15 Μαρ 2013

Μασάτε τσίχλα. "Ξεκολλάει το μυαλό"!

Ο εγκέφαλός μας επιταχύνει τη λειτουργία του μέχρι δέκα φορές όταν μασάμε τσίχλα.
Έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Ραδιολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Brain and Cognition» συνδέει το μάσημα της τσίχλας με την αιμάτωση οκτώ περιοχών του εγκεφάλου....

Οι ερευνητές μελέτησαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου εθελοντών, αντρών και γυναικών, που μασούσαν ή όχι (μια άγευστη) τσίχλα κάνοντας μια λειτουργική μαγνητική τομογραφία.

Στη συνέχεια τους κάλεσαν να πατούν ένα κουμπί με τον δεξί ή αριστερό τους αντίχειρα ανάλογα με την κατεύθυνση που έπαιρναν βέλη που εμφανίζονταν σε μια οθόνη και μέτρησαν την ακρίβεια και το χρόνο αντίδρασης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως αυτοί που μασούσαν τσίχλα είχαν ταχύτερες αντιδράσεις σε σύγκριση με εκείνους που δεν μασούσαν, καθώς χρειάζονταν περίπου 493 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αντιδράσουν έναντι 545 χιλιοστών.

Όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες “τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι το μάσημα της τσίχλας ενισχύει τα επίπεδα διέγερσης και εγρήγορσης του εγκεφάλου, μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση του ελέγχου των κινήσεων και των νοητικών επιδόσεων”.

Η βασικότερη θεωρία πίσω από αυτή την αντίδραση του εγκεφάλου υποστηρίζει πως το μάσημα της τσίχλας αυξάνει την ινσουλίνη στο αίμα και διεγείρει με αυτό τον τρόπο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και την εγρήγορση.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...