28 Αυγ 2014

Μ. Ασλάνης: Το χρυσό παιδί της μόδας που έφυγε στις 28 Αυγούστου

Οι δημιουργίες γέμισαν σχεδόν σε όλα τα εξώφυλλα των ελληνικών περιοδικών
Γεννήθηκε το 1951 στη Χαλκίδα, πέθανε στις 28 Αυγούστου του 2013 στο σπίτι του στο Κολωνάκι. Ο λόγος για το χρυσό παιδί της ελληνικής μόδας, Μιχάλη Ασλάνη, η απουσία του οποίου.......
ένα χρόνο μετά το θάνατό του είναι αισθητή.

Ο Ασλάνης αγαπούσε από μικρός τη μόδα. Σπούδασε διακοσμητικές τέχνες στη σχολή Βακαλό, έχοντας σπουδαίους δασκάλους όπως ο Τέτσης, η Ελένη Βακαλό, ο Γουναρίδης.

Όπως μάλιστα είχε πει ο ίδιος ο Δανιήλ Γουναρίδης στο news.gr, ένα χρόνο πριν ο Ασλάνης αγαπούσε τόσο αυτό που έκανε σε σημείο να πηγαίνει τα βράδια, να μαζεύει τα υφάσματα και να φτιάχνει τα σχέδιά του, όταν ακόμα ήταν φοιτητής. "Ήταν μανιακός. Μετά τη σχολή έφευγε και συνέχιζε να κάνει αυτό που ήθελε στην πραγματικότητα: να δημιουργεί τα δικά του πατρόν, τα δικά του σχέδια", είχε πει στη συνέντευξή του ο δάσκαλός του.

Οι δημιουργίες γέμισαν σχεδόν σε όλα τα εξώφυλλα των ελληνικών περιοδικών και κέρδισαν τις καλύτερες κριτικές χάρη στις πετυχημένες και έθνικ επιρροές του.

Το μεγάλο ταξίδι του στο εξωτερικό

Έκτοτε η δουλειά του παρουσιάστηκε σε ατομικές επιδείξεις ή ομαδικές μαζί με σημαντικούς ξένους σχεδιαστές στο Παρίσι, το Μονακό, τη Μόσχα, τη Φρανκφούρτη, τη Ρώμη, το Μιλάνο, το Μπάρι, την Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο, τον Καναδά.

Στο Παρίσι εκπροσώπησε την Ελλάδα στο μεγάλο show, στην Avenue FOS, όπου συμμετείχαν οι καλύτεροι σχεδιαστές από όλο τον κόσμο, για τον εορτασμό των 25 χρόνων του Γαλλικού Pret a Porter.

Η έγκυρη και μεγάλης κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα "LIBERATION" παρουσίασε την εμπνευσμένη από το Βυζάντιο collection του, στη μεγάλη έκθεση μόδας IGEDO στο Dusseldorf, αποσπώντας τα πιο κολακευτικά σχόλια όλου του διεθνούς τύπου, ταυτόχρονα με τα εκτενή αποσπάσματα του CNN.

Η οικονομική καταστροφή

Ο σχεδιαστής σε συνέντευξή του το 2010 αναφέρεται στο... limit down που επικρατεί στη μόδα.

«Υπάρχει κρίση στη μόδα, όπως εξάλλου παντού. Θα ήταν ανόητο να μην το παραδεχτούμε. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ήρθα από το Βερολίνο και έκανα μια έρευνα αγοράς. Είδα ότι παρ' όλο που είναι παραμονές εορτών υπήρχε μια γενική νέκρα. Εγώ μεταφέρθηκα στου Ψυρρή και μου βγήκε σε καλό, γιατί δεν έχω τα έξοδα του Κολωνακίου. Παράλληλα, έχω μειώσει τις τιμές μου στο ήμισυ. Να κάνουμε και τον σταυρό μας. Δεν θέλω να παραπονιέμαι. Είμαι αισιόδοξος ότι σε λίγο καιρό θα το ξεπεράσουμε».

Το 2012 ο μόδιστρος βάζει πωλητήριο στο σπίτι του στο Λυκαβηττό και νοικιάζει την εξοχική του κατοικία στη Μύκονο.

Ο ίδιος παραδέχθηκε τότε σε συνέντευξή του στη Real News:
«Το σπίτι στην Μύκονο το έχω 22 χρόνια. Και δεν πωλείται, ενοικιάζεται. Ξέρετε εγώ είμαι μόνος μου και είπα να το νοικιάσω όπως κάνουν πολλοί. Και γιατί όχι; Σε τόσο δύσκολες εποχές, είναι σημαντικό να έχεις κάποια χρήματα βοήθεια, έτσι δεν είναι; Όσον αφορά το σπίτι στον Λυκαβηττό, το πουλάω γιατί δεν το χρειάζομαι πια. Δεν είναι για ανθρώπους που μένουν μόνοι τους σαν και μένα. Επαγγελματικά δεν με βολεύει καθόλου».

Τέλος το 2013 ο Μιχάλης Ασλάνης αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά οικονομικά προβλήματα!

Η βίλα στη Μύκονο και το σημείωμα
Μάλιστα ο ίδιος προσπαθούσε να πουλήσει τη βίλα του στη Μύκονο, αξίας 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει κάποια χρήματα και να ξεπληρώσει τα οφειλόμενα.

Σε σημείωμα που άφησε ο σχεδιαστής στη στενή του συνεργάτιδα Φωτεινή και το οποίο βρέθηκε δίπλα του, μέσα στο σπίτι του στο Κολωνάκι ανέφερε:: "Φωτεινούλα μου, λυπάμαι που γνωριστήκαμε στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Μου συμπαραστάθηκες και σε ευχαριστώ πολύ. Δεν μπορώ να ζω σε έναν κόσμο τόσο σκληρό και άκαρδο. Χαιρετισμούς στην οικογένειά σου. Θα σε αγαπώ για πάντα. Μ. Ασλάνης".

Σε ένα άλλο σημείωμα, την Παρασκευή 23 Αυγούστου, εξηγούσε με δραματικό τρόπο σε συνεργάτες του τους λόγους που τον οδήγησαν στην καταστροφή και κλείνει περιγράφοντας την κατάσταση της υγείας του με ακόμη πιο δραματικό τόνο: "η Υγεία μου είναι χάλια. Φοβάμαι μήπως πάθω και δεύτερο εγκεφαλικό".

Ο αγαπημένος Έλληνας σχεδιαστής, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην οδό Σκουφά το πρωί της 28ης Αυγούστου, ακριβώς ένα χρόνο πριν.

Νεκρός από υπερβολική δόση χαπιών
Δύο μήνες μετά το θάνατό του, το πόρισμα της ιατροδικαστικής έρευνας έδειξε τα ακριβή αίτια του θανάτου: "Υπερβολική δόση χαπιών". Όπως μάλιστα επισήμανε, ο σχεδιαστής είχε λάβει μεγάλη ποσότητα υπνωτικών και κατασταλτικών χαπιών.

Ο αποτραβηγμένος και ίσως μοναχικός Μιχάλης Ασλάνης, όπως τον θυμούνται όσοι τον ήξεραν, μπορεί να έφυγε από τη ζωή, σίγουρα όμως -και χωρίς καμία υπερβολή- ήταν ένας από τους εκπροσώπους της μόδας, το ονοματεπώνυμο του οποίου πάντα θα συνοδεύεται από μια καλή κουβέντα. Από εκείνους που τον έζησαν και συναναστράφηκαν μαζί του, αλλά και από εκείνους που δεν τον γνώριζαν και έβλεπαν σ' εκείνον κάποιον που θα ήθελαν να έχουν στην παρέα τους στην οικογένειά τους, απολαμβάνοντας την ευγένεια του χαρακτήρα του...
Πηγή : news.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...