17 Φεβ 2013

Αναστασιάδης - Μαλλάς στο δεύτερο γύρο των κυπριακών εκλογών

45,46% ΕΛΑΒΕ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Αναστασιάδης - Μαλλάς είναι το δίδυμο που θα διεκδικήσει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου την ερχόμενη Κυριακή, διαψεύδοντας τα exit polls που προέβλεπαν νίκη Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου τα ποσοστά των υποψηφίων έχουν ως εξής:.......
 • ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 45,46% - 200.571
 • ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ 26,91% - 118.725
 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ 24,93% - 110.000
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ 0,88% - 3.900
 • ΠΡΑΞΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ 0,61% - 2.680
 • ΜΑΚΑΡΙΑ ΑΝΤΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ 0,43% - 1.896
 • ΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ 0,29% - 1.278
 • ΣΟΛΩΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 0,18% - 792
 • ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ(ΟΥΤΟΠΟΣ) 0,16% - 723
 • ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ 0,10% - 434
 • ΛΟΥΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ 0,05% - 213
Στους εκλογικούς καταλόγους της Κύπρου είναι εγγεγραμμένοι 545.491 πολίτες, από τους οποίους ψήφισαν 453.498 (83,14%), 91.993 απείχαν (16,86%), ενώ τα έγκυρα ήταν 441.212 (97,29%), τα άκυρα 7.826 (1,73%) και τα λευκά 4.460 (0,98%).
Τα exit polls έδιναν στον κ. Αναστασιάδη 51,1% και τη νίκη από την πρώτη Κυριακή.

Το γεγονός ότι ο Αναστασιάδης δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, αποτελεί ένα πλήγμα για το επενδυτικό κλίμα στην Κύπρο, εκτιμά το Reuters. Πολλοί επενδυτές και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι μια γρήγορη νίκη του υποψηφίου του ΔΗΣΥ θα σήμαινε και μια γρήγορη συμφωνία για τη διάσωση της οικονομίας της Κύπρου.

Η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών στις 7.30 μ.μ. διέψευσε τα exit polls που νωρίτερα προεξοφλούσαν τη νίκη από την πρώτη Κυριακή του Νίκου Αναστασιάδη. Το ΡΙΚ έδινε ποσοστό 51,1% στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Τα ιδιωτικά κανάλια στις εκτιμήσεις αποτελέσματος έδιναν τον Αναστασιάδη πάνω από το 50% αλλά στα όρια του στατιστικού σφάλματος. Το Μega Κύπρου έδωσε νίκη του Αναστασιάδη με 49-52%, ο Αντένα Κύπρου με 48-52% και το Σίγμα 49- 52,5%.
Σημειώνεται πάντως ότι το exit poll του ΡΙΚ συμπεριλαμβάνει αποτελέσματα και από ψηφοφόρους στην Ελλάδα και στη Βρετανία.

Δέσμευση Μαλά για κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού
Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς, εμφανίστηκε αποφασισμένος να δώσει τη μάχη του β' γύρου με όλες τις δυνάμεις του.

Αφού συνεγχάρη τον Ν. Αναστασιάδη για την πρώτη θέση και τον Γ.Λιλλήκα για το αποτέλεσμα που έλαβε, τόνισε ότι με τη συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων η μάχη του β' γύρου θα είναι νικηφόρα.

Επισήμανε ότι με τις προοδευτικές δυνάμεις έχουν πολλά κοινά για τον τρόπο που θα δοθεί λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος - το Κυπριακό, η Οικονομία και το ζήτημα του φυσικού αερίου.Επανέλαβε δε τη δέσμευσή του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικού συνασπισμού.

Λιλλήκας: «Απόψε γράψαμε ιστορία»
«Απόψε γράψαμε ιστορία, αποδείξαμε ότι οι πολίτες έχουν και δύναμη και φωνή», είπε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος δεν ξεκαθάρισε αν θα πάρει θέση υπέρ ενός υποψηφίου στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύερο, μιλώντας στο κατάμεστο από κόσμο -στελέχη, εθελοντές και απλούς πολίτες- εκλογικό του επιτελείο, ο Γιώργος Λιλλήκας αρχικά συνεχάρη τον Νίκο Αναστασιάδη για την πρωτιά που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, αλλά και τον Σταύρο Μαλά για τη δεύτερη θέση, και πρόσθεσε πως η ετυμηγορία των πολιτών είναι απόλυτα σεβαστή.

«Δώσαμε ένα δύσκολο και άνισο αγώνα, γνωρίζαμε τις δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε απέναντι στο κατεστημένο, στους έμμισθους κομματικούς μηχανισμούς. Σήμερα χαράξαμε μια νέα πορεία, ανατρέψαμε λογικές, ανατρέψαμε παραδόσεις της συντήρησης που αγνοούσαν τους πολίτες και έθεταν τον κομματικό πατριωτισμό πάνω από τον πραγματικό πατριωτισμό. Αποδείξαμε ότι οι πολίτες έχουν και δύναμη και φωνή», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτή είναι μόνον η αρχή, πως μια νέα πορεία αρχίζει, ενώ διαβεβαίωσε τους πολίτες πως θα βρίσκεται στο πλευρό τους.

Ερωτηθείς ποιον θα υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «αυτά θα τα πούμε τις επόμενες μέρες», αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Φιλελεύθερος.

Συγχαρητήρια από τους ξένους ηγέτες
Γραπτή δήλωση με την οποία συγχαίρει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, για το «εξαιρετικό αποτέλεσμα» στις Προεδρικές Εκλογές, εξέδωσε απόψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Βίλφριντ Μάρτένς.

«Εκ μέρους του συνόλου της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ συγχαίρω τον καλό μου φίλο Νίκο Αναστασιάδη για το εξαιρετικό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών», αναφέρει ο κ. Μαρτένς, προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα αποδεικνύει ό,τι οι Κύπριοι επιθυμούν μια θεμελιώδη αρχή για την πορεία της χώρας τους».

«Οι Κύπριοι θέλουν κάποιον ο οποίος έχει τα ηγετικά προσόντα και την αξιοπιστία να οδηγήσει την Κύπρο έξω από την παρούσα οικονομική κρίση, όχι κάποιον που συμμετείχε και υιοθέτησε τις αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές της απερχόμενης αριστερής κυβέρνησης», αναφέρει.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μετά το δεύτερο γύρο στις 24 Φεβρουαρίου, η Κύπρος θα έχει έναν Πρόεδρο ο οποίος είναι αξιόπιστος και εμπνέει εμπιστοσύνη στην Ευρώπη», καταλήγει ο κ. Μαρτένς.

Άσμουσεν: Στα τέλη Μαρτίου η συμφωνία δανεισμού της Κύπρου
Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε την Κυριακή ότι ελπίζει η συμφωνία για τον δανεισμό της Κύπρου, που θα συμπεριλαμβάνει εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, να επιτευχθεί έως τα τέλη του Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προεδρικών εκλογών, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξήχθη σήμερα.

Ο Άσμουσεν είπε ότι η ΕΚΤ είναι ουδέτερη σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο συντηρητικός ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης έχει ευρύ προβάδισμα, αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει την διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου την επόμενη εβδομάδα.

«Όμως χρειαζόμαστε κάποιον με τον οποίο να μπορούμε να συνομιλήσουμε εκεί ώστε να διαπραγματευθούμε ένα πρόγραμμα (δημοσιονομικής) προσαρμογής μαζί του», είπε ο Άσμουσεν. «Για να εγγυηθούμε την βιωσιμότητα του χρέους θα χρειαστούμε να δούμε, για παράδειγμα, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. Ο προηγούμενος πρόεδρος το απέρριπτε αυτό».

«Τώρα θα πρέπει να εξετάσουμε και να δούμε εάν μπορούμε να διαπραγματευτούμε ένα πρόγραμμα ως τα τέλη του Μαρτίου», συνέχισε ο Άσμουσεν.

Ο Αναστασιάδης έχει δεσμευτεί ότι θα επιτύχει σύντομα μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το δανεισμό της κυβέρνησης της νήσου.
Πηγή : ethnos.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...