21 Ιουν 2015

ΡΙΓΕΣ: Ένταση και .... δόσεις Χρωματικής Αντίθεσης!!

40 Ιδέες με χρήση ριγέ υφασμάτων, που είναι ίσως ο περισσότερο πρακτικός και "ακίνδυνος" τρόπος να χρησιμοποιήσετε τις ρίγες στην εσωτερική διακόσμηση!! Επιλέξτε τις σωστές αποχρώσεις ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να προκύψει στο σύνολο!!.......
Όχι μόνο τα χρώματα αλλά και το πάχος, το αν θα πρόκειται για κάθετες ή οριζόντιες ρίγες και σε ποιο ακριβώς σημείο, επιφάνεια ή αντικείμενο αλλά και η ... έκταση που θα χρησιμοποιηθούν μέσα σ΄έναν συγκεκριμένο χώρο.
Eίναι στοιχεία που θα καθορίσουν τελικά πόσο ... οφθαλμοφανές και αντιαισθητικά ξεχωριστό θα είναι το μοτίβο τους μέσα στο σύνολο, 
ή αν σχεδόν θα ... καλυφθούν από τα υπόλοιπα στοιχεία του και θα ενσωματωθούν στο σύνολο.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν από τους ευκολότερους τρόπους για να προσθέσετε χρώμα σε έναν οποιοδήποτε χώρο, που κάνει τα πράγματα ακόμα ευκολότερα σε ότι αφορά γενικά τους συνδυασμούς των χρωμάτων αν σαν βασική απόχρωση του χώρου χρησιμοποιηθεί. 
Η πιο έντονη απ΄αυτές που περιλαμβάνονται στις ρίγες και φυσικά δεν υπάρχει απλούστερος τρόπος για να προσθέσετε, με απόλυτη ...ασφάλεια για το διακοσμητικό αποτέλεσμα, "ένταση" και μικρές ... δόσεις "χρωματικής αντίθεσης" μιας ακόμα απόχρωσης σ΄έναν συνολικά μονόχρωμο χώρο.
Οι επιφάνειες των τοίχων, εκείνη του δαπέδου και τα υφάσματα είναι τα συνηθέστερα σημεία που η χρήση ριγέ μοτίβων μπορεί να προσθέσει "ενδιαφέρον" σ΄έναν χώρο, αρκεί να βρείτε τις "κατάλληλες" ρίγες για κάθε περίπτωση. 
Μια ριγέ ταπετσαρία ή το βάψιμο των τοίχων σε αντίστοιχο σχέδιο, πατώματα από κάθε είδους υλικό σε ριγωτούς σχεδιασμούς ή ένα ανάλογο χαλί όπως και τα ριγέ υφάσματα σε ταπετσαρίες επίπλων, κουρτίνες, καλύμματα, παπλώματα κλπ.
αν χρησιμοποιηθούν στις σωστές αναλογίες και συνδυαστούν σωστά, μπορούν πραγματικά να προσθέσουν "ύφος" και να χαρακτηρίσουν έναν χώρο.
Με τον ίδιο τρόπο που οι οριζόντιες ρίγες δίνουν την εντύπωση μεγαλύτερου "όγκου" φορεμένες πάνω μας ενώ αντίθετα οι κάθετες "λεπταίνουν" και "ψηλώνουν"!!
Αντίστοιχα σ΄ένα μικρό δωμάτιο οι οριζόντιες ρίγες στον τοίχο θα προσφέρουν την οπτική "ψευδαίσθηση" του μεγαλύτερου μήκους των τοίχων ενώ οι κάθετες εκείνης τους περισσότερου ύψους.
Οι ρίγες στους τοίχους λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνουν και στα .... ρούχα και τα βασικά κριτήρια για την επιλογή του είδους τους επίσης ίδια.
Ο συνδυασμός στα χρώματα του σχεδίου επίσης σημαντικός για το αποτέλεσμα, όπως και το αν θα πρόκειται για ένα σχέδιο με ρίγες επαναλαμβανόμενο μόνο δύο ή περισσότερων αποχρώσεων και του ίδιου ή διαφορετικού πάχους. 
Γενικά, ή όσο μεγαλύτερη "ποικιλία" στις ρίγες, τόσο από άποψη απόχρωσης όσο και πάχους της κάθε ρίγας είναι περισσότερο ευχάριστη οπτικά και λιγότερο "κουραστική" απ΄όσο ένα συμμετρικό επαναλαμβανόμενο σχέδιο με ίδιο μέγεθος ριγών σε δύο μόνο χρώματα, ειδικά σε τοίχους με μεγάλη επιφάνεια. 
Αντίθετα η χρήση ενός ιδιαίτερου σχεδίου όχι σε ολόκληρη αλλά σ΄ένα μέρος της επιφάνειας του τοίχου, μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο όμορφα διακοσμητικά, σαν ένα περίπου ...έργο τέχνης μόνο με χρώμα.
Ο πιο μικρός σε μήκος τοίχος του καθιστικού, το σημείο του τοίχου πάνω από το κρεβάτι, οποιοσδήποτε τοίχος που το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από μια πόρτα ή ένα παράθυρο, είναι ιδανικά σημεία για να ντυθούν με μια ριγέ ταπετσαρία ή να βαφτούν ανάλογα και να προσθέσουν χρώμα σ΄έναν χώρο, χωρίς ταυτόχρονα το σχέδιο να "πνίξει" τον χώρο.
Για το ριγέ στους τοίχους προτιμήστε ή ρίγες ακριβώς της ίδιας βασικής απόχρωσης αλλά σε άλλους τόνους ή πολύ λεπτές ρίγες διαφορετικών χρωματισμών πάνω σ΄ένα μονόχρωμο και όσο πιο ανοιχτόχρωμο φόντο συνυπολογίζοντας πως και ο,τιδήποτε τοποθετηθεί πάνω σ΄αυτούς του τοίχους κάδρα, διακοσμητικά κλπ. θα πρέπει επίσης να ταιριάζει απόλυτα σε χρώμα μ΄εκείνο των τοίχων.
Και φυσικά δεν υπάρχουν μόνο κάθετες ή οριζόντιες ρίγες, αλλά και διαγώνιες, επίσης ιδιαίτερου "ενδιαφέροντος" πρόταση για τοίχους με μικρή επιφάνεια ή κάποιους με διαφορετικό από το κλασσικό παραλληλόγραμμο σχήμα, όπως, π.χ εσοχές δίπλα σε μια σκάλα, οι τοίχοι μιας σοφίτας κλπ.
Σ΄αυτού ειδικά του τύπου τις ρίγες οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις θα τις κάνουν να μοιάζουν πραγματικά με έργα τέχνης, προτιμήστε τες για χώρους διακοσμημένους σε πιο μοντέρνο ύφος ενώ αντίστοιχα για χώρους αυστηρά κλασσικούς οι κάθετες ή οριζόντιες ρίγες στους τοίχους σε απαλά και "κλασσικά" χρώματα, συνδυασμένες με κάποια μεγάλης επιφάνειας υφασμάτινα στοιχεία όπως κουρτίνες ή καλύμματα, είναι η πιο ταιριαστή επιλογή.
Μοναδική "έντονη" εξαίρεση, οι ασπρόμαυρες ρίγες!!
Στους τοίχους ή το δάπεδο και σε οποιον σχεδιασμό, το ίδιο καλαίσθητα θα αναδείξουν τόσο έναν κλασσικού,
όσο κι έναν μοντέρνου ύφους χώρο!!
Γενικά είναι ο πιο απλός τρόπος για να προσθέσετε "απόχρωση" στους τοίχους ενός δωματίου διακοσμημένου εξ΄ολοκλήρου σε άσπρο και μαύρο, "σπάζοντας" σε επιλεγμένα σημεία το συνήθως κατάλευκο που επικρατεί στους τοίχους σε τέτοιου ύφους χώρους.
Ακόμα και στην περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν σας ικανοποιήσει, ευκολότερα θα αλλάξετε μια κουρτίνα, μια παπλωματοθήκη ή μερικά μαξιλάρια απ΄όσο την ταπετσαρία στον τοίχο ή θα αποφασίσετε να τον βάψετε ξανά με ρίγες με διαφορετικό σχέδιο.
Συμπεριλαμβάνοντας και τα χαλιά, με ριγέ υφάσματα μπορείτε πραγματικά να αλλάξετε εντελώς την συνολική εικόνα ενός δωματίου αρκεί να επιλέξετε τις κατάλληλες αποχρώσεις και όλο το υπόλοιπο "πάντρεμα" θα αναλάβει να το κάνει το ριγέ από μόνο του, εξάλλου είναι πάρα πολλές οι φορές που ..... ασυναίσθητα το προτιμούμε ακριβώς γι΄αυτή την εκ φύσεως συνδυαστική του ικανότητα. Ψάχνοντας π.χ για παράδειγμα για κουρτίνες πολλές φορές επιλέγουμε ανάμεσα από δεκάδες μονόχρωμες προτάσεις και χωρίς από πριν να έχουμε κατευθυνθεί στην λύση του ριγέ, ένα τέτοιο επειδή πιστεύουμε ότι θα "δέσει" καλύτερα στον χώρο και θα δώσει το "κάτι" παραπάνω.
Το πόσο έντονα θα είναι τα χρώματα των υφασμάτων και πόσο φαρδιές ή πιο λεπτές οι ρίγες στα μοτίβα που θα χρησιμοποιήετε, είτε αυτό αφορά καλύμματα, κουρτίνες, χαλιά ή μικρότερα διακοσμητικά στοιχεία, είναι θέμα προσωπικού γούστου αλλά και του γενικότερου ύφους που θέλετε να δώσετε στον χώρο.
Tο σημαντικό είναι ειδικά σε χώρους που συνυπάρχουν και άλλα μοτίβα εκτός από μονόχρωμα π.χ καρώ, εμπριμέ κλπ. να συνδυαστούν όλα μεταξύ τους με τρόπο που να δημιουργούν ένα ενιαίο οπτικά σύνολο χωρίς κανένα στοιχεία να δείχνει αταίριαστο με τα υπόλοιπα.
 Όπως ακριβώς και σε ό,τι αφορά την χρήση τους ριγέ στους τοίχους, έτσι και στα υφάσματα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε τόσο σε κλασσικούς όσο και σε πιο μοντέρνους χώρους, διαλέγοντας το κατάλληλο σχέδιο και κυρίως συνδυάζοντας το σωστά με όλα τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία που τελικώς και θα καθορίσουν την αυστηρή, την απλώς κλασσική ή την πιο μοντέρνα όψη που θα έχει γενικά ο χώρος σας.
Το "χρώματα" της άνοιξης ή του καλοκαιριού που θέλετε να προσθέσετε σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού ...κρύβονται μέσα και σε ριγέ χαλιά, μαξιλάρια, τραπεζομάντηλα κλπ.
Τα ριγέ υφάσματα είναι μια πολύ πρακτική πρόταση για εποχιακές ανανεώσεις και διακοσμήσεις.
Θα βρείτε στην αγορά πλήθος από παρόμοιες "χαρούμενες" ριγέ επιλογές, αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξετε και μόνοι σας τέτοιου είδους κομμάτια, σε όποια σχέδια και αποχρώσεις προτιμάτε.
Επιλέξτε τις σωστές αποχρώσεις ανάλογα με το πόσο "χτυπητό" ή "διακριτικό" θέλετε να προκύψει το σύνολο και ειδικά σε ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές διακοσμήσεις συνδυάστε τα υφάσματα σε τραπεζομάντηλα, μαξιλάρια ή καλύμματα με κάθε είδους αντικείμενα, επίσης σε ριγέ μοτίβα όπως σερβίτσια, διακοσμητικά αντικείμενα, είδη για την κουζίνα, κλπ.
Αλλά και τα "ριγέ" έπιπλα όχι μόνο με την κλασσική μορφή που μπορείτε να δώσετε σε οποιοδήποτε κομμάτι βάφοντάς το, αλλά και του σχεδίου που απλώς περιλαμβάνει περισσότερα από ένα χρώματα σε κάθετη ή οριζόντια διάταξη.
Από τις πιο ασυνήθιστες και πρωτότυπες επιλογές που πραγματικά μπορεί να διακοσμήσει το σημείο που θα τοποθετηθούν με τρόπο ιδιαίτερα καλαίσθητο και πολύ ιδιαίτερο, όπως ακριβώς και το να χρησιμοποιήσετε τις ρίγες όχι στον τοίχο, το δάπεδο ή τα υφάσματα αλλά στο ...ταβάνι.
Είτε με ταπετσαρία είτε με μπογιά, μπορείτε να δώσετε σε χώρους όπως είναι το μπάνιο, ένα παιδικό δωμάτιο, ένα σκεπαστό μικρό μπαλκόνι κλπ. πραγματικά πολύ ιδιαίτερη όψη, διαμορφώνοντας μόνο το ταβάνι με ρίγες ή ...συνεχίζοντας και στον χώρο της οροφής το ριγέ σχέδιο που καλύπτει τους τοίχους.
Εσείς θα καθορίσετε το πόσο έντονο ή περισσότερο διακριτικό χρώμα χρειάζονται οι χώροι σας και ποιά μορφή θα έχουν οι ρίγες και υπάρχουν συνδυασμοί που πραγματικά μπορούν να αναδείξουν και να ομορφύνουν έναν χώρο, με τρόπο που πολύ δύσκολα θα το κατάφερνε οποιοδήποτε άλλο μοτίβο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...