10 Φεβ 2013

Η κρουαζιέρα «τρέχει» με 15%, 900 πλοία περιμένει ο Πειραιάς

HOME PORTS ΓΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΕΣΟΔΑ
Η Ελλάδα θεωρείται είναι από καλύτερα... οικόπεδα της Γης στην παγκόσμια αγορά της κρουαζιέρας. Παρά την κρίση, το εγχώριο τουριστικό προϊόν είναι περιζήτητο, καθιστώντας τη χώρα έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς.
Ευοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις επιδόσεις της κρουαζιέρας και το 2013. Προβλέπουν αύξηση της τάξης του 15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ υπολογίζουν ότι το λιμάνι του Πειραιά θα υποδεχθεί περίπου 900 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που θα μεταφέρουν .......
περίπου 2,2 εκατομμύρια επιβάτες.

Ο ίδιος αριθμός επιβατών, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, θα επισκεφθεί τουλάχιστον ακόμα δύο ή και τρεις ελληνικούς προορισμούς, που σημαίνει ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια.

Η Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό, ακόμα όμως δεν καταφέρνει να απορροφήσει τα τουριστικά έσοδα που της αναλογούν, καθώς τα λιμάνια μας δεν προτιμώνται ως σημεία εκκίνησης (home ports).

Η αδυναμία αυτή είναι καίριας σημασίας, καθώς η μέση δαπάνη ανά επιβάτη είναι της τάξης των 600 ευρώ στα λιμάνια εκκίνησης (κόστος καυσίμων, δαπάνες διαμονής κ.ά.) και της τάξης των 80 ευρώ στα λιμάνια διέλευσης (ports of call). Το home porting είναι μια σύνθετη διαδικασία. Εκτός του ισχύοντος νόμου περί άρσης του cabotage, το λιμάνι πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι χρειάζεται ένα σύστημα που να βεβαιώνει την πλοιοκτήτρια εταιρεία τουλάχιστον 18 μήνες νωρίτερα ότι το πλοίο της έχει θέση σε κάποιον από τους προβλήτες του λιμανιού. Επίσης, το λιμάνι θα πρέπει να πληροί τους όρους ασφαλείας, να έχει σύγχρονους και μεγάλους επιβατικούς σταθμούς για να μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό επιβατών.
Αμεσα ο Πειραιάς θα διαθέτει 11 θέσεις ελλι­μενισμού κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς.
Αμεσα ο Πειραιάς θα διαθέτει 11 θέσεις ελλι­μενισμού κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς.

Ενα η τιμολογιακή πολιτική δεν θα πρέπει να εμφανίζει ξαφνικές υπερχρεώσεις, όπως έγινε τα τελευταία δύο χρόνια στον Πειραιά.

Επίσης, το λιμάνι θα πρέπει να είναι ο φορέας που θα συντονίζει τα εμπλεκόμενα υπουργεία και άλλους φορείς για να καταπλεύσει ή να αποπλεύσει ένα πλοίο και όχι ο ναυτικός πράκτορας όπως γίνεται σήμερα.

Επίσης, η συνεργασία λιμανιού με αεροδρόμιο είναι απαραίτητη. Σήμερα, το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι πολύ ακριβό με αποτέλεσμα το αποφεύγουν οι εταιρείες charters και low cost car­riers.
Αυξάνονται οι θέσεις ελλιμενισμού

Στο φουλ οι μηχανές με προορισμό τα 2 δισ. ευρώ
Η κρουαζιέρα «τρέχει» με 15%, 900 πλοία περιμένει ο Πειραιάς
Η δυναμική που εμφανίζει η κρουαζιέρα στην Ελλάδα είναι αρκούντως εντυπωσιακή, μιας και ο δημοφιλέστερος προορισμός μετά την Καραϊβική είναι η Ανατολική Μεσόγειος με κεντρικό άξονα το λιμάνι του Πειραιά.

Το λιμάνι το 2013 θα διαθέτει 11 θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων, ενώ ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας για 6 θέσεις ελλιμενισμού πλοίων νέας γενιάς.

Η διοίκηση του Λιμένος Πειραιά έχει ήδη ανακοινώσει, στην αγορά κρουαζιέρας, ότι τα έτη 2013-2016 θα διατηρήσει σταθερά τα τιμολόγιά του. Με τη δημιουργία και λειτουργία 2 νέων σταθμών κρουαζιέρας, δημιουργούνται πρόσθετοι χώροι 8.800 τ.μ. για την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Αναμφίβολα η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και να αυξήσει τα ετήσια έσοδα του κλάδου κατά περίπου 300 εκ. ευρώ και έτσι αυτά να προσεγγίσουν τα 900 εκ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.

Ωστόσο, η σημαντικότερη ώθηση στα έσοδα θα μπορούσε να δοθεί αν ενισχυόταν ο ρόλος των λιμανιών μας ως βάσεις κρουαζιέρας.
Αν τα 2/3 των επιβατών που επισκέπτονται την Ελλάδα ξεκινούσαν από ελληνικά λιμάνια, ακόμα και με σταθερή διεθνή ζήτηση, τα συνολικά ετήσια έσοδα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ το 2016.

Στην περίπτωση που θα έχουμε παράλληλα αύξηση της διεθνούς ζήτησης και του home porting τα συνολικά ετήσια έσοδα θα μπορούσαν να εκτιναχθούν σε επίπεδο κοντά στα 2 δις. ευρώ το 2016.

Το πρόσθετο άμεσο ετήσιο όφελος για την ελληνική οικονομία από τον κλάδο κρουαζιέρας μπορεί να φθάσει από 300 εκ. ευρώ έως 1,3 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.

Μιχάλης Νομικός
Δεν φτάνει η άρση του καμποτάζ
«Αυτοί που δεν γνωρίζουν τον χώρο της κρουαζιέρας νομίζουν ότι με την ψήφιση του νόμου λύθηκαν όλα τα προβλήματα και ότι θα έχουμε μεγάλη αύξηση πλοίων, που θα χρησιμοποιήσουν τα ελληνικά λιμάνια ως εναρκτήρια λιμάνια της κρουαζιέρας» υπογραμμίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Μιχάλης Νομικός, πρόεδρος της εταιρείας Donomis που πρωταγωνιστεί στον τομέα της κρουαζιέρας στη χώρα μας.

«Η άρση του καμποτάζ σημαίνει πολλά για την οικονομία και τον τουρισμό» αναφέρει ο κ. Νομικός, τονίζοντας ότι οι εστιάσεις για τη διευκρίνιση κάποιων όρων δεν είναι τροχοπέδη για την εφαρμογή και τη χρήση του νόμου.

Καλό θα ήταν να γίνουν οι διευκρινίσεις για να μην υπάρχουν ασαφή και γκρίζα σημεία που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν κατά το δοκούν.

Δυστυχώς, πρόσφατα, με απόφαση της Υπηρεσίας Ελέγχου Διαβατηρίων καταργείται η απλοποιημένη διαδικασία ελέγχου διαβατηρίων για τους επιβάτες από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έρθουν στη χώρα μας περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες, ειδικά από την Τουρκία.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
nanos@pegasus.gr

Πηγή : ethnos.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...