2 Δεκ 2012

Το παράσημο «του Ταξιάρχη του Τάγματος του Λέοντος της Αλεξάνδρειας» απένειμε ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας κ. Θεόδωρος Β’ στον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β’

Στην Αίθουσα του Θρόνου, σήμερα το πρωί, μετά την Θεία Λειτουργία και την χειροτονία του Επισκόπου Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’. απένειμε το παράσημο «ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» στον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ.Δωρόθεο Β’.....
Ο Μακαριώτατος στην προσφώνησή του προς τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ αναφέρθηκε με λόγους αγάπης για την φιλία των πολλών χρόνων που τους συνδέει και για την πολλαπλώς εκδηλουμένη προσφορά της Μητροπόλεως Σύρου προς το Πρεσβυγενές Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας, με συγκινητικούς λόγους αναφερθείς και για την μεγίστη προσφορά της Ελλαδικής Εκκλησίας προς το έργο της Ιεραποστολής στην Αφρική, ειπών ότι, επιθυμών να διερμνηνεύση τα αισθήματα της αγάπης του προς τον κ. Δωρόθεο, απεφάσισε να του απονείμει το παράσημο «ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ», ωσαύτως δε εγκόλπιον και ράβδον.
Του Σεβ. Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ αναγνώσαντος το Πατριαρχικό Σιγίλλιο, ο Μακαριώτατος απένειμε το παράσημο και ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος αντιφωνών τον Μακαριώτατο είπε:
«Μακαριώτατε, αισθήματα πνευματικής χαράς και συγκινήσεως διακατέχουν την καρδιά μας, από την στιγμή που φθάσαμε στην μεγάλη πόλη της Αλεξανδρείας, την «πρώτη», την «κορυφή των πόλεων», την «ενδοξοτάτην», προκειμένου να συναντήσουμε το τίμιο και ευλογημένο πρόσωπό Σας και ασπασθούμε την Πατριαρχική δεξιά Σας.
Χαίρομεν γιατί, στον θρόνο του Ευαγγελιστού Μάρκου, τον κεκοσμημένο με την θεολογία των μεγάλων Πατέρων Αθανασίου και Κυρίλλου, Ιωάννου του Ελεήμονος και Νεκταρίου Πενταπόλεως, τον δαφνοστεφή με τα αίματα Μεγαλομαρτύρων, με προεξάρχουσα την πάνσοφο Νύμφη του Χριστού Αικατερίνα την πανεύφημο, τον φέροντα επί τους βραχίονες αυτού τους τιμίους ιδρώτες και τους αγώνες των Θεοφόρων Πατέρων, Παύλου του Θηβαίου, Αντωνίου και Παχωμίου των Μεγάλων, και επιπλέον των επισυνάγοντα υπό τας πτέρυγας αυτού τους εν Αφρική αδελφούς μας, τους φωτισθέντες και τους προς το άγιο φώτισμα ευτρεπιζομένους, ίσταται το ιδικόν Σας … πρόσωπον στο οποίο ενορώμεν το λαμπρότατο φως του νοητού Φάρου της κατ΄Αλεξάνδρεια δευτεροθρόνου Εκκλησίας και την περιλάλητη συμβολή της μεγάλης αυτής πόλεως στην οικοδομή του Σώματος του Χριστού.
Ανέφερε η επί του κτιστού Φάρου επιγραφή «ΘΕΟΙΣ ΣΩΤΗΡΣΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΛΟΪΖΟΜΕΝΩΝ» και τούτο Σεις έχετε μεταμορφώσει επί το πνευματικότερον.

Η ανύστακτη μέριμνά Σας για το Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη ιεραποστολή στην Αφρική, μη φειδόμενο κόπους και μόχθους είναι για την Εκκλησία και όλους εμάς, που Σας αγαπάμε καύχηση και αφορμή περισσότερης προσευχής.
Σας ευχαριστούμε Μακαριώτατε για την σημερινή ευλογία της συνιερουργίας μαζί Σας και την συμμετοχή μας στην εις Επίσκοπο χειροτονία του επιχωρίου Επισκόπου Μπραζαβίλ και Γαμπόν κ. Παντελεήμονος, γόνου της ιεράς και Παναγιοφυλάκτου νήσου Τήνου, χειροτονηθέντος προ δωδεκαετίας υπό του Μακαριστού, και εν αγίοις αναπαυομένου Γέροντος και προκατόχου ημών Δωροθέου του Α’.
Ο Θεοφιλέστατος Παντελεήμων, διοικόνησε την Ιερά Μητρόπολη Σύρου επί πενταετία, ευόρκως και ευσυνειδήτως και εν συνεχεία, τεθείς υπό το Πατριαρχικό ωμοφόριό Σας και την πατρική Σας αγάπη κατέδειξε έτι περισσότερο ενταύθα τα περικοσμούντα αυτόν χαρίσματα.
Η, προτάσει Σας, υπό της Σεπτής Ιεραρχίας του Θρόνου προαγωγή του σε Επίσκοπο είμεθα βέβαιοι ότι αποτελεί αφετηρία νέων δραστηριοτήτων πολυσχιδούς ποιμαντορικής πλέον διακονίας, στην Ιερά Μητρόπολη, όπου και τον αποστέλετε, ως άγγελον χαράς.
Μακαριώτατε, δεν κατοπτεύουν μόνο αυτή την ώρα την εδώ ευλογητή παρουσία μας, νοερώς παριστάμενοι οι αοίδιμοι, εκ της Μητροπόλεως Σύρου προερχόμενοι Προκάτοχοί Σας Πατριάρχες, ο Τήνιος Φώτιος, ο Άνδριος Ματθαίος και ο Σίφνιος Ιερόθεος ο Β’, αλλά και σήμερα αποτελούν τίμια μέλη της Ιεραρχίας του Θρόνου, ο εξ Ερμουπόλεως Σύρου Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος και ο νεόφυτος Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων ο Τήνιος.
Μακαριώτατε, απερχόμεθα στην ναυκρατούσα έδρα της Μητροπόλεώς μας Ερμούπολη, της ναυσικλιτής νήσου Σύρου, με την τιμία συνοδεία μας, έμπλεοι συναισθημάτων τιμής και ευγνωμοσύνης προς το σεπτό και θεοπρόβλητο πρόσωπό Σας.

Είς πολλά έτη Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα !» 
Ο Σεβ. κ. Δωρόθεος, ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης, όπως είπε, προσέφερε στον Μακαριώτατον Πατριάρχη εγκόλπιον, φέρον την εικόνα του Αγ. Νικολάου Ερμουπόλεως και την Θεία Λειτουργία του ιερού Χρυσοστόμου με περίτεχνο επικάλυμμα με παράσταση από τον σύνθρονο του Μητροπολιτικού Ναού της Ερμουπόλεως.
www.imsyrou.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...