Το καμπανάκι στους επιχειρηματίες του τουρισμού ότι αφήνουν αναξιοποίητες πάρα πολλές μορφές τουρισμού στην χώρα, κρούει ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ, λίγο μετά την παρουσίαση του δεκαετούς προγράμματος στρατηγικής του ΥΠΠΟΤ για τον Τουρισμό ενώπιον του ΣΕΤΕ.....
“Ακούω συνέχεια επιχειρηματίες να μου λένε κάντε κάτι για τον θρησκευτικό τουρισμό. Ε τι άλλο να κάνουμε; Φτιάξαμε τα μοναστήρια, έχουν ξοδευτεί του κόσμου τα λεφτά από τα κοινοτικά προγράμματα για τα κοινοτικά μοναστήρια, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο διαφήμιση στη Βουλγαρία και τη Ρωσία, απ’ τις οποίες μπορούν να έρθουν τουρίστες και μια σύνδεση με το λεωφορείο. Ε, δεν μπορεί να τα περιμένεις αυτά τα πράγματα να τα κάνει η κυβέρνηση” δήλωσε σε μία έκρηξη αγανάκτισής του για το έλλειμμα δραστηριοποίησης των επιχειρηματιών ο Υπουργός.
Ο Υπουργός βέβαια παραδέχθηκε πως απαιτείται παρέμβαση του Υπουργείου ως προς το πλαίσιο της εκάστοτε μορφής τουρισμού, ωστόσο ξεκαθάρισε πως “πλαίσιο για τον θρησκευτικό τουρισμό δεν χρειάζεται. Η έννοια να συνεργαστείς με την Αίγυπτο, που έχει την Μονή του Σινά και να πεις ότι ένας tour operator θα προσφέρει Άγιον όρος-Μετέωρα-Σινά, είναι θέμα των επιχειρηματιών” σημείωσε τονίζοντας την ανάγκη “να φύγουμε πια από το να σκεφτόμαστε ότι για να είσαι στον τουρισμό στην Ελλάδα πρέπει το μόνο που μπορείς να προσφέρεις είναι ένα μεγάλο ξενοδοχείο και καρέκλες για να λιάζεται ο κόσμος”.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει δυνατή η προσέγγιση μακρινών, νέων αγορών. Συγκεκριμένα είπε ότι το ζήτημα της βίζα με την αναθεώρηση της συνθήκης Σέγκεν έτσι ώστε να εστιάζει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης χωρίς να “ενοχλεί” τους τουρίστες εντός ΕΕ, η ανάπτυξη και ενίσχυση συνεργασιών με γειτονικές χώρες (όπως η Τουρκία για την Κίνα, το Ισραήλ για την Ινδία και η Ιταλία) ώστε να “φτάσουν” ως εδώ οι πτήσεις μακρινών αγορών και η δημιουργία υποδομών εξυπυρέτησης των τουριστών στη χώρα μας, αποτελούν τρεις σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπισθούν προκειμένου να επιτύχουν τα “ανοίγματα” σε νέες και μακρινές αγορές.
Ο κ. Γερουλάνος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο ζήτημα προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα μας από το εξωτερικό. Είπε πως θα πρέπει να εξαλειφθούν τα φαινόμενα μαύρης εργασίας καθώς η νομιμοποίηση των εργαζομένων και οι επενδύσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να μεταφράζεται ο τουρισμός στην Ελλάδα, από τους Έλληνες. Με τις νέες επενδύσεις άλλωστε, θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. Οι πολύ πιθανές επενδύσεις από Ρωσία, Ισραήλ, και Αίγυπτο, όπως ανέφερε, εμποδίζονται κατά κύριο λόγο, αυτή τη στιγμή, αφενός, από την αναποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στο ζήτημα της Ελλάδας και όχι από τη φορολογία, και αφετέρου από την πολύπλοκη και χρονοβόρα γραφειοκρατία στην Ελλάδα. “Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με τη συνεργασία με το ΣΕΤΕ, είναι να καταγράψουμε αυτή τη διαδικασία και να πούμε τι χρειάζεται πραγματικά και τι δεν χρειάζεται”, ανέφερε ως προς τα βήματα της κυβέρνησης για την απλοποίηση των διαδικασιών.
Τέλος, ο Υπουργός εκτιμά για τα πακέτα all inclusive, πως παρότι δεν θα τα συνιστούσε για όλη την περιφέρεια της Ελλάδας, “αν απαγορεύαμε και παίρναμε ένα μέτρο και λέγαμε ότι δεν υπάρχει all inclusive στην Ελλάδα, θα ερχόντουσαν πάλι οι τουρίστες των πακέτων αυτών και θα πηγαίνανε στα άλλα ξενοδοχεία, ή απλώς θα πηγαίνανε σε ένα all inclusive στην Τουρκία ή στην Αίγυπτο; Η απάντηση είναι το δεύτερο”.-
Συντάκτης: LTC news