9 Αυγ 2012

Επανέρχεται η εφεδρεία για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους

Η κυβέρνηση θα επαναφέρει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους στην προσπάθειά της να επιτύχει περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-14, δήλωσαν στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι την Πέμπτη.....


Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την εφεδρεία στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς στοχεύοντας να πείσει τους δανειστές να συνεχίσουν την χρηματοδότηση της χώρας.

«Το σχέδιο της εφεδρείας θα προχωρήσει», δήλωσε στο Reuters ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Την προηγούμενη φορά απλά δεν εφαρμόστηκε», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα υποσχέθηκε πέρυσι να μειώσει σταδιακά μέσω προγράμματος εφεδρείας περίπου 30.000 δημοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας που έχει υπογράψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, αποχώρησαν μόνο 6.500 υπάλληλοι κυρίως λόγο συνταξιοδότησης.

Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας έχει εκτροχιαστεί επανειλημμένα προκαλώντας την οργή των δανειστών της χώρας, που απειλούν να διακόψουν την χρηματοδότησή της αν δεν δουν σύντομα αποτελέσματα.

«Αυτό είναι ένα μέτρο που μπορεί να μην φέρει δραματικές και άμεσες εξοικονομήσεις (δαπανών), αλλά θα προσδώσει αξιοπιστία σε όλες τις προσπάθειές μας για μεταρρυθμίσεις», τόνισε δεύτερος αξιωματούχος που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια της κρίσης και σε συνδυασμό με τη συγχώνευση κρατικών οργανισμών θα εξοικονομήσουν περί τα 4-5 δισ. ευρώ για την κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο όμως μέρος των περικοπών θα προέλθει από έναν νέο γύρο μειώσεων σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτων των ετήσιων κρατικών δαπανών, ύψους 82 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων, είπαν οι αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μειώσει τον αριθμό των συμβασιούχων του Δημοσίου, επιχειρώντας εξορθολογισμό των αναγκών της σε όλα τα υπουργεία και τους οργανισμούς, είπαν οι αξιωματούχοι.

Μάχη για περικοπές

Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν κατ' αρχήν στην ανάγκη για περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι η εφεδρεία εξετάζεται και πάλι καθώς η κυβέρνηση αναζητά ακόμη μέτρα 3,5-4 δισ. ευρώ για να επιτύχει τον τελικό στόχο των 11,5 δισ. ευρώ. Η δήλωση αυτή προκάλεσε διαμαρτυρίες.

Το θέμα της εφεδρείας αναμένεται να δημιουργήσει τριγμούς καθώς κανένα πολιτικό κόμμα δεν τόλμησε να ακουμπήσει τον υπεράριθμο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα που αριθμεί περίπου 700.000 υπαλλήλους.

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά που στηρίζουν την κυβέρνηση διαφωνούν απόλυτα με το μέτρο, αναφέροντας ότι θα τηρήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

«Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος (στην εργασιακή εφεδρεία)», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη. «Αποδείχτηκε ότι στο μέτρο που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία ήταν ένα φιάσκο. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο».

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στηρίζει τον Στουρνάρα, λέγοντας ότι θα εξετάσει κάθε πρόταση που θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες περικοπές, υποδηλώνοντας ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί με τον τρόπο που έγινε την προηγούμενη φορά.

«Πρέπει να βρούμε τα 11,5 δισ. ευρώ γιατί χωρίς αυτά, δεν θα υπάρξει νέα δόση», είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, υποδηλώνοντας ότι η ανάγκη να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας θα κάμψει κάθε αντίσταση.

Σύμφωνα με το πρώτο πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας που εισήγαγε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2011, περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έβγαιναν σε εφεδρεία, λαμβάνοντας το 40% των αποδοχών τους για έναν χρόνο.

Σύμφωνα με ειδικούς, το μέτρο της εφεδρείας απέτυχε το 2011 γιατί ένα μεγάλο κομμάτι των δημοσίων υπαλλήλων όπως οι γιατροί, οι νοσοκόμες και οι δάσκαλοι, είχαν εξαιρεθεί. Ένας επιπλέον λόγος ήταν ότι οι κρατικοί οργανισμοί αρνήθηκαν να παρέχουν στοιχεία για το προσωπικό τους.

Η ανεργία στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε στο 23,1% το Μάιο και η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7% περίπου φέτος, με το μεγαλύτερο πλήγμα να το δέχεται ο ιδιωτικός τομέας όπου ένας στους τρεις είναι άνεργος.

Ένας τρόπος να πεισθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για τις περικοπές, που θα πρέπει να παρουσιαστούν στην τρόικα μέσα στον Αύγουστο, είναι αυτές να είναι όσο το δυνατό κοινωνικά δίκαιες, είπαν οι αξιωματούχοι.

Για παράδειγμα, στα επιδόματα δεν θα πρέπει να είναι οριζόντιες, αλλά υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο. Οικονομική βοήθεια που παρέχεται σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα μπορεί να εισπράττεται από χαμηλοσυνταξιούχους, ωστόσο, κάποιοι έχουν σημαντικά εισοδήματα από άλλες πηγές.

Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν εντός του Αυγούστου και θα αποσταλούν στην τρόικα πριν την επόμενη επίσκεψή της στα τέλη του μήνα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει την επόμενη δόση του δανείου αμέσως μετά την τελική έκθεση προόδου της τρόικας στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Κυβερνητικό στέλεχος είπε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ) προκειμένου να καλύψει ομόλογο 3,2 δισ. ευρώ που λήγει αργότερα τον Αύγουστο.
imerisia.gr
Πηγή: Reuters
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...