21 Οκτ 2015

«Κόκκινη» κάρτα από Αλ. Τσίπρα σε Γ. Κατρούγκαλο για σχέδιο ενοποίησης κύριας και επικουρικής σύνταξης

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η τελική πρόταση Το «βέτο» που θέτουν κορυφαία κυβερνητικά και.....
κομματικά στελέχη (ιδιαίτερα από τον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης) στο σχέδιο ενοποίησης
της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, προκαλεί το πρώτο «ρήγμα» στην πρόταση για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, την οποία παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος στην κοινή σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, των δύο κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ και ΚΥΣΚΟΙΠ).

Οι διαφωνίες οι οποίες διατυπώθηκαν για τη συγκεκριμένη ενοποίηση όπως και για πολλά άλλα σημεία του πορίσματος «σοφών» ελλείψει, προς το παρόν, ποσοτικοποιημένων στοιχείων (που είναι «υπό μελέτη», αλλά, ταυτόχρονα... καθοριστικά για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων) ανέβαλαν, μάλιστα, την οριστικοποίηση της τελικής κυβερνητικής πρότασης.

«Η κυβερνητική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θα παρουσιαστεί έως τα τέλη Οκτωβρίου», δήλωναν χθες στην «Ημερησία» κυβερνητικοί κύκλοι, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν «διαφορετικές προσεγγίσεις» κυρίως σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση στην κύρια ασφάλιση (και στις κύριες συντάξεις) των επικουρικών Ταμείων (και των συντάξεων που αυτά χορηγούν μέσω του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης). Η εξέλιξη αυτή, αν και... αναγκαία, περιορίζει ασφυκτικά τον χρόνο για τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού και ευρύτερου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου (έως τα μέσα Νοεμβρίου πρέπει να ψηφιστεί το νέο Ασφαλιστικό) που πολλά στελέχη ζητούν να γίνει, με δεδομένο το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση και τα μέτρα υπερβαίνουν τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης και των επόμενων κυβερνήσεων.

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη «διαφωνία του» στην πρόταση της Επιτροπής «σοφών» για το Ασφαλιστικό. Και άκουσε «ενστάσεις» για την ενοποίηση κύριων και επικουρικών συντάξεων και συγκεκριμένα ότι η επικουρική ασφάλιση είναι διακριτή, έχει αποθεματικά 2 δισ. ευρώ (που δεν θα πρέπει να «απαλλοτριωθούν») και στηρίζεται σε διμερή χρηματοδότηση (ασφαλισμένου και εργοδότη) σε αντίθεση με την κύρια για την οποία ισχύει η τριμερής χρηματοδότηση (το υπουργείο υποχρεώθηκε, βέβαια, λόγω της μη εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, να χρηματοδοτήσει μέσω των παρακρατούμενων εισφορών των συνταξιούχων ελλειμματικά ταμεία και τομείς, όπως το ΕΤΕΑ και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων). Η πρόθεση της ενοποίησης προκαλεί, ήδη, την αντίδραση και των κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.)

Διαφωνίες υπάρχουν, επιπλέον, για την ενοποίηση σε μόνο ένα Ταμείο όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης (ζητείται να δοθεί διέξοδος σε όσα θέλουν να παραμείνουν «εκτός», χωρίς να επιβαρύνουν, όμως, τον κρατικό προϋπολογισμό) καθώς και για τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων και μειωμένων μετά τις περικοπές των προηγούμενων δύο Μνημονίων συντάξεων (θα νομιμοποιηθούν, εμμέσως όσες μειώσεις έχουν γίνει).

Σε ό,τι αφορά την περικοπή των πολλαπλών συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ, έχει ζητηθεί να υπάρξει προστασία στις συντάξεις που χορηγούνται εξ ιδίου δικαιώματος και λόγω χηρείας. Ζητήθηκε, τέλος, να μη δημιουργείται σύγχυση και πανικός με «σκέψεις» και «ιδέες» για τις αλλαγές πριν αυτές οριστικοποιηθούν.
ΓΙΩΡΓΟΣ  ΓΑΤΟΣ
Πηγή: imerisia.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...