24 Αυγ 2014

"Από μηχανής θεός" για την Ελλάδα το δολάριο

Σημαντική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον για τις μη ενεργοβόρες και εξαρτώμενες από τις μεταφορές επιχειρήσεις, προσδίδει η εν εξελίξει de facto...
υποτίμηση του ευρώ που οι μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι θεωρούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς η Fed συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική και η ΕΚΤ την χαλαρώνει. Σύμφωνα με τα οικονομετρικά μοντέλα της Morgan Stanley κάθε 10% διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ενισχύει την κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατά 3 έως 4%.

Πρόβλημα όμως συνεπάγεται η διολίσθηση του κοινού νομίσματος για το κόστος της ενέργειας καθώς η ανατίμηση του δολαρίου, νομίσματος αναφοράς στις διεθνείς αγορές υδρογονανθράκων, οδηγεί σε υψηλότερες δαπάνες για καύσιμα.

Από την άλλη πλευρά και ειδικά για την Ελλάδα που καρπώνεται μεγάλες εισροές συναλλάγματος από τις θαλάσσιες μεταφορές -λόγω του εφοπλισμού- και τον τουρισμό η ενίσχυση του δολαρίου ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο τα θετικά αποτελέσματα από τους δύο αυτούς κλάδους, σημειώνουν οικονομολόγοι. Εξηγούν μάλιστα ότι το τουριστικό προϊόν της χώρας καθίσταται και πάλι ελκυστικό και για εκτός ζώνη του ευρώ επισκέπτες κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την Ασία-Μέση Ανατολή που είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με το αμερικανικό νόμισμα.

Με βάση τα στοιχεία της Morgan Stanley, ήδη τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου δείχνουν ότι τα προβλήματα των ευρωπαϊκών ομίλων από το ισχυρό ευρώ, έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Τα κέρδη των ευρωπαϊκών εισηγμένων έχουν σημειώσει κατά μέσο όρο ετήσια αύξηση 7% και το guidance του management παραπέμπει σε βελτίωση των μεγεθών.

To ράλι του δολαρίου έναντι του ευρώ συνεχίζεται επί έξι συνεχόμενες εβδομάδες και είναι το ευρύτερο χρονικά (σε διάρκεια) από το 2012. 

Διεύρυνε δε την ανατίμησή του το δολάρια έναντι του κοινού νομίσματος κατά 1,2% μόλις κατά το τελευταίο επταήμερο. Το κοινό νόμισμα αγοράζει πλέον 1,32 δολάρια έναντι 1,39 την άνοιξη και βρίσκεται κοντά σε χαμηλό έτους. 

H Morgan Stanley προβλέπει πτώση του ευρώ στα επίπεδα του 1,20 δολ. σε ορίζοντα 12μήνου. Hedge funds και άλλα επενδυτικά κεφάλαια έχουν αυξήσει τις θέσεις τους υπέρ του αμερικανικού νομίσματος στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας. 

Η διαφορά στον αριθμό των θέσεων-στοιχημάτων υπέρ μιας μείωσης της αξίας του ευρώ σε σύγκριση με εκείνους που βλέπουν αύξησή της, το λεγόμενο καθαρό short, ήταν 138.825 στις 19 Αυγούστου, σε σύγκριση με 126.017 στις 12 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission που επικαλείται το Bloomberg.

Η Citi διατηρεί σύσταση πώλησης της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου έχοντας ανοίξει θέσεις υπέρ του αμερικανικού νομίσματος από τα επίπεδα των 1,3731 και στόχο τα 1,2750.

Η συμπεριφορά της ισοτιμία Ευρώ-Δολαρίου το τελευταίο εξάμηνο:

Πηγή γραφήματος: Bloomberg
Πηγή:capital.gr
NewsRoom Mykonos Ticker



Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...