29 Απρ 2014

Ποιοι δικαιούνται μετεγγραφή στα Πανεπιστήμια το 2014-2015

Τροπολογία 149 σελίδων με αντικείμενο θέματα του υπουργείου Παιδείας κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές.
Η τροπολογία μεταξύ άλλων αφορά 15 εκπαιδευτικούς τομείς :.........

  1. Τροποποίηση - συμπλήρωση διατάξεων του ν. 4186/2011, σχετικά με τη λειτουργία της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων (Ε.Ο.Ε.).
  2. Ρύθμιση θεμάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  3. Ρύθμιση θεμάτων Ειδικής Αγωγής.
  4. Ρύθμιση θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης.
  5. Ρυθμίσεις Ιδιωτικών Σχολείων.
  6. Ρύθμιση Αρμοδιότητας Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.).
  7. Τίτλοι Σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  8. Θέματα Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
  9. Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το 10%.
  10. Μεταφορά Θέσης Εισαγωγής Πολύτεκνων, Τρίτεκνων και Ειδικών Κατηγοριών.
  11. Μετακίνηση Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων ΥΠΑΙΘ.
  12. Προσωπικό Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.).
  13. Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
  14. Ελληνικά Σχολεία Εξωτερικού.
  15. Θέματα Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης.
Ο πιο σημαντικός για τους φοιτητές τομέας αφορά τις μετεγγραφές. Ετσι, χωρίς ειδικά κριτήρια, εισοδηματικά κ.ά., θα μπορούν από το νέο ακαδημαϊκό έτος (2014-15) να παίρνουν μετεγγραφή σε ομοειδές τμήμα με αυτό στο οποίο θα εισαχθούν οι υποψήφιοι οι οποίοι υπάγονται σε ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.). Η ίδια δυνατότητα παρέχεται και σε όσους έχουν αδελφό ή αδελφή που φοιτά μακριά από την οικογενειακή έδρα και δεν έχει ξεπεράσει τα έξι έτη σπουδών.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με την οποία ρυθμίζεται σειρά θεμάτων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, προβλέπεται η ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, αρμόδιου για τις εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ από το 2015-16, η δημιουργία του Τράπεζας θεμάτων Εξετάσεων διαβαθμισμένης δυσκολίας που θα εφαρμοστεί από φέτος στην Α΄ τάξη Λυκείου και η ισοτιμία τίτλων σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία.

Με την τροπολογία επανέρχεται το σύστημα των ελεύθερων μετεγγραφών, προβλέπονται ευεργετικές διατάξεις για τους υποψηφίους από την Κεφαλονιά, ενώ παρέχεται και στους υποψήφιους του 2012 η δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις με την κατηγορία του 10%.

Ειδικότερα, δικαιούχοι μετεγγραφών είναι οι εξής: α)πολύτεκνοι, β)γονείς ή τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα και γ)με αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους. Δικαίωμα μετεγγραφής έχουν, επίσης, οι ορφανοί, με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας ή τα πολύδυμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις το ίδιο έτος.
Πηγή : imerisia.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...