1 Σεπ 2011

Αξιοποίηση των εκκλησιαστικών ακινήτων


Νομοθετική παρέμβαση για την κατασκευή τζαμιού χωρητικότητας 350 ατόμων στην περιοχή του Βοτανικού
 Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ ολοκληρώνεται και η νομοθετική παρέμβαση για την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα. Σε πρώτη φάση θα γίνει καταγραφή των δεσμευμένων ακινήτων ...
της Εκκλησίας (π.χ. ανενεργά κτίρια λόγω ρυμοτομικού σχεδιασμού κ.ά), που υπολογίζεται σε περίπου 130 ακίνητα και εκτιμάται ότι αποτελεί περίπου το 75% της συνολικής εκκλησιαστικής περιουσίας.
Συνεδρίαση
Οι αποφάσεις ελήφθησαν χθες στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής Εκκλησίας-Πολιτείας υπό την προεδρία της υπουργού Παιδείας κ. Aννας Διαμαντοπούλου, με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη. Την Εκκλησία εκπροσώπησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου.
Λύσεις
Η διαβεβαίωση της πολιτείας είναι μετά την καταγραφή να δρομολογηθεί άμεσα η επίλυση των εκκρεμοτήτων, ώστε τα έσοδα από την αξιοποίηση των ακινήτων να διατεθούν για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας. Επίσης, πρόθεση είναι η αξιοποίηση των ακινήτων να εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης (π.χ. ανάπτυξη φωτοβολταϊκών).
Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την αυθαίρετη δόμηση περιλαμβάνονται διατάξεις για την κατασκευή τζαμιού στην περιοχή του Βοτανικού. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το τζαμί θα δημιουργηθεί σε έκταση που χρησιμοποιούνταν από το ναυτικό. Το εκεί υπάρχον κτίριο θα ανασκευαστεί για τη δημιουργία τεμένους, το οποίο θα έχει χωρητικότητα 350 ατόμων.

Πηγη : imerisia.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...