30 Μαΐ 2014

Ποιοι δεν θα πηγαίνουν φυλακή για χρέη στο Δημόσιο

Με δυο βασικά κριτήρια, την πραγματική αδυναμία του οφειλέτη του δημοσίου να ανταποκριθεί στα χρέη του και την καλοπιστία του, δηλαδή τις πραγματικές προσπάθειες........
που έκανε να ξεχρεώσει, θα "ντυθεί" η διάταξη νόμου που προωθούν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών με την οποία δεν θα κινείται ποινική διαδικασία σε βάρος αυτών που οφείλουν στο δημόσιο.

Η διάταξη αφορά τους πραγματικά αδύναμους σύμφωνα με αρμόδιες πηγές και την αδυναμία αυτή θα πρέπει να διαπιστώνει αρμόδιος φορέας. Αν πράγματι αυτά τα προαναφερόμενα δυο βασικά κριτήρια πληρούνται , τότε δε θα κινείται καν ποινική διαδικασία σε βάρος του και δεν θα κινδυνεύει να βρεθεί στις φυλακές ή να διαπομπευθεί με χειροπέδες στα δικαστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν αυτή τη στιγμή 21 άτομα για χρέη προς το δημόσιο, γι’ αυτό και ο υπουργός Δικαιοσύνης (ο οποίος και θα καταρτίσει ουσιαστικά τη ρύθμιση την οποία θα καταθέσει το αρμόδιο ΥΠΟΙΚ) ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για μέτρο αποσυμφόρησης των φυλακών αλλά για κοινωνικό μέτρο.

«Αγκάθι» το ποσό

Σε κάθε περίπτωση «αγκάθι» της συγκεκριμένης διάταξης είναι το ποσό της οφειλής για το οποίο θα μπορούσε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος ενός αδύναμου πολίτη. Όπως έλεγε στο Capital.gr αρμόδια πηγή «άλλο να χρωστά κάποιος 20-30.000 ευρώ και να έχει μείνει άνεργος με αποτέλεσμα να μην έχει δυνατότητα να πληρώσει κι άλλο η οφειλή να αγγίζει π.χ. το 1 εκατομμύριο». Άγνωστο μέχρι στιγμής παραμένει τι θα γίνει με επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν επίσης απόλυτη δυσχέρεια καθώς είναι άλλο το νομικό καθεστώς εκεί.

Πάνω από 40 εκατ. για μίζες
Ο κ. Αθανασίου θα προωθήσει αρχές Ιουνίου και άλλη διάταξη με την οποία θα αξιοποιούνται δεσμευμένες καταθέσεις που έχουν προέλθει από εγκληματικές ενέργειες. Τα χρήματα αυτά κατά τον κ. Αθανασίου θα επιστρέφονται άμεσα στον ελληνικό λαό και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αυτές δηλαδή που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον οικονομική κρίση. Αυτή την πρόταση, που θυμίζει άμεση ανταποδοτική δικαιοσύνη, υιοθετεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, επιχειρώντας να διανείμει σε αυτές τις ομάδες τα χρήματα που είναι προϊόντα εγκλήματος και τις μίζες που επιστρέφονται στο δημόσιο ταμείο.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Αθανασίου, το ΣΔΟΕ υπολογίζει ότι αυτή τη στιγμή είναι δεσμευμένα και μπορούν να ρευστοποιηθούν και να διατεθούν 9,5 εκατομμύρια, 770.000 δολάρια, λίρες Τουρκίας, χρυσός και ασήμι καθώς και αυτοκίνητα. Ήδη σε διαβούλευση υπάρχει η διάταξη του υπουργείου που επιτρέπει στο δημόσιο να ρευστοποιεί δεσμευμένες καταθέσεις πριν τελεσηδικίσει μια υπόθεση, η ρύθμιση όμως θα θέτει σαφώς ως προορισμός τους την ανακούφιση κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα υπάρχει η σκέψη να προωθηθεί διάταξη με την οποία θα διατίθενται σε ευπαθείς ομάδες και τα χρήματα που επιστρέφουν αυτοβούλως και κατηγορούμενοι για κατάχρηση σε βάρος του δημοσίου.

Τα χρήματα που έχουν επιστραφεί από μίζες στον ειδικό λογαριασμό που δημιουργήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Η διάταξη θα προωθηθεί στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου.
Πηγή : capital.gr
NewsRoom Mykonos Ticker




Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...