4 Οκτ 2011

Ανδρεάδης: Άδικος ο ΦΠΑ εστίασης, αλλά στα all inclusive γίνεται ο νόμιμος διαχωρισμός

Επιστολή “ξεκαθαρίσματος” των χρεώσεων των πακέτων all inclusive απέστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλο, αποσαφηνίζοντας πως...
οι υπηρεσίες διαμονής και οι υπηρεσίες εστίασης φορολογούνται με το ΦΠΑ που τους αντιστοιχεί – 6,5% και 23% αντίστοιχα, άρα σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Η επιστολή του κ. Ανδρεάδη είχε ως αφορμή ερώτημα το οποίο υπέβαλλε στις 27 Σεπτεμβρίου ο Ευρωβουλευτής, κ. Νίκος Χουντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που “εκθέτει χωρίς λόγο τη χώρα και τον Τουρισμό της διεθνώς, δημιουργώντας ταυτόχρονα αναστάτωση στις επιχειρήσεις”, όπως επισημαίνει στην επιστολή του, γι’ αυτό “παρόμοιες ενέργειες πρέπει να αποφεύγονται”.
Στο ερώτημα του κ. Χουντή, καταγγέλλεται ότι μετά την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, οι μοναδικές υπηρεσίες που εξαιρούνται από αυτή την αύξηση, είναι οι υπηρεσίες του all inclusive, που παραμένουν στο 13% και μάλιστα μόνο για αυτούς που κλείνουν τα πακέτα από το εξωτερικό και όχι από την Ελλάδα. Κατήγγειλε μάλιστα απαράδεκτη και παράνομη διάκριση εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων και καταναλωτών.
Σε απάντηση του ερωτήματος αυτού, η Επιτροπή, δια του αρμοδίου Επιτρόπου, κ. Šemeta, απάντησε ότι, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αυτό προσβάλει την αρχή της φορολογικής ουδετερότητας και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, δεσμεύτηκε δε να προβεί στις απαραίτητες επαφές για να κάνει σχετικές διευκρινήσεις και κατά περίπτωση να απευθύνει συστάσεις.
“Είναι προφανές ότι το ερώτημα αυτό υπεβλήθη λόγω κακής ενημέρωσης του συντάκτη του”, αναφέρει στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, καθώς η ΠΟΛ 1182/2011 προβλέπει για τις υπηρεσίες πακέτου ξενοδοχείων (με πρωινό, ημιδιατροφή, πλήρη διατροφή ή all inclusive), ότι σε περίπτωση που ο διαχωρισμός της ενιαίας τιμής του πακέτου δεν είναι εφικτός, καθορίζονται επιμέρους ποσοστά υπηρεσιών διαμονής (που φορολογείται με ΦΠΑ 6,5%) και υπηρεσιών εστίασης ή άλλων υπηρεσιών (που φορολογούνται με ΦΠΑ 23%). “Επομένως, έχουν ακολουθηθεί πλήρως οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες” διαβεβαιώνει ο κ. Ανδρεάδης.
Αναφορικά με τον έτερο ισχυρισμό του κ. Χουντή πως «…και μάλιστα μόνο γι αυτούς που «κλείνουν» τα πακέτα από το εξωτερικό και όχι από την Ελλάδα», ο κ. Ανδρεάδης γνωστοποίησε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης πως στην ρύθμιση αυτή, δεν προβλέπεται διαφορετική φορολογική μεταχείριση ΦΠΑ που να απορρέει από τη γεωγραφική θέση από την οποία πραγματοποιείται η κράτηση, είτε δηλαδή το πακέτο «κλείνεται» στην ημεδαπή, είτε στην αλλοδαπή.
Τέλος ο κ. Ανδρεάδης επαναλαμβάνει την άποψη του ΣΕΤΕ για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, την οποία θεωρεί άδικη και “ελπίζουμε από 1.1.12 η λανθασμένη αυτή απόφαση να διορθωθεί”. Ωστόσο, η εφαρμογή της απόφασης στα ξενοδοχειακά πακέτα, όπως ορίζεται στην ΠΟΛ 1182/2011 είναι σύμφωνη, τόσο με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, όσο και με την υφιστάμενη νομοθεσία, τονίζει.
Πηγή :  ltcnews
Επιμέλεια Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...