30 Μαΐ 2014

Λύση για τα όλα τα εξ αδιαρέτου με την σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας

Λύση για τα όλες τις εξ αδιαρέτου ιδιοκτησίες
Πάνω από 120000 συνιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα που έχουν κτίσει σε εκτός σχεδίου περιοχές σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα (γήπεδα) μπορούν πλέον να αποκτήσουν....
απόλυτη κυριότητα του κτίσματος που τους αντιστοιχεί και να προσδιορίσουν επακριβώς την περιουσία τους μέσω της σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας.

Η ρύθμιση αυτή αφορά όλες τις κατασκευές, είτε είναι νόμιμες είτε είναι αυθαίρετες. Αυτή η μορφή σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας δεν επιτρεπόταν τα τελευταία 21 χρόνια – με νόμο του 1992. 
Εντούτοις εφαρμοζόταν χωρίς καμία νομική κάλυψη – χωρίς δηλαδή να γίνεται κάθετη σύσταση – σε πολλές περιοχές, ιδίως παραλιακές, όπου σε ένα μικρό αγροτεμάχιο έχτιζαν πολλοί ιδιοκτήτες διαφορετικά σπίτια, με συνέπεια να υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα στις δικαιοπραξίες – κατά βάση στις μεταβιβάσεις.

Επί της ουσίας, όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, τόσα χρόνια απαγορευόταν η σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας για να μη δημιουργηθούν ψευτοοικισμοί χωρίς βασικές υποδομές. 
Η πραγματικότητα όμως αποδείχθηκε διαφορετική με εκατοντάδες τέτοιους οικισμούς να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια όπως για παράδειγμα στη Λούτσα, στον Ωρωπό, στο Δήλεσι και στο Χαλκούτσι.

Έτσι, τώρα γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί εκ νέου η κατάσταση. Ο νόμος για τα αυθαίρετα ακουμπάει το θέμα. Βάζει όμως μια προϋπόθεση : για να ισχύσει το μέτρο πρέπει να υφίστανται κτίσματα τα οποία έχουν ανεγερθεί έως τις 28 Ιουλίου 2011 ημέρα εφαρμογής του νέου νόμου.

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα στην επίλυση του προβλήματος των αυθαιρέτων σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα. Υπό προϋποθέσεις – που προβλέπουμε στον νόμο – χιλιάδες ιδιοκτήτες μπορούν πλέον να δηλώσουν το αυθαίρετό τους και να το αξιοποιήσουν», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης. 
«Ο Ιούλιος του 2011 είναι οριστική «κόκκινη γραμμή». Η πολιτεία έχει πλέον τη βούληση και τα εργαλεία – αεροφωτογραφίες, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, βεβαιώσεις μηχανικών – να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση».

Επιπλέον, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα ακολουθήσει Προεδρικό Διάταγμα – σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Επικρατείας – το οποίο θα ρυθμίζει κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει διάσπαση όγκων των κτιρίων στην εκτός σχεδίου δόμηση για αρχιτεκτονικούς λόγους και θα καθορίζει το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση της κάθετης ιδιοκτησίας.

Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Ρούσκας, η σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας – πολλά αυτοτελή κτίσματα σε ένα αδιαίρετο και κοινό οικόπεδο – απαγορεύτηκε με νόμο από το 1992. Πριν το ’92 επιτρεπόταν υπό όρους : για παράδειγμα μπορούσε να γίνει μόνο σε αγροτεμάχια έξι στρεμμάτων.

«Με τη νέα ρύθμιση, κάθε συνιδιοκτήτης μπορεί να αποκτήσει πλήρως την κυριότητα του κτίσματος που χρησιμοποιεί», συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών. 
«Μπορούν πλέον να γίνουν τόσες κάθετες συστάσεις όσα είναι και τα κτίσματα στο αδιαίρετο και κοινό οικόπεδο».

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 του νόμου Καλαφάτη «την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος μπορεί να ζητήσει και ένας εκ των συνιδιοκτητών για τα αυθαίρετα κτίσματα που έχει ανεγείρει, εφόσον μαζί με τα άλλα δικαιολογητικά υποβάλλει και συμβολαιογραφικό προσύμφωνο συστάσεως διηρημένων ιδιοκτησιών».

Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «συνιδιοκτήτες τουλάχιστον κατά 65% του οικοπέδου, επί του οποίου έχουν ανεγερθεί αυτοτελή οικοδομήματα, δύναται να ζητήσουν με αγωγή τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών».

Αυθαίρετα: 35000 αιτήσεις για να γλιτώσουν την κατεδάφιση

Τις 35000 φθάνουν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι αιτήσεις για την υπαγωγή αυθαίρετων στις διατάξεις του νέου νόμου προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της εξαίρεσής τους από κατεδάφιση : είτε οριστική είτε για 30 χρόνια για τα αυθαίρετα που δεν έχουν οικοδομική άδεια.

Η διαδικασία μεταφοράς, σύμφωνα με Τα Νέα, στο νέο νόμο των στοιχείων που προκύπτουν από τις 385659 δηλώσεις – είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο του προηγούμενου νόμου – έχει ήδη ολοκληρωθεί. Ωστόσο, για να γίνει η μετάβαση στις διαδικασίες του νέου νόμου οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση.

Μάλιστα, μετά την απόφαση – βόμβα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) περί αντισυνταγματικότητας του προηγούμενου νόμου (4014/2011) που προέβλεπε τριαντακοετή τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς η υπαγωγή στο νέο νόμο είναι πλέον μονόδρομος για τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον στα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν είναι το δελτίο δομικής τρωτότητας και η μελέτη στατικής επάρκειας. Και αυτό γίνεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι αυθαίρετες κατασκευές είναι θωρακισμένες απέναντι σε έναν σεισμό.

Σε ότι αφορά το δελτίο δομικής τρωτότητας αυτό είναι απαραίτητο για κάθε αυθαίρετη κατασκευή – ή αλλαγή χρήσης – σε κατοικίες και τουριστικά καταλύματα. 
Η μελέτη στατικής επάρκειας, απαιτείται για αυθαίρετες κατασκευές που αφορούν κτίρια συνάθροισης κοινού, περίθαλψης, κοινωνικής πρόνοιας, ξενοδοχεία, θρησκευτικούς χώρους, εμπορικά κέντρα, κτίρια στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και βιομηχανίες.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...