17 Μαρ 2013

Δραματικές ώρες στη Μεγαλόνησο - Από μια ψήφο κρίνεται η τύχη της Κύπρου

Το κοινοβούλιο της Κύπρου καλείται να αποφασίσει και να εγκρίνει ή όχι, αν οι αποταμιευτές πρέπει να καταβάλουν εισφορά για τις τραπεζικές καταθέσεις, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.........

Η έκτακτη συνεδρίαση του κυπριακού κοινοβουλίου είναι προγραμματισμένη να συγκληθεί στις 4 μ.μ. τοπική ώρα.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, η κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στερείται μιας ψήφου στη Βουλή για να περάσει το νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων. Τα κόμματα ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ διαθέτουν 28 ψήφους, ενώ απαιτούνται 29 ψήφοι. Από την άλλη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες διαρροές. Τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι θα ταχθούν, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις των ηγετών τους, εναντίον.

Η επιλογή που αντιμετώπιζε η Κύπρος ήταν μεταξύ «του καταστροφικού σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας ή του σεναρίου μιας οδυνηρής αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης», ανέφερε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε γραπτή του δήλωση.

Ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε επίσης ότι η άρνηση της διάσωσης θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού. Το κόμμα του κ. Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαθέτει 20 έδρες από τις 56 του κοινοβουλίου, και χρειάζεται στήριξη από άλλες παρατάξεις για να περάσει τα μέτρα.

«Τα διλήμματα είναι πολύ δύσκολα», είπε ο Μάριος Καρογιάν, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, μικρού εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Τα πράγματα είναι απίστευτα δύσκολα», συμπλήρωσε, χωρίς να απαντήσει πώς θα ψηφίσει το κόμμα του σήμερα.

Το ΑΚΕΛ θεωρείται αδύνατο να υπερψηφίσει, ενώ η ΕΔΕΚ αποκάλεσε «παράλογη» την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αυτό είναι απαράδεκτο και άδικο, είμαστε εναντίον», δήλωσε ο Άδωνις Γιάγκου του Κόμματος των Πρασίνων, του μικρότερου σχηματισμού στο κοινοβούλιο, αλλά χωρίς να ξεκαθαρίσει εντελώς τη στάση του, καθώς σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θα έχουμε ένα όπλο στο κεφάλι μας».

Αργά το Σάββατο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ σήμερα το πρωί ο πρόεδρος θα ενημερώσει την Ολομέλεια της Βουλής, από την οποία μάλλον θα απουσιάσουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, για το νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...