26 Απρ 2014

Πόσοι υπάλληλοι θα φύγουν από το Δημόσιο μέχρι το 2016 και με ποιο τρόπο

Τι λέει η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν
Η κυβέρνηση σημειώνει προόδους στις μεταρρυθμίσεις για τη δημόσια διοίκηση, πετυχαίνοντας το 2013 τους ποσοτικούς στόχους που είχαν τεθεί έστω και με καθυστέρηση ενώ πλέον........
επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε ποιοτικές πτυχές, αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την πορεία της Ελλάδας.

Ο στόχος για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα είναι σε καλό δρόμο, με την προθεσμία να έχει οριστεί μέχρι το τέλος του 2015.
Η μείωση του προσωπικού είναι ήδη σημαντική, όπως καταγράφηκε στα τέλη του 2013 και αποτυπώνεται στο διάγραμμα. Ο στόχος αυτός πραγματοποιείται μέσω του αυστηρού κανόνα του 1:5, δηλαδή μόνο 1 εργαζόμενος μπορεί να προσληφθεί για κάθε 5 που αποχωρούν με συνταξιοδότηση.

Παράλληλα έχει υιοθετηθεί διετές σχέδιο δράσης για τη διοικητική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει ολοκληρωμένη στρατηγική. Το σχέδιο ασχολείται με την κινητικότητα, την απόδοση της διαχείρισης, τις πειθαρχικές υποθέσεις, την κατάρτιση, την επιλογή των ανώτατων διοικητικών στελεχών, τους ρόλους και την αξιολόγηση της διαχείρισης του δικτύου και των διευθυντών ανθρώπινου δυναμικού.

Η σχετική νομοθεσία για τη βελτίωση του ισχύοντος συστήματος αξιολόγησης αναμένεται να εγκριθεί τον Απρίλιο και μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, αναφέρει η έκθεση.

Ένα νέο σύστημα για την πρόσληψη διευθυντικών στελεχών, που νομοθετείται, αναμένεται να φέρει πλήρη ανανέωση του προσωπικού μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Όμως ταυτόχρονα πρέπει να γίνει μια πιο προσεκτική αξιολόγηση των νεοεισερχόμενων, επισημαίνει η Κομισιόν.

Οι αρμόδιες αρχές σκοπεύουν να εισαγάγουν ένα νέο καθεστώς «κινητικότητας» ως μόνιμο μηχανισμό για τις εθελοντικές και υποχρεωτικές μετακινήσεις. Το καθεστώς αυτό αποσκοπεί στην καλύτερη κατανομή του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση, χωρίς να συνδέεται με τις εξόδους και χωρίς να απαιτεί την τοποθέτηση των εργαζομένων σε διαθεσιμότητα με μειωμένες αποδοχές.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να θεσπιστεί μέχρι το Μάρτιο του 2015 μια εσωτερική αγορά εργασίας στο πλαίσιο του Δημοσίου, ενώ η εφαρμογή υποχρεωτικών μετακινήσεων πέραν της εν εξελίξει διαδικασίας αναδιάρθρωσης θα βοηθήσει στην ανανέωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Η νομοθεσία για την υποχρεωτική κινητικότητα θα τροποποιηθεί, έτσι ώστε σε περίπτωση άρνησης να αναλάβει τη νέα του θέση, ο εργαζόμενος θα πρέπει να ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Πάντως, για να επιτευχθεί ο στόχος για 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014, εκτός από τις απολύσεις που προέρχονται από το σύστημα κινητικότητας, οι αρχές επικεντρώνονται σε πειθαρχικές υποθέσεις, παράνομες προσλήψεις, μείωση του μεγέθους των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου αλλά στον προσδιορισμό των περιττών θέσεων, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω οργανωτικής αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης θα υπάρξουν 2.000 τέτοιες απολύσεις μέχρι το α' τρίμηνο του 2015. Αυτά θα δημιουργήσει χώρο για νέες προσλήψεις.

Στόχος όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα είναι το σύνολο του δημόσιου τομέα από 671.111 άτομα το 2013 να μειωθεί σε 621.860 το 2016.
Πηγή : newmoney.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...