13 Ιουν 2015

Τα SOS της δήλωσης για πιο "ελαφρύ" εκκαθαριστικό

Μυστικά και παγίδες στα νέα έντυπα Ε1
Εκατομμύρια φορολογούμενοι και χιλιάδες λογιστές έρχονται αυτές τις μέρες αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με ένα δαιδαλώδες σύστημα........
φορολογίας εισοδήματος, που τους εξαναγκάζει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ένα απίστευτα πολύπλοκο έντυπο φορολογικής δήλωσης.

Η υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει ξεκινήσει ήδη από τα μέσα Μαΐου, αλλά γίνεται μετά πολλών εμποδίων, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές νομοθετικές ασάφειες που μόλις αυτές τις μέρες ξεκαθαρίζονται. 
Παράλληλα, η εφαρμογή του ΤΑΧΙSnet, μέσω της οποίας είναι δυνατή η υποβολή του βασικού εντύπου Ε1 και των συνοδευτικών εντύπων Ε2 (για τα εισοδήματα από ακίνητα) και Ε3 (για τα εισοδήματα από επιχειρηματική και αγροτική δραστηριότητα), λειτουργεί με πολλά τεχνικά προβλήματα και συχνά πυκνά παθαίνει black out λόγω υπερφόρτωσης.

Σε κάθε περίπτωση, το χρονικό περιθώριο που παρέχεται για την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου, το πιο πιθανό όμως είναι να δοθεί παράταση για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες, καθώς είναι αδύνατο να υποβληθούν μέχρι την ημερομηνία αυτή περίπου 6.000.000 δηλώσεις που αναμένονται για φέτος.
Ο «Ε.Τ.» παρουσιάζει σήμερα έναν αναλυτικό φορολογικό οδηγό στον οποίο επισημαίνει τις «γκρίζες ζώνες» της ισχύουσας νομοθεσίας και τις παγίδες που κρύβουν για τους φορολογούμενους.

Αλλαγές και καινοτομίες
Φέτος, έχουν επέλθει αλλαγές στη νομοθεσία για τους υπόχρεους υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ενώ εφαρμόζονται και σημαντικές καινοτομίες στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων. Συγκεκριμένα:

* Κάθε πολίτης που έχει συμπληρώσει μέχρι και τις 31-12-2014 το 18° έτος της ηλικίας του υποχρεούται να υποβάλει φέτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, στην οποία πρέπει να δηλώσει άπαντα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενα. 
Αυτό σημαίνει ότι φέτος για πρώτη φορά παύουν να εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα!

* Απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, αλλά κατά τη διάρκεια του 2014 δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...