3 Απρ 2014

Τούρκοι επενδυτές μπαίνουν στην ελληνική ακτοπλοΐα

Οι περισσότερες ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα κίνησης των πλοίων και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, ενώ εκκρεμούν οφειλές δεδουλευμένων μισθών........
προς τα πληρώματα, προς συνεργεία επισκευών, προμηθευτές και τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολυεκατομμυριούχοι Τούρκοι, εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας είναι μεταξύ των πρώτων που επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και στις άλλες ελληνικές θάλασσες αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Το 2013 δύο παραδοσιακές ακτοπλοϊκές εταιρείες ανέστειλαν την λειτουργία τους, οι γραμμές Πειραιά - Ρέθυμνο και Πάτρας – Σάμης - Ιθάκης διακόπηκαν ενώ αντιμετωπίζονται προβλήματα στην εξυπηρέτηση των γραμμών Βορείου Αιγαίου αλλά και στην γραμμή Ικαρίας - Σάμου.

Σήμερα υπάρχουν εν ενεργεία 59 πλοία ακτοπλοΐας ενώ 125 το 2001. Από τα πλοία που είναι σήμερα δρομολογημένα, τα 24 έχουν μέσον όρο ηλικίας μικρότερου των 10 ετών και εξυπηρετούν το 70% της συνολικής κίνησης.

Η στάση της ΕΕ

Απορία προκαλεί η πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα άλλα κράτη-μέλη και ιδιαίτερα στην εφαρμογή του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ.

Ενώ στην Ελλάδα εφαρμόζεται ΦΠΑ 13% στα εισιτήρια και 23% στα οχήματα, στην Ισπανία ισχύει ενιαίος ΦΠΑ 8%, στην Πορτογαλία 6%, στην Ιταλία 10%, στη Σουηδία 6% και στη Γαλλία 5,5%.

Στην Ελλάδα οι συντελεστές ΦΠΑ μειώθηκαν σε τρεις περιπτώσεις: Στα νησιά, στις ξενοδοχειακές μονάδες και στην εστίαση.

«Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις ξεχάσαμε την Ακτοπλοΐα παρά το γεγονός ότι χωρίς την ακτοπλοΐα καμία τουριστική δραστηριότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί στα νησιά.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον ΦΠΑ των οχημάτων η απόφαση του ΝΣΚ 341/98 σαφώς χαρακτηρίζει τη μεταφορά του ΙΧ αυτοκινήτων ως βοηθητική υπηρεσία της μεταφοράς προσώπων συνεπώς πρέπει να εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ δηλαδή 13% και όχι 23%» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης.
Πηγή : newmoney.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...