27 Μαΐ 2014

Τι σημαίνει η αλλαγή του εκλογικού νόμου για το πολιτικό σύστημα

Θέμα μερικής αλλαγής του εκλογικού νόμου φαίνεται πως θα τεθεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά την Πέμπτη αναμένεται να ζητήσει να δρομολογηθεί η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών........

Το ισχύων εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής ψηφίστηκε το 2004 επί Κώστα Σημίτη και έδινε μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα. Το 2008 ο νόμος τροποποιήθηκε και οι 40 έδρες έγιναν 50.

Ωστόσο ο νόμος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2012 καθώς δεν είχε ψηφιστεί από τα 2/3 του κοινοβουλίου, δηλαδή 200 βουλευτές.

Σύμφωνα με το άρθρο 54 §1 του Συντάγματος μετά την αναθεώρησή του το 2001 οι εκλογικοί νόμοι ισχύουν από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός εάν ψηφισθούν από τα 2/3 των βουλευτών, οπότε ισχύουν από τις επόμενες.

Τα ζητούμενα λοιπόν που προκύπτουν σήμερα είναι πολλαπλά. Καταρχήν εάν θα προωθηθεί μια αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά με προσανατολισμό μόνο την κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα αλλά διατήρησης της ενισχυμένης αναλογικής.

Από την άλλη εάν υπάρχει η διαφαινόμενη πρόθεση 200 βουλευτών να ψηφίσουν αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε αυτός να εφαρμοστεί στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές που θα διενεργηθούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό ζητά επιμόνως επιστροφή στην απλά αναλογική, θέση που δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε τώρα που μπαίνει σε τροχιά εξουσίας.

Το σχόλιο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο twitter είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο: «Ανακάλυψαν τα πλην του μπόνους, μόλις πέρασε μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ! Η απάντησή μας; Συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής. Τίποτε λιγότερο».

Ο εκπρόσωπος τύπος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του είπε πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνειδητοποιούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές και για αυτό θέλουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Κατά καιρούς έχει ταλαιπωρηθεί η δημοκρατία μέσα από καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα», είπε ο κ. Σκουρλέτης και τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το θέμα αυτό στη βάση των αρχών του, ότι δηλαδή είναι παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής, και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένης, και μόνο σε αυτή τη βάση συζητά».

Ο Μανώλης Γλέζος άλλωστε είχε περιγράψει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη θέση του κόμματος: « «Εμείς το έχουμε πει επανειλημμένα και το έχουμε δηλώσει: Δεν το θέλουμε το μπόνους των 50 εδρών και αν χρειαστεί, θα κάνουμε αμέσως ψηφοφορία για να έρθει το σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής και μετά ας έρθει ο κόσμος να αποφασίσει. Το έχουμε πει από καιρό. Θα πούμε ότι αν η εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός στηρίζεται σ' αυτές τις 50 έδρες, δεν τη δεχόμαστε».

Από την άλλη η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ μιας αλλαγής του εκλογικού νόμου θέμα που πολλές φορές έχει φέρει στο προσκήνιο αλλά και για οποίο έχει αναλάβει και κοινοβουλευτική πρωτοβουλία.

Η ΔΗΜΑΡ τότε δεν είχε προσδιορίσει ακριβώς τις αλλαγές μένοντας μόνο στην κατάργηση του μπόνους.

Το ίδιο θέμα φέρνει τώρα και το ΠΑΣΟΚ ωστόσο αποτελεί γρίφο για το ποια θα είναι η στάση του Μεγάρου Μαξίμου. Πάντως στην αναθεωρημένη προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων δεν γίνεται καμία αναφορά περί αλλαγής εκλογικού νόμου ενώ επισημαίνεται πως το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να εναρμονίζεται με την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα.

Ακόμα και όλα τα κόμματα να πουν « ναι» χρειάζονται οι 125 έδρες της ΝΔ για να περάσει οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου που να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.
Τιτίκα Ανουσάκη
Πηγή : newpost.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...