9 Νοε 2014

Οι βασικοί άξονες του νέου μισθολογίου

Το νέο μισθολόγιο και οι υπολειπόμενες 5.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους είναι τα δύο «καυτά» ζητήματα.......
στην ατζέντα των συζητήσεων του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας. Ως προς το θέμα των απολύσεων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν».

Βάσει του σχεδιασμού, οι υπολειπόμενες απολύσεις θα προέλθουν από την εκδίκαση των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων, από όσους «διαθέσιμους» δεν μετακινηθούν, από τη συρρίκνωση ΝΠΙΔ που υπάγονται στα υπουργεία Μεταφορών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και από τους 1.800 συμβασιούχους που τέθηκαν εκτός Δημοσίου με δικαστικές αποφάσεις. Για την τελευταία αυτή κατηγορία η τρόικα δεν έχει εκφράσει επισήμως ούτε την αποδοχή αλλά ούτε και την άρνησή της για συμπερίληψη στη «λίστα» των απολύσεων.

Ως προς το θέμα του μισθολογίου, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Η κοινή επιτροπή που συστήθηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης «χαρτογράφησε» τους ισχύοντες μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και υπέβαλε τις προτάσεις της για το νέο μισθολόγιο που θα πρέπει να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2015. 

Βασικοί άξονες του νέου μισθολογίου είναι:
Η άμβλυνση των ανισοτήτων που υπάρχουν σε μισθούς υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα.

• Η «ενεργοποίηση» της δοκιμαστικής διετούς πρόσληψης των νεοεισερχόμενων στο Δημόσιο, οι οποίοι αρχικά θα προσλαμβάνονται με μισθούς ιδιωτικού τομέα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς με το οποίο θα προσλαμβάνει το Δημόσιο τους υπαλλήλους και να συνδέσει αυτές τις αλλαγές με τη νέο σύστημα αξιολόγησης.

• Το ξεπάγωμα των μισθολογικών προαγωγών,

• Χορήγηση «μπόνους» στους αποδοτικούς υπαλλήλους. Η εξοικονόμηση των κονδυλίων που απαιτούνται για την καταβολή του «μπόνους» -σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλό οικονομικά- σχεδιάζεται να προέλθει από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Στόχος στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου μισθολογίου είναι η προσωπική διαφορά να ανακατανεμηθεί στα στελέχη του Δημοσίου, δηλαδή στους υπαλλήλους με θέσεις ευθύνης.
Πηγή: kathimerini.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...