14 Οκτ 2011

Τα πιο «γευστικά» μουσεία στον κόσμο

Εάν νομίζετε ότι όλα τα μουσεία είναι βαρετές «αποθήκες» έργων ζωγραφικής και γλυπτών, μάλλον δεν έχετε επισκεφτεί τα καλύτερα μουσεία εδεσμάτων στον κόσμο. Ρίξτε μια γρήγορη ματιά κι ετοιμάστε βαλίτσες για να τα επισκεφθείτε με την πρώτη ευκαιρία…
Σε κάθε ταξίδι σε νέο τόπο, είτε στο εξωτερικό, είτε στο εσωτερικό, μια επίσκεψη σε τοπικό μουσείο είναι συχνά ψηλά στη λίστα τουριστικών δραστηριοτήτων. Βεβαίως και είναι ένας εύκολος τρόπος να μάθει κανείς μερικά πράγματα για τον εγχώριο πολιτισμό, αλλά μερικοί μπορεί να βρίσκουν την ιστορία λίγο «ανάλατη». Ευτυχώς όμως, που τα μουσεία δεν είναι μόνο για τους λάτρεις των εικαστικών τεχνών, αλλά και για όσους αγαπούν την τέχνη... της γεύσης!

Μουσείο μουστάρδας, Γουισκόνσιν, ΗΠΑ
http://mustardmuseum.co
Η μουστάρδα (μαζί με την κέτσαπ) αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα και αγαπημένα υλικά ενός «πετυχημένου» hot dog. Δεν θα μπορούσε λοιπόν, να μην υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο στην διάσημη κιτρινωπή σάλτσα. Σε αυτή την γωνιά της Αμερικής θα βρείτε πάνω από 5000 βάζα, μπουκάλια και σωληνάρια μουστάρδας, από τις πιο καυτές, μέχρι τις πιο ήπιες. Με λίγη πικάντικη έρευνα θα βρείτε την κατάλληλη μουστάρδα για κάθε γεύμα.
http://mustardmuseum.com/
 
Μουσείο στιγμιαίων noodles, Ιαπωνία
http://www.cupnoodles-museum.jp/
Η Nissin Foods είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων της Ιαπωνίας, με τα στιγμιαία noodles της να κάνουν θραύση, ιδιαίτερα σε φοιτητές. Έτσι λοιπόν, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 ετών από την πρώτη κυκλοφορία του πιο δημοφιλούς προϊόντος τους, η εταιρεία άνοιξε ένα ιδιαίτερο μουσείο αφιερωμένο στο σνακ. Εκεί μπορείτε να μάθετε τα πάντα γύρω από την παραγωγή των noodles, καθώς και να φτιάξετε την δική σας γεύση στο noodle bar του μουσείου.
http://www.cupnoodles-museum.jp/

Μουσείο πατάτας, Αϊντάχο, ΗΠΑ
 http://www.potatoexpo.com/
Τηγανιτές, ψητές, βραστές, όπως και να τις προτιμάτε, η πατάτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και «ευέλικτα» λαχανικά. Μπορεί σαν λαχανικό να μην έχει τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες, αλλά σίγουρα έχει θέση σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Στο συγκεκριμένο μουσείο θα βρείτε με μεγάλη ποικιλία διασκεδαστικών και ενημερωτικών εκθεμάτων για την πατάτα, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου τσιπ στο κόσμο, μήκους 63,5 εκατοστών!
http://www.potatoexpo.com/

Μουσείο currywurst, Βερολίνο, Γερμανία
http://www.currywurstmuseum.de/
Το currywurst είναι μια γερμανική «πατέντα» των τελευταίων 50 περίπου ετών, ένας λαχταριστός συνδυασμός παραδοσιακού λουκάνικου με καυτερή ανατολίτικη επιρροή. Είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος μεζές για την γερμανική νεολαία (και μη) στο τέλος μιας βραδινής εξόδου. Σε αυτό το μουσείο που είναι αφιερωμένο στο currywurst μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα λουκάνικα και συνδυασμούς σάλτσας, ώστε να βρείτε τον συνδυασμό που σας ταιριάζει.
http://www.currywurstmuseum.de/

Μουσείο Spam, Ώστιν, ΗΠΑ
     http://www.spam.com/
Προσοχή, δεν αναφερόμαστε στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία, αλλά στο μυστηριώδες κονσερβοποιημένο αλλαντικό! Το Μουσείο Spam γιόρτασε αισίως τα 10 χρόνια παρουσίας του, οπότε είναι η κατάλληλη περίοδος για μια επίσκεψη εάν είστε φαν του είδους. Στον χώρο 1500 τετραγωνικών του μουσείου μάλλον θα ξαφνιαστείτε με όσα θα δείτε και θα μάθετε γύρω από αυτή την αμερικανική λιχουδιά.
http://www.spam.com/games/Museum/default.aspx

 Μουσείο τυριού, Άλκμαρ, Ολλανδία
http://www.kaasmuseum.n



















Το τυρί είναι μεγάλη υπόθεση στην Ολλανδία και δεν θα μπορούσε να λείπει από την χώρα ένα μουσείο αφιερωμένο σε αυτό. Στο μουσείο τυριού θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία τυριών από όλες τις γωνιές της Ολλανδίας και πέρα. Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στην αγορά τυριού του Άλκμαρ, ιδανική τοποθεσία για τους λάτρεις του και όσους θελήσουν να αξιοποιήσουν τις τυροκομικές τους γνώσεις!
http://www.kaasmuseum.nl
 
Μουσείο Jell-O, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
 http://www.jellogallery.org/
Το Jell-O είναι η μεγαλύτερη μάρκα φρουί ζελέ, ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκίσματα στις ΗΠΑ. Δεν πρέπει να ξαφνιάζει κανέναν λοιπόν, η ύπαρξη ενός μουσείου αφιερωμένου σε αυτό. Το μουσείο περιλαμβάνει μια τεράστια γκάμα σουβενίρ, χωρίς όμως να παραλείπει την συμβολή του διάσημου κωμικού Μπιλ Κόσμπι, ο οποίος διαφημίζει την συγκεκριμένη μάρκα για πάνω από 30 χρόνια.
http://www.jellogallery.org/

Μουσείο ελαιόλαδου, Λιγκούρια, Ιταλία
     http://www.museodellolivo.com
Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της Μεσογείου και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Αναρωτηθήκατε ποτέ από πού προέκυψε το ελαιόλαδο; Τότε μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το «Musee dell Olivo» στην Λιγκούρια της Ιταλίας. Το ελαιόλαδο έχει μια ιστορία 6000 ετών, την οποία οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να μάθουν και να συνδυάσουν με μια βόλτα στον παρακείμενο ελαιώνα.
http://www.museodellolivo.com/eng/index.htm

  Μουσείο μανιταριών, Κοιλάδα Λουάρ, Γαλλία
http://www.musee-du-champignon.com/index.php
Δεν είναι τυχαίο που στην κοιλάδα Λουάρ της Γαλλίας έχει ξεφυτρώσει ένα μουσείο αφιερωμένο στα μανιτάρια. Το Musée du Champignon βρίσκεται στην γραφική St-Hilaire-St-Florent στα βορειοδυτικά της χώρας. Έχει κατασκευαστεί μέσα σε ένα σπήλαιο όπου και θα βρείτε μια τεράστια συλλογή σπάνιων και ασυνήθιστων μανιταριών, τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε.
http://www.musee-du-champignon.com/index.php

 Μουσείο καμένου φαγητού, Βιρτζίνια, ΗΠΑ
http://www.burntfoodmuseum.com/



















Ίσως το πιο ξεχωριστό μουσείο της λίστας, αφού σε αντίθεση με όλα τα άλλα, το συγκεκριμένο μουσείο είναι κυριολεκτικά αφιερωμένο στην… αποτυχία! Η έφορος του μουσείου διακρίνει στις υπέρτατες γαστρονομικές καταστροφές την ομορφιά, δίνοντας παράλληλα σε όλους την ευκαιρία να δούμε με ένα άλλο, πιο καλλιτεχνικό μάτι τα καμένα πιάτα. Απαραίτητη είναι η επίσκεψη για όσους δεν παινεύονται για τις ικανότητες τους στην κουζίνα.
http://www.burntfoodmuseum.com
Πηγή :  clickatlife
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...