3 Ιαν 2012

Διπλό "κούρεμα" και στον τουρισμό φέρνει το 2012

Σε νέες μειώσεις στις τιμές τους φέτος θα προχωρήσουν οι ξενοδόχοι, προκειμένου να κρατηθεί «ζωντανή» η κίνηση αλλά και για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος.

Παράλληλα όμως, για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους θεωρούν απαραίτητη....
και τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Ενώ ζητούν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία ώστε να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ευελιξία τις σύγχρονες μορφές απασχόλησης και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την υπερωριακή εργασία.

Μάλιστα την ερχόμενη Δευτέρα 9-1-2012 , το προεδρείο του ΣΕΤΕ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, για τα θέματα τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» στις αποδοχές των ξενοδοχοϋπαλλήλων ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης σημειώνει πως: Οι κλαδικές και τοπικές συμβάσεις στον τουρισμό είναι από 20%-40% υψηλότερες από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να καταργηθεί το «μαξιλάρι» της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμένες μειώσεις αμοιβών, αν θέλουμε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα μέχρι το 2020 μπορούν να δημιουργηθούν 500.000 νέες θέσεις εργασίας και από αυτές οι 220.000 στον τουρισμό.

Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και στην εργατική νομοθεσία «που αντιμετωπίζει σύγχρονους τομείς απασχόλησης με τη λογική της φάμπρικας του 1950» λέει ο κ. Ανδρεάδης και εξηγεί: Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις είναι εποχικές –ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ–, δουλεύουν 5 με 6 μήνες το χρόνο. Στις επιχειρήσεις αυτές η νομοθεσία επιβάλλει να δίνουν 2 συνεχόμενα ρεπό κάθε βδομάδα στους υπαλλήλους τους και ακόμα απαγορεύει τις υπερωρίες, χωρίς άδεια από την αρμόδια επιθεώρηση εργασίας. Αποτέλεσμα αυτής της ανελαστικής τακτικής είναι οι περισσότερες επιχειρήσεις να ακολουθούν την οδό της «μαύρης» εργασίας. Και στην περίπτωση αυτή ο «μεγάλος χαμένος» είναι το δημόσιο, αφού το ΙΚΑ, τα ταμεία, το κράτος χάνουν έσοδα.

Όμως θα μπορούσε να υπάρχει μία πρόβλεψη, μία ευελιξία, ώστε οι εργαζόμενοι που δουλεύουν 6 μήνες το χρόνο να πληρωθούν κανονικά τα ρεπό τους και τις υπερωρίες τους.

Για τον κ. Ανδρεάδη είναι σημαντικό να καθιερωθεί η κάρτα εργασίας στον τουρισμό αφού έτσι θα «κτυπηθεί» η εισφοροδιαφυγή. Παράλληλα όσες επιχειρήσεις απασχολούν εργαζόμενους με κάρτα εργασίας θα έχουν ως bonus 10% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η πληρωμή μισθών και εισφορών μέσω τραπέζης.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές σημειώνει: Για να πετύχουμε και νέα αύξηση στις αφίξεις θα πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί σε επίπεδο τιμών. Ανταγωνιστικοί σε ό,τι αφορά τις αγορές της Β. Αφρικής που ανακάμπτουν, την αγορά της Τουρκίας. Ανταγωνιστικοί και για προσελκύσουμε πελάτες, αφού η κρίση έχει κτυπήσει τις αγορές που μας τροφοδοτούν, δηλαδή τις χώρες της ευρωζώνης. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε ακόμα καλύτερες τιμές.

Κυρίως όμως, υπογραμμίζει ο κ. Ανδρεάδης, θα πρέπει να δημιουργηθεί μία εταιρεία προβολής, προώθησης και μάρκετινγκ του τουριστικού προϊόντος. Ο ανταγωνισμός δεν έγκειται μόνο στην τιμή του ξενοδοχείου, αλλά στο brand name της χώρας, που έχει να κάνει από τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τις οδικές μεταφορές, τα ταξί, τα ΚΤΕΛ, τα Μουσεία, τις ταβέρνες, το κάθε τι που δίνει προστιθέμενη αξία και ενισχύει την εξωστρέφεια της χώρας.
Της Έφης Καραγεώργου
Πηγή: capital
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...