30 Μαΐ 2014

Ο πόλεμος για την θέση του Προβόπουλου

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθεί από τις τράπεζες ποιές επιχειρήσεις θα μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται και ποιές θα πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά τους. Είναι το μεγαλύτερο deal που έχει γίνει στη χώρα από τη σύσταση ακόμη του ελληνικού κράτους. Είναι ό,τι πιο βίαιο και ανατρεπτικό έχει συμβεί στη χώρα. Τώρα γνωρίζετε γιατί η θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι πολύτιμη αυτή την περίοδο...

Το έχει πει ο κ. Προβόπουλος, αλλά κάποιοι σκόπιμα το ερμήνευσαν με τελείως λαθεμένο τρόπο: Οι τράπεζες θα πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τις μη υγιείς επιχειρήσεις. Αμέσως ξεκίνησε ένας πόλεμος λάσπης. Ότι δήθεν ο νυν διοικητής της ΤτΕ είπε να σταματήσει η χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Μα, οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα περνάνε δύσκολες μέρες. Θα ήταν παράλογο να ειπωθεί κάτι τέτοιο.

Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση αφορούσε τις επιχειρήσεις εκείνες που συνεχίζουν να αποσπούν λεφτά από το τραπεζικό σύστημα δίχως να έχουν ελπίδα επιβίωσης και οι μέτοχοί τους βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Αυτά τα χρήματα τα στερούν στην πραγματικότητα από δυναμικές επιχειρήσεις που τα χρειάζονται άμεσα για την ανάπτυξή τους.

Ποιός έπαιξε το ρόλο του συκοφάντη; Όσοι τρέμουν στην ιδέα να συμβεί κάτι τόσο ορθολογικό. Όσοι έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να παίρνουν νέα δάνεια από τις τράπεζες με την παρέμβαση πολιτικών και με την απειλή της απώλειας θέσεων εργασίας, δίχως να τιμούν τις συμβάσεις που υπογράφουν.

Να μην ξεχνάμε ότι στους πιο υπερχρεωμένους κλάδους βρίσκονται τα μέσα ενημέρωσης. Κανάλια και εφημερίδες οφείλουν μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που δεν πρόκειται να τα αποπληρώσουν οι μέτοχοί τους. 

Αν γίνει πράξη η πρόταση Προβόπουλου όλοι αυτοί θα πρέπει ή να βάλουν λεφτά από την δική τους τσέπη ή να εγκαταλείψουν το λαμπερό κόσμο στον οποίο διαπρέπουν με τα λεφτά των φορολογουμένων. Μην απορείτε, λοιπόν, πως μία αντικειμενικά σωστή πρόταση παρουσιάστηκε με έναν τόσο στρεβλό τρόπο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ξέσπασε πόλεμος για το ποιός θα καταλάβει την θέση του διοικητή της Τράπεζας. Όπως και όσα προηγήθησαν με την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank και με την απροθυμία των στελεχών του ΤΧΣ να προωθήσουν λύσεις που θα διευκόλυναν την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Ο Όμιλος Λάτση κατάφερε και κέρδισε τον πρώτο λαχνό με το Ελληνικό. Πάλι καλά που δεν μπόρεσε να πάρει και πάλι στα χέρια του την Eurobank και μάλιστα από την πίσω πόρτα! Θα ήταν μία πρωτοφανής πρόκληση. 

Ο κ. Προβόπουλος τοποθετήθηκε δημόσια γι΄ αυτό το θέμα, μιλώντας για ηθική ευθύνη του κ. Λάτση. Αυτή τη δήλωση δεν την διαβάσατε παρά μόνο σε ελάχιστα μέσα ενημέρωσης. Τυχαίο; Απ΄ ό,τι φαίνεται όχι. Όπως και δεν είναι τυχαίος ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να αλλάξει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ότι υπάρχουν πράγματα που γράφονται και δεν λέγονται και πράγματα που λέγονται και δεν γράφονται. Είχε απόλυτο δίκιο! Ευτυχώς, η δύναμη του διαδικτύου επιτρέπει να γράφονται και πράγματα που άλλες εποχές δεν θα γραφόντουσαν με τίποτα. Έστω κι αν πολλές φορές αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε απελπιστικά μόνοι...
Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr
Πηγή : capital.gr
NewsRoom Mykonos Ticker


Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...