11 Ιουν 2015

Νέο τοπίο στις ΑΠΕ μετά τις εκατοντάδες ακυρώσεις αδειών

Σε μπαράζ ακυρώσεων αδειών για μονάδες ΑΠΕ έχει οδηγήσει ο νόμος για την κατάθεση εγγυητικών επιστολών. Ξεκαθάρισμα και με τα φωτοβολταϊκά στέγης στα νησιά..... Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά επαναβεβαίωση του ενδιαφέροντος από όσους έκαναν αιτήσεις.
 
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «ξεκαθάρισμα» αδειών για επενδύσεις σε μονάδες ΑΠΕ οι οποίες δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Η διαγραφή των αιτήσεων γίνεται με βάση τη νομοθεσία που επιβάλει σε κατόχους αδειών να καταθέτουν τραπεζικές εγγυήσεις, ύψους ανάλογου με την ισχύ της κάθε μονάδας.

Έστω και αν το μέτρο προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους σοβαρών επενδυτών, κυρίως στα αιολικά, λόγω του μεγάλου χρόνου που απαιτείται για την ωρίμαση των έργων αυτών, με την υλοποίησή του φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο τουλάχιστον σε ότι αφορά στο πλήθος των αδειών, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων δύσκολα θα μετατρεπόταν σε επένδυση.

Ταυτόχρονα, ο διαχειριστής του δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), επιχειρεί ξεκαθάρισμα των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά σε στέγες (οικιακά) στο νησιωτικό χώρο (μη διασυνδεμένα νησιά). Συγκεκριμένα, με δεδομένες τις μεγάλες μειώσεις στις αμοιβές των οικιακών φωτοβολταϊκών και την εισαγωγή της αντιστάθμισης (net metering), ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά σε αυτούς που είχαν καταθέσει αιτήσεις στα μη διασυνδεμένα νησιά να εκδηλώσουν και πάλι το ενδιαφέρον τους αν θέλουν να προχωρήσουν στην επένδυση.

Για το λόγο αυτό τα τοπικά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ θα αποστείλουν επιστολές σε όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις για φωτοβολτικά στέγης, θέτοντας χρονικό περιθώριο ενός μηνός για επανεπιβεβαίωση του σχετικού ενδιαφέροντος. 

Αν δεν εκδηλωθεί εκ νέου το ενδιαφέρον, τα αντίστοιχα αιτήματα θα μπαίνουν στο αρχείο. 

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 που υπάρχουν κα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ, στα μη διασυνδεμένα νησιά είχαν κατατεθεί 1.665 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στέγης με συνολική ισχύ 14,32 μεγαβάτ.

Σε ό,τι αφορά στις ακυρώσεις αδειών, ο Διαχειριστής του Δικτύου Μεταφοράς- ΑΔΜΗΕ, δημοσίευσε την οριστική λίστα με 370 άδειες κυρίως για αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες, (στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης ηλιοθερμικά, βιομάζα και λίγα υδροηλεκτρικά) με συνολική ισχύ αρκετών χιλιάδων μεγαβάτ, για τις οποίες είχαν εκδοθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2015 Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης, αλλά οι κάτοχοί τους δεν προσκόμισαν την προβλεπόμενη εγγυητική επιστολή.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι επενδυτές εγκατέλειψαν την επένδυση, αν και βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο, δηλαδή η μονάδα είχε λάβει άδεια εγκατάστασης. Σε άλλες περιπτώσεις η άδεια ακυρώθηκε επειδή κατατέθηκε μεν εγγυητική επιστολή, αλλά το ποσό της δεν κάλυπτε τη δηλωθείσα ισχύ της μονάδας.

Σε ό,τι αφορά στο προφίλ των επενδυτών, η λίστα του ΑΔΜΗΕ καλύπτει όλα τα μεγέθη, από μεγάλες εταιρείες με χαρτοφυλάκιο σε λειτουργία εκατοντάδων μεγαβάτ, έως και επενδυτές που ενδιαφέρονταν μόνο για την άδεια, προκειμένου στη συνέχεια να την μεταπουλήσουν.
Πηγή: euro2day.gr
NewsRoom mykonosticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...