29 Απρ 2014

Αλλάζει ο νόμος για τον συνδικαλισμό - Πέντε μεγάλες αλλαγές για συνδικαλιστές-απεργίες

Αλλάζει ο νόμος
Ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος καθεστώτος στο συνδικαλιστικό κίνημα έχει έτοιμο το υπουργείο Εργασίας. Αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των σωματείων. Αντιμετωπίζεται ο κατακερματισμός τους........

Στο τραπέζι η χρηματοδότηση των συνδικάτων και ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών Στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου με στόχο τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος καθεστώτος στο συνδικαλιστικό κίνημα προχωρά μετά από 32 χρόνια το υπουργείο Εργασίας.Αναζητείται χρυσή τομή, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από ευρεία πλειοψηφία των απασχολουμένων στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Εθνος» στο τραπέζι μπαίνουν μία σειρά ριζικών αλλαγών από τον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικάτων και την αντιμετώπιση του κατακερματισμού τους μέχρι τη διαδικασία προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων, καθώς οι τελευταίες αλλαγές έγιναν το 1982 (με τον νόμο 1264), ενώ με το πέρασμα των χρόνων το κύρος των συνδικάτων έχει υποστεί ρωγμές, με τον αριθμό των εργαζομένων που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις να βαίνει διαρκώς μειούμενος.

Πιο συγκεκριμένα πέντε είναι οι ριζικές ανατροπές που προωθούνται:
O τρόπος χρηματοδότησης του συνδικαλιστικού κινήματος: θα συζητηθεί το εάν πρέπει τα συνδικάτα να χρηματοδοτούνται από το κράτος ή να στηρίζονται μόνο στις εθελοντικές εισφορές των μελών τους.

Το πρόβλημα του κατακερματισμού στις οργανώσεις: θα συζητηθεί το ενδεχόμενο ενοποιήσεων.

Ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών, όπου στόχος είναι οι αποφάσεις για την προκήρυξή τους να λαμβάνονται με την ευρεία πλειοψηφία των εργαζομένων.

Το θέμα της αξιοπιστίας των συνδικάτων.

Ο τρόπος χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών το δημόσιο.
Πηγή : ethnos.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...