1 Μαρ 2013

Εφορία: Κατασχετήρια και με... email

Αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό
Την αποστολή με email κατασχετηρίων σε τράπεζες, λογιστήρια επιχειρήσεων, ασφαλιστικά ταμεία και γενικά φορείς που χρωστούν στο Δημόσιο θεσμοθετεί το ΥΠΟΙΚ, με το πολυνομοσχέδιο “Επενδυτικά Εργαλεία - Ανάπτυξη - Παροχή Πιστώσεων Και Άλλες Διατάξεις”, που κατέθεσε στη Βουλή. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται διαχωρισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε εισπράξιμες και μη εισπράξιμες καθώς και.........
αυστηρότερες κυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα.

Ειδικότερα, με διαδικασία εξπρές, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα κοινοποιούνται κατασχετήρια εις χείρας τρίτων για χρέη προς το Δημόσιο. Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών θεσμοθετεί την ηλεκτρονική αποστολή κατασχετηρίων σε τραπεζικά ιδρύματα και λογιστήρια επιχειρήσεων για την κατάσχεση τραπεζικών υπολοίπων και μισθών από φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με το enet.gr, όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες υπολογίζονται σε 55 δισ. ευρώ το νομοσχέδιο προβλέπει ότι κάποιες χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης αλλά ότι και σε αυτή την περίπτωση η οφειλή εξακολουθεί να υφίσταται με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες.

Μεταξύ άλλων ορίζονται τα εξής :

-Δεν απαιτείται τελεσίδικη δικαστική απόφαση για να γίνεται κατάσχεση για χρέη προς το δημόσιο.

-Η παροχή κινήτρου στους φορολογούμενους να υποβάλλουν αρχική ή συμπληρωματική δήλωση μετά από έλεγχο καταβάλλοντας μειωμένες προσαυξήσεις και πρόστιμα σε σχέση με τις ισχύουσες διατάξεις.

-Η επιλογή προς έλεγχο κατά προτεραιότητα των υποθέσεων των οποίων επίκειται η παραγραφή.

-Η δυνατότητα παράτασης παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου για δύο επιπλέον χρόνια εφόσον έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου εντός των προθεσμιών που ορίζονται από το νόμο.

- Η διαδικασία διασταυρώσεων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ

Αυστηρότερες κυρώσεις

Ειδικά για τα ανασφάλιστα οχήματα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις μετά τις 14 Απριλίου και ειδικότερα η κυκλοφορία τέτοιου οχήματος επισύρει την άφαιρεση της άδειας οδήγησης, της άδειας κυκλοφορίας μετά των πινακίδων του οχήματος για δέκα ημέρες.

Προκειμένου, δε, να πάρει πίσω τις πινακίδες και τα ανωτέρω έγγραφα θα πρέπει να προσκομίσει το παραστατικό ασφάλισης.

Επίσης ορίζεται χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...