19 Σεπ 2011

Νέο «ψαλίδι» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων


Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν περί το 1 δισ. ευρώ μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Γερό «μαχαίρι» βάζει η κυβέρνηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Ύστερα από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 προκειμένου να εκταμιευτεί η έκτη δόση των 8 δις ευρώ τα συναρμόδια .......
υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρούν σύμφωνα με πληροφορίες στην άμεση υλοποίηση σχεδίου μείωσης της μισθολογικής δαπάνης κατά 20% σε ετήσια βάση.
Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν περί το 1 δις ευρώ μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι περικοπές θα γίνουν άμεσα και οριζόντια. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου το οποίο είναι πιθανόν να ....κρύβει περαιτέρω μειώσεις για τους υψηλόμισθους αλλά και αυξήσεις για τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.
Επίσης επειδή οι αποδοχές των υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ , ΟΤΑ κ.α. είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων κατά πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες στο στενό δημόσιο τομέα η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στους δημόσιους οργανισμούς .
Έτσι για τους περίπου 200.000 υπάλληλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς και των δημοτικών επιχειρήσεων θα τεθεί πιθανότατα πλαφόν στις ανώτατες μικτές αποδοχές που θα ορίζεται στις 2.500 ευρώ. Οι απώλειες που θα καταγράψουν στις συνολικές αποδοχές θα κυμανθούν από 10-40% από τις αρχές του 2012.
Επιπλέον από το σχέδιο περικοπών δεν φαίνεται να γλιτώνουν και τα ειδικά μισθολόγια (π.χ δικαστικοί , ένστολοι).
Με την δομή που έχουν σήμερα μισθολόγια αυτά δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο.
Όμως όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες δεν μπορεί δημόσιοι λειτουργοί να εξαιρεθούν από την προσπάθεια που γίνεται για μείωση των κρατικών δαπανών και γι΄ αυτό εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για μειώσεις αποδοχών και στα ειδικά μισθολόγια.
Πιο αναλυτικά οι πιέσεις της τρόικας ....εξανάγκασαν το οικονομικό επιτελείο να “διαγράψει” την προσωπική διαφορά και να καταρτίσει ένα “σκληρό“ ενιαίο μισθολόγιο χωρίς τριετή περίοδο προσαρμογής για σταδιακή μείωση των επιδομάτων.
Με την άμεση εφαρμογή της αρχής “ίση αμοιβή για ίδια δουλειά σε υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία» θα επέλθει «καθίζηση» στις αποδοχές των υπαλλήλων των υπουργείων που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα ( π.χ. υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών το πρώην υπουργείο Οικονομίας και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας). Παράλληλα θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα τα οποία υπολογίζονται σε 100 και θα παραμείνουν μόνο τέσσερα: η οικογενειακή παροχή, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το επίδομα παραμεθόριων περιοχών και τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακών σπουδών, αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης).
Με την κατάργηση των επιδομάτων οι συνολικές απώλειες των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα κυμανθούν από 7% έως και 53% σε μερικές ειδικές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα οι κλητήρες του υπουργείου Οικονομικών που λαμβάνουν το επίδομα ΔΙΒΒΕΤ το οποίο φτάνει και τα 1.800 ευρώ τον μήνα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα αυξηθούν οι βασικοί μισθοί σε όλες τις εκπαιδευτικές κατηγορίες και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα λάβουν αυξήσεις στις βασικές αποδοχές 27%, οι απόφοιτοι ΤΕΙ 17% και οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 3-9%.
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.
Πηγη : imerisia.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...