27 Αυγ 2014

4 Αυτοκαταστροφικά ψέματα που μας εμποδίζουν να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη της ζωής μας!

Μερικές φορές μπορείτε να σκεφτείτε ότι ίσως η ζωή σας δεν έχει πάρει την τροπή που θα θέλατε και σε αυτή τη φάση δεν είστε ευτυχισμένος. Ποιος όμως έχει την ευθύνη γι’ αυτό το αίσθημα; Ποιός σας οδήγησε........
να φτάσετε στο σημείο να αισθάνεστε έτσι; Ήταν ο προϊστάμενος σας στη δουλειά, ο σύντροφος σας, οι γονείς σας; Μήπως οι φίλοι ή εχθροί σας;

H αλήθεια είναι ότι επειδή εμείς οδηγούμε τη ζωή μας ο καθένας από εμάς είναι και ο ηγέτης της ζωής του. Και ένας πραγματικός ηγέτης μπορεί να πάρει την πλήρη ευθύνη της κατάστασης του. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να πάρετε την πλήρη ευθύνη μόνο όταν αποδεχτείτε ότι εσείς και μόνο εσείς είστε υπεύθυνοι για ό, τι συμβαίνει στη ζωή σας. Βέβαια δε θα αρχίσετε να βρίσκετε λάθη στον εαυτό σας, η ευθύνη και η κατηγορία δεν είναι το ίδιο.

Το να κατηγορείτε σημαίνει ότι βρίσκετε τα λάθη ενώ η ευθύνη είναι να βρίσκετε τα σημεία που εστιάζουν λόγω προσοχής. Όταν αναλαμβάνετε την ευθύνη στην πραγματικότητα δίνετε τη δύναμη στον εαυτό σας να μετατρέψει οποιαδήποτε πτυχή της ζωής σας που χρειάζεται μια θετική και ενεργή αλλαγή.

Τώρα θα αναρωτηθείτε: τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να αναλάβουμε την ευθύνη; Η απάντηση βρίσκετε στον ηττοπαθή χαρακτήρα των σκέψεων μας. Μία ηττοπαθής σκέψη είναι σαν ένα μυρμήγκι, εάν δεν ξεφορτωθείτε το πρώτο γρήγορα θα βρείτε μια στρατιά μυρμηγκιών που θα βρείτε δύσκολο να την αντιμετωπίσετε. Συχνά πολλοί άνθρωποι λένε ψέματα στον εαυτό τους. Μερικά από τα μεγαλύτερα που έχουν και αρνητική επίδραση στον εαυτό τους είναι τα εξής:

Ψέμα 1: «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό»
Εδώ θα επαναλάβουμε το εξής: από τη στιγμή που εσείς οδηγείτε τη ζωή σας, εσείς είστε και ο ηγέτης της. Και ηγέτης είναι εκείνος που έχει δεσμευθεί να παράγει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα ακόμη και όταν αυτό θεωρείται ακατόρθωτο, δεδομένων των καταστάσεων. Με αυτόν τον τρόπο λέγοντας στον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, λέτε ψέματα και στον ηγέτη μέσα σας, σβήνοντας τη φλόγα και το πάθος της δημιουργίας.

Σκεφτείτε το εξής παράδειγμα: έχετε μία οικογενειακή επιχείρηση και τη δουλεύετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως έκαναν και οι υπόλοιποι, έχετε πολύ ωραίες και φρέσκιες ιδέες που θα ανοίξουν τους δρόμους σε μεγαλύτερες επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά συνέχεια λέτε στον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε να τις εφαρμόσετε. 

Φυσικό επόμενο είναι να χάσετε χρήματα αλλά το σημαντικότερο είναι η απώλεια της δυνατότητας να αφήσετε το εσωτερικό σας πνεύμα να εκφραστεί- η απώλεια της ευκαιρίας να κτίσετε ένα σκαλί εμπιστοσύνης προς τον εαυτό σας και να αποδείξει τα θαύματα που είναι ικανό να κάνει. Μόνο όταν θα βγείτε από τη ζώνη ασφάλειας που έχετε δημιουργήσει θα ανακαλύψετε πόσο ικανά μπορείτε να καταφέρετε τους στόχους σας.

Ψέμα 2: «Αυτός/ή είναι υπεύθυνος/η για τα προβλήματα στη ζωή μου»
Εάν μεταθέτετε την ευθύνη για οποιαδήποτε θέμα της ζωής σας στους άλλους θα παραιτηθείτε και από τη διάθεση και τη δύναμη να αλλάξετε τη ζωή σας.

Ψέμα 3: «Αυτό δεν είναι αλήθεια για εμένα» 
Πολλές φορές όταν κάποιος μας κάνει μία ειλικρινή εκτίμηση όσον αφορά στοιχεία του εαυτού μας, τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να το αποδεχτούμε και έτσι το απορρίπτουμε. Δείτε το και αλλιώς, όπως και να έχει έτσι σας βλέπει και αυτή είναι η γνώμη του για εσάς. Είτε σας αρέσει είτε όχι, αυτό πιστεύει για εσάς. Η αυτοκυριαρχία απαιτεί αυτογνωσία και η άρνηση είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο της αυτοεπίγνωσης.

Ψέμα 4: «Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου και σε όποιον αρέσω!»
Τέλεια! Ωστόσο, η αυθεντική ηγεσία έχει να κάνει με τις πράξεις που σας προτρέπουν να γίνετε ο άνθρωπος που θέλετε να είστε για εσάς και μετά για τους άλλους. Εάν έτσι είναι ο χαρακτήρας σας, τότε αφήστε τις πράξεις να ενεργήσουν και όχι τα λόγια. Με το να διαδίδετε αυτό που είστε, προσελκύετε την προσοχή των άλλων, αλλά όταν οι ενέργειες σας δεν είναι σύμφωνες με τις δηλώσεις σας, τότε θα έχετε πρόβλημα στον τρόπο που γίνεστε αντιληπτός.

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα αναλογιστείτε για τον αν μπορείτε ή όχι να φέρετε σε πέρας έναν στόχο ή μια επιθυμία, πριν κάνετε την περιοριστική σκέψη,“That’s impossible” («αυτό είναι αδύνατον!»), δώστε μία δεύτερη ευκαιρία στη σκέψη σας και δείτε ότι μέσα στην ίδια λέξη impossible, περιέχεται η φράση “I’m possible”!
Πηγή : inspireyourlife.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...