22 Ιουν 2015

Τώρα στις διακοπές σου, γέμισε τις μπαταρίες!! 4 Συμβουλές!!

Γράφει η Δρ Μαργαρίτα-Αγγελική Σχινά - Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη ΚΕΑΔΔ
Όλοι γνωρίζουμε την ευεργετική επιρροή των διακοπών στην ψυχική μας υγεία. Η απομάκρυνση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, η αλλαγή παραστάσεων, η αίσθηση ξεγνοιασιάς, η επαφή με.....
τη φύση, η προτεραιότητα του «θέλω» έναντι του «πρέπει» είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που φαίνονται να παίζουν ρόλο στη χαρά που προσφέρουν οι διακοπές.

Πρόσφατη έρευνα του 2010 επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν την άδειά τους για διακοπές επιστρέφουν στην εργασία τους πιο ανανεωμένοι και με ενισχυμένη παραγωγικότητα.
1. Φαίνεται πως οι διακοπές προσφέρουν τη δυνατότητα στον εργαζόμενο όχι μόνο να επιστρέφει στα εργασιακά του καθήκοντα με λιγότερο στρες, αλλά και με ανανεωμένα εφόδια, κατά κύριο λόγο, την αυτοπεποίθηση, την αποτελεσματικότητα, και τη δημιουργικότητά του.

Η δημιουργικότητά μας συνδέεται με την ικανότητά μας να βρίσκουμε λύσεις σε προβλήματα και έρευνα του 2009 έδειξε ότι η ικανότητα αυτή εξασκείται και ενισχύεται.
2. Μέσα από την ονειροπόληση και άλλες πνευματικές ασκήσεις επιχειρούμε τη διανοητική διαχείριση γεγονότων και πληροφοριών με σκοπό την κατάστρωση σχεδίων και την κατανόηση καταστάσεων που συμβαίνουν γύρω μας. Οι καλοκαιρινές διακοπές προσφέρονται με ιδανικό τρόπο για την απομάκρυνση από το εργασιακό στρες, αλλά και την έκθεση σε δημιουργικές προκλήσεις.

Για τη μεγιστοποίηση των ευεργετικών επιπτώσεων από τις διακοπές, θυμηθείτε 
Αφιερώστε χρόνο στο σχεδιασμό τους. Έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι το κομμάτι του σχεδιασμού των διακοπών αποτελεί εξαιρετικά απολαυστικό σημείο της όλης διαδικασίας: καθώς προσπαθούμε να οραματιστούμε «πού», «πώς», «πότε» και πόσο δυνατές θα είναι οι μελλοντικές μας εμπειρίες, τα συναισθήματα απόλαυσης κι ευχαρίστησης εντείνονται ακόμα περισσότερο.

Μάλιστα, μία έρευνα του 2010 έδειξε ότι, από το σύνολο των ερωτηθέντων, αυτοί που έκαναν σχέδια για τις διακοπές τους δήλωναν πιο ευτυχισμένοι, όχι μόνο από αυτούς που δεν επρόκειτο να φύγουν για διακοπές αλλά και από αυτούς που είχαν επιστρέψει από αυτές.
3. Επιπλέον, ο καλός σχεδιασμός ενός ταξιδιού, μειώνει τις πιθανότητες για προβλήματα και ταλαιπωρία που μπορεί να προέκυπταν από την περιήγησή μας σε «άγνωστα νερά».

Αποφύγετε κάθε σκέψη για τη δουλειά (ή τις δουλειές) ενόσω είστε σε διακοπές. Έρευνα του 2006 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάθε αρνητική σκέψη σχετικά με «την εργασία που μας περιμένει πίσω» μειώνει την αίσθηση της ευχαρίστησης από το ταξίδι ή την απόδραση και οδηγεί σε γρήγορη εξάντληση των αποθεμάτων ενέργειας που κερδήθηκαν από τις διακοπές.
4. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι έγνοιες που σχετίζονται με τη δουλειά να «περιμένουν» για μετά την επιστροφή μας, όταν θα έχουμε γυρίσει ανανεωμένοι κι αναζωογονημένοι.

Κάνετε τις διακοπές σας ενσυνείδητα. Απολαύστε την κάθε στιγμή, την κάθε αίσθηση, την κάθε εικόνα. Χαρείτε το κάθε λεπτό, είτε μόνοι, είτε με τη συντροφιά σας και καθαρίστε το μυαλό από τις πολλές σκέψεις και τις έγνοιες. Ζήστε τη στιγμή!!

Αφήστε κατά μέρος την κάμερα και φροντίστε να «ρουφήξετε» με τα μάτια σας τις όμορφες εικόνες: οι ωραίες διακοπές δε φαίνονται από τις εκατομμύρια φωτογραφίες που μπορείτε να δείξετε αργότερα στους φίλους σας, αλλά από τις δικές σας «μπαταρίες» που θα γεμίσουν από βαθιά απολαυστικές εμπειρίες.

Οι εμπειρίες αυτές θα γίνουν θετικές αναμνήσεις και με τη σειρά τους θα χτίσουν μέσα σας μια βαθιά αίσθηση ευτυχίας μεγάλης διάρκειας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...