25 Απρ 2014

Κοινωνικό μέρισμα: Αυξάνονται οι δικαιούχοι, μειώνεται το μέρισμα

Ορατό είναι το ενδεχόμενο το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που θα φτάσει τελικά στις τσέπες των δικαιούχων να είναι μικρότερο από τα 500 ευρώ.
Βασικές αιτίες για τον νέο «πονοκέφαλο» που δημιουργείται.....
στο οικονομικό επιτελείο είναι η διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων του μερίσματος, που όμως δεν θα συνοδευτεί από αύξηση του ποσού που θα διατεθεί, το οποίο παραμένει στα 540 εκατ. ευρώ.

Τα κριτήρια που είχαν τεθεί ευθύς εξαρχής αποδεικνύονται ιδιαίτερα αυστηρά, με αποτέλεσμα πολλές κοινωνικές κατηγορίες να μένουν εκτός διάθεσης του εφάπαξ ποσού, παρά το γεγονός ότι έμπρακτα θα έπρεπε να το εισπράξουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν πάρει «φωτιά» τα κομπιουτεράκια στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να λυθεί ο γρίφος.

Εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρήσουν τελικά σε διορθωτικές κινήσεις στα κριτήρια για τους άνεργους και για τους πολίτες με εισόδημα λίγο πάνω από το όριο των 6.000 ευρώ, τότε η βάση των δικαιούχων θα διευρυνθεί.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι θα επανεξεταστούν και όσες αιτήσεις απορριφθούν, όταν υπολογιστούν και τα εισοδήματα του 2013.

Έτσι είναι πολύ πιθανό το ποσό που θα φθάσει στις τσέπες όσων εισπράξουν το κοινωνικό μέρισμα να είναι μικρότερο από αυτό που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Λογιστές και φοροτεχνικοί λένε πως στα γραφεία τους οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα πέφτουν βροχή αλλά ελάχιστες τελικά εγκρίνονται.

Μάλιστα, υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις ατόμων με ετήσιο εισόδημα περίπου 5.000 ευρώ ή και ανέργων με μηδενικό εισόδημα των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, ακόμα και μελών τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, λόγω ιδιοκατοίκησης.

Τα κριτήρια, οι εξαιρέσεις και τα δικαιολογητικά
Από την χορήγηση του επιδόματος εξαιρούνται:
-Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη φορολογική δήλωση ως εξαρτώμενα μέλη

-Τα φυσικά πρόσωπα και οι άνεργοι, που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται.

-Όσοι διαθέτουν αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή πισίνες.

-Όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Οι αιτούντες για την χορήγηση κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον αριθμό ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, ενώ θα πρέπει να αποστείλουν και υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που συμπλήρωσαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet.
Πηγή : madata.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...