9 Ιουν 2015

WSJ: Παράταση ως το Μάρτιο εξετάζουν οι δανειστές

Πλήρη χρηματοδότηση ως τον Μάρτιο του 2016 με αντάλλαγμα περικοπές στο ασφαλιστικό και αύξηση φόρων η προσφορά των εταίρων. Κλειδί τα χρήματα του ΤΧΣ.........
Οι αντιδράσεις της Αθήνας και οι διαφωνίες για την επόμενη ημέρα. 

Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας έχουν εισηγηθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης της χώρας ως το τέλος του Μαρτίου του 2016 (σ.σ. όποτε λήγει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ), αλλά οι διαφωνίες για τους όρους που θα περιλαμβάνει και για το τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια υπονομεύουν το σχέδιο, ανέφεραν πηγές στην WSJ.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η συμμετοχή της ευρωζώνης στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας τελειώνει τον Ιούνιο, γεγονός που έχει δημιουργήσει φόβους για το πώς θα πληρώσει η ελληνική κυβέρνηση τα χρέη της μετά το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τις πηγές της WSJ, για να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα δεν θα στερέψει από ρευστό, η χώρα θα αποκτήσει πρόσβαση στα 10,9 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ.

«Με βάση αυτό που προσφέραμε, η Ελλάδα θα έχει πλήρη χρηματοδότηση ως τον Μάρτιο του 2016» σημείωσε μια από τις πηγές, αναφερόμενη στην συνάντηση της περασμένης εβδομάδας ανάμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Σε αυτή τη συνάντηση οι Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ προσέφεραν επέκταση και έξτρα χρηματοδότηση στην Αθήνα με αντάλλαγμα την εφαρμογή πολιτικών διόρθωσης όπως επίσης και μειώσεις συντάξεων και αύξηση φορολογικών εσόδων, δήλωσαν οι πηγές. Ο κος Τσίπρας, όμως τις απέρριψε ως «απαράδεκτες».

Η αποτυχία να βρεθεί συμφωνία με βάση τους όρους που περιλαμβάνει τώρα απειλεί να υπονομεύσει τη συμφωνία που προσφέρθηκε στην συνάντηση της Τετάρτης, είπε μια από τις πηγές. «Κάθε μέρα που περνά η εκροή καταθέσεων [από τις ελληνικές τράπεζες] σημαίνει ότι όλο και λιγότερα χρήματα μπορούν να παρθούν από αυτές [χρήση των πόρων του ΤΧΣ για την αποπληρωμή χρέους] και αντ’ αυτού πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την σταθεροποίησή τους».

Ενας ακόμα παράγοντας που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι το τι θα γίνει μετά το Μάρτιο. Μια από τις πηγές δηλώνει ότι η Ελλάδα επιμένει ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που πολλοί εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν απαραίτητο, και δεν θέλει να ακολουθήσει κανόνες για τις δαπάνες που ζητούν οι πιστωτές για μετά τον Μάρτιο.
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...