21 Δεκ 2012

Τα υπέρ και κατά για τους αμειβόμενους με μπλοκάκι

Κουμπιουτεράκι έχουν βγάλει οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι προσπαθώντας να γλιτώσουν μέρος από τις τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Κάνουν υπολογισμούς εάν τους συμφέρει η κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων ή η κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών. Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο όσοι αμείβονται με μπλοκάκια μπορούν εφόσον έχουν σύμβαση εργασίας να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων . Όσοι δεν έχουν θα......
φορολογηθούν με την άλλη κλίμακα που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν υπέρ και κατά τα οποία θα πρέπει να σταθμίσουν προκειμένου να γλιτώσουν φόρους. Βέβαια, στο φορολογικό νομοσχέδιο δεν διευκρινίζεται εάν η υπαγωγή στη μία ή την άλλη κλίμακα θα είναι επιλογή των φορολογούμενων. Ωστόσο μπορούν να το καθορίσουν οι ίδιοι σε συμφωνία με τους εργοδότες τους.

Από τις αλλαγές που έρχονται με το νέο νομοσχέδιο τα υπέρ και τα κατά για τους αμειβόμενους με μπλοκάκια αναλύονται παρακάτω:



Φορολόγηση με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων

1. έκπτωση φόρου μέχρι και 2.100 ευρώ ανάλογα με το ύψος τους εισοδήματος τους. Συγκεκριμένα μέχρι τα 21.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα είναι 2.100 ευρώ. Στα εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000

Η νέα κλίμακα με την οποία θα φορολογηθούν έχει τρεις φορολογικούς συντελεστές οι οποίοι διαμορφώνονται ως εξής:

- από 0 έως 25.000 ευρώ συντελεστή 22%

- από 25.001 έως 42.000 ευρώ συντελεστής 32%

- άνω των 42.000 ευρώ συντελεστής 42%

2. χαμηλότερο τέλος επιτηδεύματος κατά 150 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώνουν 500 ευρώ σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα πληρώνουν 650 ευρώ.

3. θα εκπίπτουν κατά 10% τα έξοδα από ιατρικές δαπάνες εφόσον οι δαπάνες υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος

- θα εκπίπτουν στο σύνολο τους οι ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο τους εισόδημα.

4. Αν διαθέτουν εισόδημα μέχρι το ποσό των 26.000 ευρώ θα φορολογηθούν με ευνοϊκότερο συντελεστή 22%.

Για παράδειγμα αμειβόμενος με μπλοκάκι και ετήσια εισοδήματα 18.000 που θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών θα πληρώσει φόρο 1860 ευρώ ενώ φορολογούμενος με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώσει φόρο 4.680 ευρώ.

Φορολόγηση με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών

1. Έκπτωση επαγγελματικών δαπανών όπως προβλέπονται στο άρθρο 31 του νόμου 2238/1994

2. Δυνατότητα αυτοπεραίωσης της χρήσης

3. Ευνοϊκότερη φορολόγηση για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Ο ανώτατο συντελεστής για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ ανέρχεται στο 33% από 42% που ισχύει στη κλίμακα των μισθωτών

Δηλαδή ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα 60.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 16.300 ευρώ. Εαν φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις) θα πληρώσει φόρο ύψους 18.500 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματός τους με συντελεστές που διαμορφώνονται ως εξής:

-26% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ.

-33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.

3. θα εκπίπτουν στο σύνολο τους οι ασφαλιστικές του εισφορές από το φορολογητέο τους εισόδημα.

4. Για νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1η Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας των ελευθέρων επαγγελματιών μειώνεται κατά 50% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ εισόδημα

Σημειώνεται ότι ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αφαιρουμένων

των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρείται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις :

- Έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, και

-Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα να προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.»

Πηγή : matrix24.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...