8 Ιουν 2015

Δημοψήφισμα για την νησιωτικότητα στο Νότιο Αιγαίο - Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη

Συνέντευξη Τύπου έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος για να παρουσιάσει το πλαίσιο των τριών σημείων που συμφωνήθηκαν στην συνάντηση των φορέων του Αιγαίου με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη,.....
την περασμένη Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015.

Μεταξύ αυτών και η διενέργεια δημοψηφίσματος κινηματικού χαρακτήρα, με έντονο πολιτικό συμβολισμό, στα νησιά του Αιγαίου, την οποία πρότεινε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης.

Ο κ. Χατζημάρκος, παρουσιάζοντας το ερώτημα του δημοψηφίσματος που έχει ήδη γνωστοποιηθεί δι’ επιστολής στον Υπουργό Οικονομικών, με κοινοποίηση στους υπουργούς κκ. Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους βουλευτές του Νοτίου Αιγαίου, δήλωσε ότι αφορά στην νησιωτικότητα, η οποία παραμένει ζητούμενο για την χώρα και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδικών νησιωτικών πολιτικών, που ενώ προβλέπονται από το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ενώ τυγχάνουν ευρείας εφαρμογής εδώ και χρόνια σε νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως π.χ. στα νησιά Μαδέρα, Αζόρες, Κανάρια, Θέουτα, Μελίγια, Κορσική), εν τούτοις ποτέ δεν έγινε ούτε καν απόπειρα θέσπισής τους στην Ελλάδα, τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοικημένων νησιών της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο ένας χώρος ανισοτήτων και βασικών ελλείψεων ζωτικής σημασίας, αντί για τον χώρο των ίσων ευκαιριών, όπως άλλωστε προβλέπεται στην ιδρυτική της Ευρώπης, Συνθήκη της Ρώμης.

Ειδικότερα για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών θέλουν να διατηρούνται, ως αποτέλεσμα των όσων συμφωνήθηκαν στην συνάντηση των φορέων με τον Υπουργό Οικονομικών, ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως αναμένει την επίσημη διαβεβαίωση αυτής της καθόλα θετικής εξέλιξης που δικαιώνει τους αγώνες του Αιγαίου όλους αυτούς τους μήνες. 

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα ελπίδας, μια μέρα που αποδεικνύει ότι η επιμονή, η μεθοδικότητα και η σοβαρή τεκμηρίωση προτάσεων φέρνει αποτέλεσμα, ακόμα και μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες» και κατέληξε λέγοντας «πως οι μόνοι αγώνες που χάθηκαν είναι αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ».

Επισυνάπτεται η επιστολή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στον Υπουργό Οικονομικών

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία σας την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 και των όσων συζητήθηκαν σε αυτήν σχετικά με το ζήτημα του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου, σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώσαμε ήδη ένα πρώτο γύρο επαφών για την ενημέρωση και την άντληση προτάσεων από όλους τους φορείς του Αιγαίου, πάνω στους τρεις άξονες που συμφωνήσαμε.

Σε αυτό το πλαίσιο και πιστοί στην δέσμευσή μας απέναντί σας, σας ενημερώνουμε ότι επεξεργαζόμαστε και οριστικοποιούμε εντός των προσεχών ημερών τις προτάσεις μας για την βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και ιεραρχούμε τα προτεινόμενα αναπτυξιακά μέτρα των νησιών, προκειμένου αυτά να περιγραφούν σε ένα εξαιρετικά σύντομο και περιεκτικό κείμενο, όπως ακριβώς το ζητήσατε.

Όσον αφορά την σκέψη σας και το αίτημά σας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος κινηματικού χαρακτήρα με έντονο πολιτικό συμβολισμό, στα νησιά του Αιγαίου και με δεδομένο ότι και δική μας βούληση είναι να θωρακίσουμε τις ελληνικές θέσεις στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, σας παραθέτουμε το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο σκοπεύουμε να καλέσουμε τους πολίτες του Αιγαίου να απαντήσουν.

«Πιστεύετε ότι στα νησιά του Αιγαίου έχουν καλυφθεί οι ζωτικές και βασικές ανάγκες που απορρέουν από την νησιωτικότητα και ότι στην Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί ειδικές νησιωτικές πολιτικές όπως αυτές επιβάλλονται από το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και βρίσκουν εφαρμογή σε άλλες νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως π.χ. στα νησιά Μαδέρα, Αζόρες, Κανάρια, Θέουτα, Μελίγια, Κορσική; ».

Πιστοί στις θέσεις μας τις οποίες σας παρουσιάσαμε στην συνάντησή μας, σας γνωρίζουμε πως στην προάσπιση και των νησιωτικών κόκκινων γραμμών, θα βρείτε αμέριστους συμπαραστάτες το σύνολο των νησιωτών.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Χατζημάρκος
Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Οι συνυπογράφοντες:
 1. Κύριλλος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου
 2. Ιωάννης Πάππου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
 3. Ιωάννης Ρούσσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων
 4. Μάρκος Βουτσίνος, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων
 5. Κωνσταντίνος Σαρρής, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου
 6. Νικόλαος Παγίδας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου
 7. Χρήστος Μαντάς, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου
 8. Ευάγγελος Πανοηλίας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων
 9. Νικόλαος Φουτούλης, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου
 10. Ιωάννης Ρούσσος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων
 11. Αντώνιος Καμπουράκης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
 12. Ιάκωβος Αρβανίτης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου
 13. Nικός Τσούλλος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου
 14. Ιωάννης Κουζούπης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Κυκλάδων
 15. Μιχαήλ Μιχαήλ, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
 16. Ιάκωβος Γρύλλης, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
 17. Παναγιώτης Καραγιάννης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου
 18. Νίκος Μπόνης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου
 19. Παναγιώτης Τοκούζης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου
 20. Κώστας Κατσίβας, Πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Ρόδου
NewsRoom mykonosticker.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...