14 Ιουν 2015

Κυβέρνηση: Καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ - Το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω - Στο τραπέζι και το χρέος

- Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες
- Παππάς, Τσακαλώτος και Δραγασάκης σε δύσκολη αποστολή απέναντι στους εκπροσώπους του Brussels Group.........
- Παρόντες στη συνάντηση ο Πολ Τόμσεν και ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ
- Reuters: Στο τραπέζι και η αναδιάρθρωση του χρέους
- FAZ: Ο Γιούνκερ προειδοποίησε τον Τσίπρα για Grexit
- Αντικαγκελάριος Γερμανίας: Χάνουμε την υπομονή μας με την Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική "τρόικα" που απαρτίζουν οι απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Προηγήθηκε χθες η συνάντηση του Νίκου Παππά με εκπρόσωπο της Κομισιόν και σύμφωνα με πληροφορίες η "μάχη" δεν ήταν καθόλου εύκολη για την ελληνική πλευρά.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι των θεσμών περίμεναν την εξέλιξη της συνάντησης, καθώς θα καθόριζε τις σημερινές διαβουλεύσεις. Το γεγονός ότι δόθηκε το "πράσινο φως", σημαίνει πως γεφυρώνεται το χάσμα όσον αφορά τα δημοσιονομικά. "Οι προτάσεις μας καλύπτουν τους θεσμούς", αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με non paper της κυβέρνησης, οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται στο εξής πλαίσιο:
"1. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα [01.06.2015], όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό.

2. Η Ελληνική αντιπροσωπεία, μάλιστα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

3. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε.

4. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.

5. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας".

Σήμερα, στο χορό των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες μπήκε, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, ο κύριος διαπραγματευτής του Ταμείου και παλιός μας γνώριμος, Πολ Τόμσεν. Μαζί του και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Brussels Group, Ρίτσι Γκογιάλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις να βρεθεί και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

"Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου", επέμεινε ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν την ομάδα του Euroworking Group να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και αν όλα πάνε καλά σήμερα, θα συνεδριάσει αύριο.

Στο "τραπέζι" και το χρέος
Συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, η οποία αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιοι συμμετέχουν στις συνομιλίες αυτές.

Ωστόσο παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επωμισθεί μεγαλύτερο χρέος χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση.

"Διεξάγεται συζήτηση", δήλωσε η πηγή. "Υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. Έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να επωμισθεί πολύ περισσότερο χρέος. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αν έχεις πιο χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα", δήλωσε η πηγή. "Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να επωμισθεί περισσότερο χρέος χωρίς κάποιας μορφής ελάφρυνση", καταλήγει.

Αφόρητες οι πιέσεις των εταίρων
Το τελευταίο 24ωρο κλιμακώθηκαν οι πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων. "Ο Γιούνκερ προειδοποίησε ανοιχτά τον Τσίπρα για Grexit" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της FAZ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, λοιπόν, απείλησε ανοιχτά τον Έλληνα πρωθυπουργό πως αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο Brussels Group, τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!

"Η σκιά μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη διαγράφεται ολοένα και σαφέστερα", δήλωσε αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην Bild, ξεκαθαρίζοντας πως "δεν θα αφήσουμε τους Γερμανούς εργάτες και τις οικογένειές τους να πληρώσουν για τις υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις μιας εν μέρει κομμουνιστικής κυβέρνησης".

"Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και επίσης να τους κρατήσουμε μέσα στο ευρώ. Όμως εξαντλείται όχι μόνον ο χρόνος, αλλά και η υπομονή σε όλη την Ευρώπη. Παντού στην Ευρώπη, αυξάνεται το αίσθημα ότι φθάνει πια", πρόσθεσε ο κ. Γκάμπριελ.

"Τελειώνουν οι επιλογές για να αποφύγει η Ελλάδα το capital control" είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος των Financial Times, ένα ακόμη που έρχεται να προκαλέσει... φόβο και τρόμο για το τί μπορεί να περιμένει τους Έλληνες, με ή χωρίς συμφωνία.
 
Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) έμοιαζε απόμακρη, ξεκινά το κείμενο των FT. Αλλά στη συνέχεια έρχεται η... βόμβα: "αλλά με την κυβέρνηση να ξεμένει από λεφτά και τους νευρικούς καταθέτες να σηκώνουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες, η συζήτηση για τέτοια μέτρα αρχίζει να διαδίδεται και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ίσως η Αθήνα θα αναγκαστεί σύντομα να τα επιβάλει".
Πηγή: newsit.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...