθούσαν τον τουρκικό στρατό, οι Βενετοί, οι Γενοβέζοι κ.ο.κ. Όμως οι περισσότερες και βασικότερες ιστορικές μαρτυρίες των διαφόρων χρονογράφων στα περισσότερα σημεία συμφωνούν και όλες μαζί συμπληρώνουν το παζλ.(...) (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Το τελευταίο κομμάτι αναφέρεται στο Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου της Ρόδου αλλά και στις γενοκτονίες των νησιών του Αιγαίου( Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Κύθνο, Κέα, Αστυπάλαια, Άνδρο, Αμοργό) που ερημώθηκαν, καθώς ο πληθυσμός είχε απαχθεί εντελώς από τον Βαρβαρόσα.

Αξίζει μπροστά σε όλους αυτούς τους Ήρωες να υποκλιθούμε νοερώς, να πάρουμε την φλόγα τους και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Γιατί όσοι λαοί ξεχνούν την ιστορία τους,ή αδιαφορούν για αυτήν δεν έχουν ούτε παρόν ούτε Μελλον.
Συγχαρητήρια λοιπόν στον κ Ζουγανέλη. Οφείλουμε να γνωρίσουμε το έργο του.

Συγγραφέας/εις:
Ζουγανέλης Γιάννης
Κατηγορία:
Ιστορία
ISBN:
9789600230864
Ημερ/νία έκδοσης:
3/2015
Εκδότης:
Εκδόσεις Παπαζήση


Σελίδες:
468
Διαστάσεις βιβλίου:
24x17 cm
Newsroom mykonosticker.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...